Review Sony Tablet S

Vorig artikel Volgend artikel
Review  Sony Tablet S

Inmiddels heb ik de Sony Tablet S twee weken in gebruik en het wordt dus tijd mijn ervaringen met jullie te delen. De Sony Tablet S is tijdens de IFA 2011 in Berlijn gepresenteerd en sinds gisteren officieel verkrijgbaar. Mocht je er echter naar op zoek zijn dan zie je op de site van Sony dat hij uitverkocht is en dat je hem alleen maar kunt reserveren. Wordt er schaarste gecreërd of is de Sony Tablet S inderdaad zo goed verkocht geworden en dus een gedegen concurrent voor de iPad. De toevoeging van infrarood is mijns inziens een gamechanger. 

Design

DESIGN

De Sony Tablet S heb ik een maand geleden al even mogen bekijken en ik was toen al meteen verkocht. Het design is geheel afwijkend van alle andere tablets. Dit design verschilt niet alleen, maar heeft ook nog eens een functie. Omdat de tablet aan een kant iets dikker is, kun je hem zonder hoes op tafel leggen en ligt hij toch een beetje schuin zodat erop kijken gemakkelijk gaat. Naar mijn gevoel is de schuinte wel net iets te laag, maar het is zeker beter dan een iPad zonder hoes die helemaal plat ligt. 

Een ander voordeel van het design is de gewichtsverdeling. Als je de Sony Tablet S aan de dikke kant in portrait mode vasthoudt, voelt deze minder zwaar aan omdat het zwaartepunt dicht bij je hand zit. 

Sony S Tablet NL 285

De vorm is natuurlijk afgeleid van een boek. Mooie gedaan! De achterkant is afgewerkt met geribbeld kunststof. Dit voelt jammergenoeg een beetje plastic aan. Als Sony dit met een steviger materiaal of aluminium had afgewerkt, was het beslist een top design geweest.

Sony S Tablet NL 286

Features

FEATURES

De Sony Tablet S heeft aan de voorkant géén knop. Dit ervaar ik echt als een gemis. Oké, ik ben het uiteraard gewend van de iPad, maar ik merk dat het opstarten van de Sony Tablet S wat lastiger is wanneer hij op de bank of tafel ligt. De aan/uit knop zit aan de rechterkant en is aan de voorkant niet te zien. Je moet dus telkens een beetje zoeken en voelen waar hij zit, net onder zitten de volumeknoppen. Verder heeft de Sony Tablet S geen knoppen. Aan de rechterkant zit ook een klein lampje dat gaat groen knipperen als je een notificatie krijgt. Dit lampje is behoorlijk fel.

Sony S tablet - SC 284

Aan de linkerkant van de tablet zit een koptelefoonaansluiting, een micro-usb-aansluiting en een SD kaart-slot. Linksonder zit een speciale aansluiting om de Sony Tablet S op te laden. Links en rechts onderin zitten verder twee speakers. 

Sony S Tablet NL 294
Sony S Tablet NL 295

De meest opvallende feature van de Sony Tablet S is echter de toevoeging van Infrarood. Zoals ik al eerder heb aangegeven een iets wat ouderwetse feature, maar wel een met zeer veel potentie. Het infrarood oog kan namelijk gebruikt worden voor de bediening van bijna al je multimedia-apparaten. Hiermee onderscheidt de Sony Tablet S zich dus van alle anderen. Of je nu een iPad of een tablet van een ander merk met Android koopt, je zult merken dat de onderlinge verschillen niet zo groot zijn. Wel zul je een keuze moeten maken uit verschillende formaten. Maar als je weet dat je een tablet vooral in huis gaat gebruiken en hem dus ook veel gebruikt op de bank dan heeft de Sony Tablet S een duidelijk plus, namelijk infrarood. Met de Sony Tablet S kun je meteen al je afstandsbedieningen in huis vervangen. Maar hierover later meer. Tenslotte is de Sony Tablet S voorzien van twee webcams. Een 0.3 M VGA webcam aan de voorkant en een HD 5M Pixels camera aan de achterkant. 

Webcam 0.3M Pixels Voor
Sony S tablet - SC 286

Webcam HD 5M Pixel Achter
Sony S tablet - SC 287

Het scherm van de Sony Tablet S is 9,4 inch. Iets kleiner als dat van de iPad (9.7 inch) en flink wat kleiner dan de Galaxy Tab 10.1. Vooral in landscape merk je het verschil met de 9.7 van de iPad. Het is iets minder hoog waardoor je tijdens het browsen dus ook net iets minder ziet.

Infrarood Afstandsbediening

INFRAROOD AFSTANDSBEDIENING

Zoals eerder al aangegeven is de Sony Tablet S voorzien van infrarood. Zover ik weet zijn er verder geen tablets die deze feature hebben. Oké, infrarood is misschien wat ouderwets maar in de huiskamers van tegenwoordig staan nog heel veel televisies die hiermee bediend worden. Sterker nog, ik denk dat bijna 90% van de televisies hiervan gebruik maakt.

Sony S tablet - SC 285

Het hangt er natuurlijk vanaf hoe je een tablet wilt gaan gebruiken. Sinds april 2010 hebben we bij ons in huis een iPad en inmiddels ook een iPad 2, een Galaxy Tab 10.1 en sinds kort dus ook de Sony Tablet S. Mijn ervaring is dat we al deze tablets steeds meer in en rondom huis gebruiken. Overal slingeren ze rond, meestal op of rondom de televisie. We gebruiken ze om de haverklap: voor onze mail, agenda's, surfen op het net, nieuws, games etc. maar ook steeds vaker om bijvoorbeeld een programma op te nemen met onze UPC settopbox. We doen dit via de app omdat dit gewoon handiger gaat dan via de interface van de UPC settopbox zelf.

Sony S tablet - SC 2871

Ik merk dat de tablets dus steeds minder vaak mee op pad gaan. Uiteraard nemen we ze wel mee als we op vakantie gaan, maar verder ook niet. Mijn ervaring is dat tablets dus vooral in en rondom huis gebruikt worden. Als je dan een tablet hebt met infrarood heb je dus een extra pluspunt. Al je afstandsbedieningen kunnen in de prullenbak en de Sony Tablet S altijd in de buurt van je televisie.

Het instellen van de Sony Tablet S als afstandsbediening is heel eenvoudig. Het is een kwestie van aangeven welke TV, settopbox of DVD-speler je hebt en het werkt. Sony heeft de tablet voorzien van een flinke database aan apparatuur. Het beperkt zich hierbij niet alleen tot Sony apparatuur, maar zelfs de UPC-settopbox zit in de database. Mocht je een televisie hebben die niet in de database staat dan kun je de tablet de functies van je multimedia-apparaat leren.

Sony S tablet - SC 290

De vervolgstap is macro's maken. Deze functie is er nu nog niet, maar straks moet het mogelijk zijn door bijvoorbeeld te klikken op DVD-kijken om vervolgens de televisie, de DVD-speler en 5.1 versterker aan te zetten.

Als het Sony Entertainment Netwerk ook live is, kun je ook nog eens via je Sony Tablet S een film uitzoeken uit het brede scala aan films en deze via DLNA afspelen op je televisie. Deze moet dan wel voorzien zijn van DLNA. De meeste televisies die je nu kunt kopen, hebben overigens deze functie.

Sony S tablet - SC 2861

Sony S tablet - SC 289
Sony S tablet - SC 291
Sony S tablet - SC 292

SEN (Sony Entertainment Network)

SEN (SONY ENTERTAINMENT NETWORK)

Een ander groot voordeel van de Sony Tablet S is het Sony Entertainment Network. Deze is nu nog niet beschikbaar maar zal volgens Sony binnenkort voorhanden zijn. Jammer dat ze deze niet gelijktijdig met de lancering functionerend hebben. Hiermee zouden ze een groot publiek erg blij maken. Het SEN is een grote database met muziek en video's. In Amerika bestaat dit al onder de naam Qriocity, een online video en muziek database met alle content van Sony.

Sony zal onder de naam Video Unlimited en Music Unlimited hun content beschikbaar maken. Of dit alleen geldt voor mensen die een Sony tablet hebben, is niet bekend.

Sony S Music Unlimited

Een ander onderdeel van SEN is de Reader Store. Ook deze is nu nog niet beschikbaar, maar wordt binnenkort wel verwacht. Nu zitten er al meer dan 2,4 miljoen titels in. Daarnaast heb je via Google Books ook de beschikking uit meer dan 2 miljoen gratis titels.

Sony Tablet S reader Store

Als laatste, maar zeker niet het minst belangrijk, zijn er natuurlijk de PlayStation Games. De Sony Tablet S is de eerste tablet die PlayStation gecertificeerd is. Dit betekent dat je er populaire PlayStation-games als Crash Bandicoot en Pinball Heroes op kunt spelen. Daarnaast kun je online alle klassieke PlayStation-games downloaden. Ook deze feature is nog niet beschikbaar, maar dit zal volgens Sony snel gebeuren.

Sony S tablet - SC 284 (1)

De Sony Tablet S is dus niet alleen een tablet, maar geeft ook toegang tot veel content van Sony. Tot nu toe heb ik echter nog steeds niet kunnen achterhalen hoe lang binnenkort duurt. Ik hoop op zeer korte termijn, want deze toevoeging maakt de Sony Tablet S een stuk aantrekkelijker, mits ze de prijzen van de films, muziek en games ook laag houden natuurlijk.

Gebruik

GEBRUIK

Zoals je wellicht hebt kunnen opmaken uit mijn review ben ik erg te spreken over de Sony Tablet S. Hij is misschien iets aan de late kant wat betreft lancering, maar wat ze neerzetten is indrukwekkend. In een review kun je natuurlijk niet om het feit heen dat deze Sony Tablet S is voorzien van het Android besturingssysteem met Honeycomb 3.2. Toen ik mijn Sony Tablet S kreeg, had hij versie 3.1 maar afgelopen weekend kwam de update naar Android 3.2 binnen.

Ik zal nu maar niet ingaan op de verschillen tussen Android en iOS van Apple. Dat is hier niet op zijn plaats, maar gaat het vooral om de functionaliteit binnen de verschillende Android tablets. De keuze voor Android vs iOS zal ik in een ander artikel behandelen.

Wat ik erg jammer en onbegrijpelijk vind is dat er nog (bijna) geen Android Apps zijn die afgestemd zijn op een tablet. Neem een App als Nu.nl. De interface is echt gericht op mobiele telefoons en daarmee niet geschikt voor een tablet. Nu Android zo groot aan het worden is, zou aanpassing toch een klein kunstje moeten zijn. Met de nieuwe versie van Android 3.2 zal hier hopelijk snel verandering in komen. Nu kun je zeggen dat het een technisch verhaal is, maar het gaat verder. Als ik nu op een tablet Nu.nl wil lezen, pak ik toch mijn iPad omdat die app gewoon veel lekkerder leest. Zo simpel kan het zijn!

Sony S tablet - SC 293

De Sony Tablet S blijft daardoor vaker op de bank liggen omdat hij wel super werkt als afstandsbediening en tegelijkertijd ook je mail, internet, agenda enz. bij de hand hebt. Als dan straks Sony Entertainment Network live is, is de Sony Tablet S de vervolmaking van je multimediasysteem in je woonkamer.

De aan/uit knop aan de zijkant is niet echt handig gekozen. Je kunt hem wel vinden, maar het gaat een stuk moeizamer dan bij de iPad. Datzelfde geldt trouwens ook voor de Galaxy Tab. Die heeft de aan/uit knop ook aan de bovenkant zitten, maar maar ook hier geldt dat hij moeilijk te vinden is.

De hoek waarin de Sony Tablet S ligt, zonder accessoire, is net iets te laag. Het is natuurlijk beter dan een iPad of Tab die plat op tafel ligt maar je wil toch net iets meer hoogte zodat je minder spiegeling hebt. Nu moet je iets voorover gaan zitten om goed op het scherm te kunnen kijken. 

Sony S Tablet NL 2861

Een nadeel, waar ik nu geen foto's van heb, is de hoes van de Sony Tablet S. De dikke kant van de Sony Tablet S wordt door de leren hoes nog een stukje dikker. Dit maakt het geheel wel erg volumineus. Mocht je hem, zoals ik, vooral in de woonkamer gebruiker dan is een hoes uiteraard niet nodig. 

Voor de rest werkt deze tablet lekker snel en intuïtief. Naar mijn gevoel sneller dan de Galaxy Tab 10.1. Hun eigen invulling c.q. schilletje om het Android besturingssysteem is mooi afgewerkt en een verbetering op tal van punten. Vooral de functie "Favorites" is erg gaaf gedaan. Je hebt meteen een overzicht van alle laatste filmpjes, foto's of webpagina's die je gezien hebt. Wat dat betreft hebben ze bij Sony wel een paar goede designers aangetrokken. Daarnaast hebben ze ook mooie, eigen Apps gemaakt voor video, foto's, muziek player, mail, calender en contacten, allemaal te benaderen via mooie, blauw/witte icoontjes. 

Sony S tablet - SC 2891
Sony S tablet - SC 2901
Sony S tablet - SC 2911
Sony S tablet - SC 2921

Conclusie

CONCLUSIE

De prijzen van de Sony Tablet S zijn gelijk aan die van de iPad en de Galaxy Tab 10.1, dus daar hoef je niet naar te kijken. Wat misschien wel een belangrijke overweging zou kunnen zijn, is de keuze voor een merk. Zelf heb ik bijvoorbeeld ooit gekozen voor Apple en dus is het handiger om bij dat merk te blijven. Heb je nog geen keuze gemaakt en heb je wel een Sony televisie en/of DVD-speler dan zou de keuze voor een Sony tablet een hele goede zijn. Ik denk dat het belang van onderlinge afstemming en connectie van je televisie, tablet, mobiele telefoon enz., steeds belangrijker wordt.

 Sony S tablet - SC 2841

De Sony Tablet S is uniek te noemen. Zeker qua design hoeven ze niet bang te zijn voor rechtszaken van Apple of Samsung. Sony heeft hiermee een goeie trend ingezet en hopelijk gaan we nog meer opvallende designs zien. Verder is de tablet lekker snel en heeft hij een helder scherm dat goed reageert op mijn vingers. Jammer dat er geen homeknop aan de voorzijde zit ,maar ook dat is een kwestie van gewenning. 

De Sony Tablet S is wat mij betreft zeker een grote concurrent van de Galaxy Tab. Vooral door de toevoeging van de afstandsbediening. Jammer dat de content uit het Sony Entertainment Network nog niet beschikbaar is. Hierdoor zul je een stukje van de pluspunten nog missen. Laten we hopen dat Sony met binnenkort bedoeld dat het in oktober of november komt :).


Veel lezers van StyleCowboys weten dat ik als een van de eerste, zo niet de eerste, iPad in Nederland had. Ik ben er mee opgegroeid zullen we maar zeggen. Inmiddels heb ik verschillende tablets uitgeprobeerd of gebruik ik ze nog steeds thuis. Ik heb mezelf echt over moeten halen om Android eens goed de kans te geven en dat is inmiddels gelukt. Intussen weet ik de weg in het Androidbesturingssysteem goed te vinden!

Harold Kuepers

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies