Één dag Samsung Galaxy Tab 10.1 (review)

Vorig artikel Volgend artikel
Één dag Samsung Galaxy Tab 10.1  (review)

Eergisteren was dan toch de uitgestelde persbijeenkomst van Samsung voor de introductie van de veel besproken Galaxy Tab 10.1. Deze was uitgesteld vanwege de juridische strijd tussen Apple en Samsung. Inmiddels is duidelijk geworden dat de uitspraak van een Duitse rechter voor een importverbod voor heel Europa geen stand houdt. Samsung heeft de uitspraak aangevochten en de rechter heeft bepaald dat het importverbod alleen voor Duitsland geldt. De Samsung Galaxy Tab 10.1 ligt dus vanaf gisteren in de Nederlandse winkels.

Maar dat is natuurlijk niet zo heel interessant, dus snel over naar mijn ervaringen na een dag te hebben gewerkt met de Galaxy Tab 10.1.

Design

Design

Het design ziet er erg strak uit. De Galaxy Tab 10.1 voelt degelijk aan en ligt lekker in de hand. Omdat hij iets smaller is dan de iPad is hij niet top zwaar wanneer je hem, zoals ik 90 procent van de tijd doe, in landscape mode vasthoudt. Daar staat tegenover dat hij zo smal is dat ik niet geneigd ben hem in portrait stand te gebruiken.

SC-Galaxy Tab 101 022

De achterkant is wit met bovenin een stuk zilver waar de camera zit. Alles is mooi afgewerkt en sluit naadloos op elkaar aan. De knoppen zijn zilverkleurig waardoor ze bijna niet opvallen. Ook zijn de knoppen dun en steken niet ver uit. 

SC-Galaxy Tab 101 010

Aan de bovenkant, in landscape, zit een aan/uit knop en een volumeknop. Verder zit hier ook het slot voor je simkaart en de aansluiting voor je headset. Zowel aan de linker- als aan de rechterzijde zit een kleine speaker. Aan de onderkant zit de dockaansluiting. Deze lijkt heel veel op de 30 pins connector van de iPad.

SC-Galaxy Tab 101 011

Lijkt hij veel op de iPad?… Ach, wat zal ik zeggen. Van een afstand zie je het verschil echt niet tussen al die tablets en van dichtbij staat er gewoon Samsung op.

Gebruik

Gebruik

Buiten mijn gewenningen aan Android werkt de Samsung Galaxy Tab 10.1 naar verwachting. De interface is snel en na wat zoeken redelijk overzichtelijk en duidelijk. Natuurlijk zit alles op een andere plek dan ik als iPad fan gewend ben, kan ik goed uit de voeten met de Samsung Galaxy Tab 10.1. Vooral het feit dat direct alles ingesteld is als je met je Gmail-account hebt ingelogd, is best handig.

SC20110818-162505

Notificatie
Het notificatie-systeem zit op een andere plek dan ik van Android gewend was. Normaal swipe je van boven naar beneden en zie je al je notificaties. Samsung heeft ervoor gekozen om dit rechts onder in de hoek te plaatsen. Je krijgt dan wel een duidelijk overzicht van je notificaties en toegang tot de belangrijkste instellingen.

Widgets
Het fenomeen Widgets is natuurlijk niet nieuw, maar bij Apple producten wordt hiervan helemaal geen gebruik gemaakt. Ik ben ermee aan de slag gegaan maar vind het nog niet optimaal. Natuurlijk is het handig een aantal widgets te gebruiken zodat je snel een overzicht hebt van je mail, agenda en bijvoorbeeld Twitter. Alle ontwikkelaars hebben een eigen design waardoor het scherm er erg onoverzichtelijk uitziet. De widgets worden uitgelijnd op het grid maar het blijft passen en meten. Zelf ben ik al snel geneigd om gewoon alleen maar shortcuts te plaatsen. Dat lijkt meer op de iPad :).

SC20110818-1552162

Verder is me opgevallen dat er nog maar weinig apps zijn die aangepast zijn aan het tabletformaat. De standaard Twitterapplicatie is daar een goed voorbeeld van. Dit is duidelijk ontwikkeld voor telefoons en nog niet voorzien van meerdere kolommen zodat je één mooi overzicht krijgt. Zelfs Tweetdeck, bekend om de meerdere kolommen, laat maar één kolom zien. Hier is nog duidelijk werk aan de winkel voor de ontwikkelaars.

SC20110818-1543111

Knoppen
Over de tablet zelf valt natuurlijk weinig te zeggen. Het is een dun scherm waar je via touch de hele wereld aankunt. Ik heb wel één vervelend iets ontdekt. De Galaxy Tab heeft geen fysieke knop aan de voorkant zoals de iPad. De aan/uit knop zit aan de zijkant waardoor deze een stuk lastiger te bereiken is als je snel even op je Tab wil kijken. De knop is groot genoeg maar zit een beetje op een vervelende plaats. Als je de Galaxy Tab namelijk vlak op tafel hebt liggen, kun je dit knopje moeilijk vinden en bereiken. Voor een keer is dat niet erg maar als je de Tab , zoals ik vandaag de hele dag, naast me heb liggen, heb ik vaak moeten zoeken naar dat knopje.

SC-Galaxy Tab 101 013

Als de Galaxy Tab in de hoes zit, bevindt het knopje zich aan de voorkant. Dit gaat beter maar is nog steeds lastig want je hebt dat toch vaak nodig. Nu zul je zeggen dat is maar net wat je gewend bent, maar daar geloof ik niet in. Ik ervaar het echt als minpunt. Je hebt bijna twee handen nodig om de Galaxy Tab 10.1 aan te zetten als deze op je bureau ligt.

Geluid
Mooi zijn de twee luidsprekers links en rechts. Hierdoor krijg je een mooi, helder en goed verdeeld geluid. De kwaliteit is niet optimaal maar dat mag je ook niet verwachten van zo'n dunne tablet. Het klinkt redelijk schel en heeft weinig volume in de bass. Als ik het vergelijk met de iPad dan is de bass duidelijk minder. De bass van de iPad klinlt duidelijk voller en overall minder schel.

SC-Galaxy Tab 101 015

Camera
De camera is in vergelijking met die van de iPad subliem. De camera van de iPad is dan ook bedroevend slecht en is dat dus niet zo moeilijk. Van mij had Apple die camera van de iPad 2 er wel uit mogen laten. Tijdens de persbijeenkomst werd al aangegeven dat de camera goed was en dat de video kwaliteit zeer goed was. Tijdens de terug reis van Amsterdam naar Limburg heeft cowboy Ron, van mobilecowboys, direct maar even een filmpje gemaakt. Ik moet zeggen dat de kwaliteit echt wel goed is, voor een tablet.

SC-Galaxy Tab 101 0091

Accessoires

Accessoires

Sasmung heeft voor het eerst ook direct verschillende accessoires beschikbaar. Tijdens de persbijeenkomst werd dit met een lachend gezicht verteld. Direct bij de lancering hebben ze een flinke reeks gepresenteerd:

  • Keybord Dock, 
  • Leather hoes, Book Cover, 
  • Keyboard Dock met hoes, 
  • Reisadapter, 
  • Vogel's Car Mount, 
  • Auto lader, 
  • HDMI adapter, 
  • USB connectie kit,
  • USB kabel.

Alles is dus als extra te kopen. Alleen een kabel om op te laden is inbegrepen bij. Jammer dat ze er niet standaard een USB connector bij hebben gedaan om het gemis van SD te compenseren.

SC-Galaxy Tab 101 002

We hebben zowel de hoes als het Keyboard Dock mee naar huis gekregen om te testen. Beiden zijn mooi ontworpen en hebben goeie looks and feels. Vooral het Keyboard Dock zou wel eens een groot succes kunnen worden. Vanaf het eerste moment heb ik daar al veel gebruik van gemaakt. Eigenlijk is het dan een kleine laprop waarbij vooral de combinatie van toetsenbord en touchscreen lekker werkt. 

De hoes is mooi zwart afgewerkt en de Tab past er mooi in. Er zit een klein flapje aan met een magneetje wat de hoes dicht moet houden. Echter dit wil nog wel eens loslaten. Het flapje kun je ook gebruiken om de Tab in Landscape neer te leggen zodat hij iets omhoog staat. Dit werkt niet heel handig. Aan de achterkant zit een gleuf waar je het in moet steken maar ook dat wil nog wel eens los laten. Ook het plaatsen gaat niet echt heel handig.

SC-Galaxy Tab 101 007

Al met al leuke accessoires die zeker de moeite waard zijn om aan te schaffen. Of ik het toetsenbord uiteindelijk veel zal gebruiken weet ik niet. Het is niet zo dun dat je het makkelijk meeneemt. 

Een opmerking over de prijs is misschien op z'n plaats. Tijdens de bijeenkomst waren er veel mensen die de prijzen belachelijk hoog vonden. De prijs van het keyboard is €69,99 en die van de Book Cover 59,99. Dat zijn inderdaad flinke prijzen maar ook weer niet zo hoog dat je het niet zou moeten kopen. De prijs van een USB dongle is echter wel aan de hoge kant. Hier moet je gewoon nog eens €19,99 voor neerleggen terwijl je toch zou verwachten dat een Android apparaat dat gewoon zou moeten hebben. Het is immers een veel gehoord verkoop argument.

Specificaties

Specificaties

De Galaxy Tab 10.1 heeft met zijn 10,1-inch een iets groter scherm en is met 0,02 mm net iets dunner dan de iPad. De Samsung Galaxy Tab 10.1 draait op Android 3.0 Honeycomb met een update mogelijkheid naar 3.1. Hierdoor kun je, in vergelijking met de iPad, op de Galaxy Tab wel flash websites bekijken. Zelf vind ik dat helemaal geen issue. Ik merk maar zelden dat een site niet te bekijken is op de iPad vanwege Flash. Maar het ligt er natuurlijk wel aan welke sites je bezoekt.

De Galaxy Tab heeft twee camera's en twee speakers. Een tegenvaller is dat je er geen SD kaart in kwijt kunt. Wel is er een optionele dongle beschikbaar die je daarvoor kunt gebruiken. Volgens Samsung gaat de batterij 9 uur mee. Of dat ook zo is moeten we natuurlijk nog maar zien. Tot nu toe lijkt het redelijk te kloppen maar hij heeft volgens mij niet de power die je kunt vergelijken met een iPad.

Afmetingen
256 x 172 x 8.6 mm

Gewicht
595 gram

Scherm
10.1 inch
1280 x 800 pixels

Processor
1 GHz dual core Nvidia Tegra 2

RAM/geheugen
1 GB
16 of 32 GB SSD

Besturingssysteem
Android 3.1
Batterij
6860 mAh

Camera
Voorkant: 2 megapixel
Achter: 3 megapixel
720p videomodus
Autofocus
Led flash

Netwerk
Wifi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth 2.1
3G
Sensoren
Accelerometer
Gyroscoop
Digitaal kompas
Nabijheidssensor
GPS
Connectiviteit
USB
3.5 mm audio ingang
DLNA

Multimedia
Muziek speler: mp3, AAC, AAC+, AMR, OGG, MIDI
Video speler: MPEG4, H.263, H.264m, DivX, XviD
Youtube, Flash, RSS, HTML

Extra 
Stereo speaker

Foto's

Foto's

SC-Galaxy Tab 101 006
SC-Galaxy Tab 101 008
SC-Galaxy Tab 101 009
SC-Galaxy Tab 101 012
SC-Galaxy Tab 101 014
SC-Galaxy Tab 101 019
SC-Galaxy Tab 101 020
SC-Galaxy Tab 101 021

Foto's Galaxy Tab 10.1 vs iPad 2

Foto's Galaxy Tab 10.1 vs iPad 2

SC-Galaxy Tab 101 0221
SC-Galaxy Tab 101 0231
SC-Galaxy Tab 101 0241
SC-Galaxy Tab 101 0251
SC-Galaxy Tab 101 0261
SC-Galaxy Tab 101 027

Screenshots

Screenshots

SC20110817-144703
SC20110817-144711
SC20110818-125936
SC20110818-154311
SC20110818-155154
SC20110818-155200
SC20110818-1552161
SC20110818-155241

Conclusie na één dag

Conclusie

Zoals ik eerder heb aangegeven was ik vooral benieuwd naar het grotere scherm. Ik denk/dacht namelijk dat het voor mensen een verkoopargument zou zijn. Ik merk echter geen verschil tussen 9.7 inch (iPad) en 10.1 inch (Galaxy Tab 10.1). Het verschil tussen de Galaxy Tab 7 inch is er natuurlijk wel. Hier zullen mensen ook echt de keuze kunnen maken of ze voor een kleine, mobiele versie gaan of een iets groter model voor thuis en op kantoor.

SC20110818-155216

Het is natuurlijk nog te kort om echt een oordeel te geven maar ik ben wel onder de indruk. Als Apple fan was het wel even doorbijten om Android echt goed onder de knie te krijgen maar als je eenmaal de weg weet is het best een aantrekkelijke interface. Het design van de interface kan wat mij betreft nog wel wat ontwikkeling gebruiken. Persoonlijk hou ik van een geordend scherm en dat is door de widgets ver te zoeken. Ik ben bang dat ik bij intensief gebruik alleen maar shortcuts ga plaatsen en de widgets weglaat. We zullen zien….

Harold Kuepers

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies