iPhone 5 - Eerste indruk [Review]

Vorig artikel Volgend artikel
iPhone 5 - Eerste indruk [Review]

De iPhone 5 van Apple is wederom een verkoopsucces als je de verkoopcijfers ziet. Meer dan 2 miljoen stuks in de eerste 24 uur, amazing! Duwende en trekkende mensen in de rijen, mensen die flauwvallen en grote spanning of je wel als een van de eersten de nieuwe iPhone 5 kunt bemachtigen. Een ongelofelijk succes van Apple waarbij we soms wel eens vraagtekens zetten rondom de hectiek.

Als Stylecowboys waren we in de Apple Store in Oberhausen om als een van de eerste een exemplaar te bemachtigen en het liep, net als bij de lancering van de iPhone 4S, compleet uit de hand. Apple zal hier met een antwoord op moeten komen. Maar dat is een hele andere zaak, nu gaat het om de iPhone 5: Is het ook een succes als je de nieuwste telg van Apple in je handen hebt? Gaat er een nieuwe wereld voor je open? Heb je de zogeheten WOW-factor? Is het dat wat je ervan verwacht? Of, valt het tegen en heb je net als de criticasters zoiets van een beetje meer van hetzelfde maar dan beter.

Voor mij is het duidelijk. De iPhone 5 is qua design, gevoel en gebruikerservaring een toestel wat je in je handen gehad moet hebben om te kunnen bepalen of het jouw toestel zal zijn. Ja, er zijn meer toestellen zo dun, ja er zijn meer toestellen zo licht en ja, het design is niet veel veranderd, maar dit toestel heeft het allemaal in één. Veel mensen hebben mij al gevraagd wat ik er nu van vind, wat nu echt de spectaculaire vernieuwingen van de nieuwe iPhone 5 zijn? Eerlijk gezegd kan ik daar geen eenvoudig antwoord op geven. Maar een ding is duidelijk:

Dit is mijn toestel voor het komende jaar al had het scherm van mij best een beetje kleiner mogen zijn.

Review iPhone 5

Review iPhone 5 - StyleCowboys 3013

Design


Design
Zoals altijd weet Apple de gevoelige snaar bij mij weer te raken. Op het eerste gezicht lijkt het design natuurlijk veel op de iPhone 4/4S, maar de iPhone 5 voelt echt compleet anders dan zijn voorganger.

Natuurlijk heeft de iPhone 5 een plat scherm, afgeronde hoeken en is de voorkant van glas. Er zitten knopjes aan de zijkant voor volume en aan/uit en ja aan de onderkant zitten de speakers en ook de stekker voor te laden. Maar waar kun je nu ook nog echt onderscheid maken. Zolang we een smartphone gebruiken zoals we dat nu doen zal het design niet echt veel veranderen.

Review iPhone 5 - StyleCowboys 301

De grootste verandering zit hem volgens mij in de nog fijner afwerking. De iPhone 5 is dunner dan de iPhone 4/4S. De aluminiumrand is even dik gebleven waarbij het glas nu meer "erin" verwerkt is. Hierdoor is het glas meer versmolten met de rand en wordt het een geheel. Dit geldt ook voor de achterkant. Deze is van aluminium met een zeer sierlijk afgeschuind randje. Hierdoor ziet de iPhone 5 er niet alleen anders uit, hij voelt ook anders aan.

Ook de knopjes voor het volume en de mute-knop zijn net iets kleiner en fijner. Minimaal verschil zonder verlies van functionaliteit en gebruikersgemak.

Review iPhone 5 - StyleCowboys 3151
Review iPhone 5 - StyleCowboys 330

De afwerking van de speaker is volledig anders. Was het eerst een opening met, dieper, een fijn gaasje, nu zitter er kleine gaatjes in de zijkant waaronder een gaasje is verwerkt. Hierdoor vallen de speakers minder op. 

Wat verder opvalt is dat de achterkant een matte afwerking heeft met aan de boven- en onderkant een glimmende afwerking. Volgens mij heeft Apple dit vooral gedaan om duidelijk te laten zien dat je een nieuwe iPhone 5 hebt. Bij de iPhone 4 en 4S hoorde je wel eens dat je het verschil niet kon zien.

Review iPhone 5 - StyleCowboys 338

Een ander klein detail is dat de iPhone 5 is voorzien van 3 microfoons. Deze extra microfoons zit aan de achterkant zodat je beter geluid kunt opnemen als je een video maakt.

Review iPhone 5 - StyleCowboys 3031

Al met al, kleine veranderingen met grote gevolgen als je het mij vraagt. De iPhone 5 geeft je echt een compleet ander gevoel in vergelijking met de iPhone 4/4S. 

Lichtgewicht


Lichtgewicht
De iPhone 5 is niet alleen een stuk dunner, hij voelt door die verfijning ook nog eens dunner. Dit merk je als je hem voor de eerste keer oppakt. Waar je de iPhone 4/4S nog echt oppakt aan de aluminiumrand pak je de iPhone 5 in zijn geheel op. Je moet zelfs even wennen als hij plat op de tafel ligt dat je hem, omdat hij zo dun is, lastiger kunt oppakken.

Omdat hij zo licht is, heb je eigenlijk het idee dat er geen batterij in zit. Lijkt hij een soort dummy zoals je die wel eens hebt in een telefoonwinkel maar dan anders. 

Natuurlijk maken de laatste grammetjes niet het grote verschil maar het is toch weer een pluspunt. De iPhone 5 voelt superlicht aan en ligt heerlijk in de hand. Door het grotere scherm is hij natuurlijk iets hoger maar de gewichtsverdeling is goed. 

Review iPhone 5 - StyleCowboys 328

Review iPhone 5 - StyleCowboys 331

Opvallende reacties van mensen die de iPhone 5 voor het eerst vasthouden kun je overal op internet vinden:

  • "don't like the new iPhone. Its to light", 
  • "Just held the iPhone 5.. It's too light man..", 
  • "Can I be honest and say I wish the iPhone 5 was slightly thicker an heavier. Hate thine phones", 
  • "The iPhone 5 is light as hell maybe to light", 
  • "Played with the iPhone 5. Feels like a toy. It's too light. Doesn't feel as solid as the 4S. Not impressed".

Screen Shot 2012-09-24 at 10.35.17

Screen Shot 2012-09-24 at 10.35.46

Groot scherm


Groter scherm
Ondanks dat de iPhone 5 slechts 8mm hoger is dan zijn voorganger lijkt het toestel toch een stuk langer. Inmiddels heb ik er twee dagen mee gewerkt en kom ik tot de conclusie dat dat grotere scherm voor mij niet had gehoeven. Ja, het is fijn dat je wat meer ruimte op je scherm hebt en ja er kan een rij extra iconen op, maar mijn handen zijn te klein om met een hand het hele scherm te kunnen bedienen. Ik snap dat Apple er niet meer omheen kon het scherm groter te maken omdat is gebleken dat mensen hier gevoelig voor zijn maar als je een fanatieke gebruiker bent, merk je direct dat je niet het hele scherm kunt bedienen zonder je duim/hand in een geforceerde positie te brengen. Voor mij voelt het niet lekker aan.

Review iPhone 5 - StyleCowboys 305

Om te voorkomen dat ik straks een RSI-hand heb, ben ik direct gaan schuiven met icoontjes en heb ik App's die ik weinig gebruik bovenaan gezet. Het notificatiescherm gebruikte ik al niet veel en zal ik nu waarschijnlijk niet meer gebruiken. Om het te kunnen bedienen moet ik de telefoon hoger in mijn hand houden om eraan te kunnen, als ik deze positie aanhoud kan ik weer niet aan de home-knop zonder mijn duim in vreemde bochten te wringen.

Review iPhone 5 - StyleCowboys 306

Voor mij is niet echt duidelijk waarom een smartphone een groter scherm moet hebben. Ik had dit al eerder ervaren bij andere smartphones. Voor mij had het scherm dus niet groter hoeven te zijn. Sterker nog, van mij zou het zelfs kleiner mogen zijn. Steeds meer schermen in huis zorgen ervoor dat ik mijn iPhone liever gebruik als main-frame-device die ik verbinding laat maken met mijn iPad, Apple TV en MacBook Air. Maar dat is misschien een ontwikkeling die ook Apple nu nog te vroeg vindt.

Groter scherm betekend natuurlijk ook minder geschikt voor in je broekzak. Zeker voor dames met een strakke broek. Verliest Apple hierdoor klanten. Waarschijnlijk niet maar als ze een iPhone gaan maken die qua grootte vergelijkbaar is met de Galaxy S3 waarschijnlijk wel.

iPhone 5 broekzak 347
iPhone 5 broekzak 346

Lightning


Lightning 
Een grote verandering is de nieuwe connector. Apple heeft het aangedurfd om deze rigoureus te veranderen. Geen gedoe meer met verkeerd om insteken en 80% kleiner dan zijn voorganger. Gewoon een goede verbetering waar Apple lang mee heeft gewacht omdat dit nog al wat betekent voor de gehele industrie rondom de iPhone. Het gevolg is namelijk dat al je docking's niet meer functioneren.

Voor mij houdt dit in dat ik bijvoorbeeld mijn TomTom-mount in de auto moet vervangen en mijn JBL-dock en Audyssey-dock niet meer kan gebruiken. iPhone gebruikers zullen hier zeker niet blij mee zijn maar het is wel goed voor de industrie die nu weer nieuwe dock's kunnen verkopen.

Toch is het begrijpelijk dat Apple, na zoveel jaar, de stap keer heeft gezet. Je moet door met de ontwikkeling van nieuwe technieken en daar hoort dit dus ook bij.

Review iPhone 5 - StyleCowboys 335
Review iPhone 5 - StyleCowboys 296
Review iPhone 5 - StyleCowboys 334

Headsetaansluiting


Headsetaansluiting
De headsetaansluiting heeft Apple van de bovenkant naar de onderkant verplaatst. Dit was een veel gehoorde vraag van gebruikers al is mij nooit helemaal duidelijk geworden waarom. Eerder schreef cowboy Arvid bij de review van de Galaxy Nexus dat het eigenlijk vrij logisch is. De meeste mensen stoppen namelijk hun smartphone ondersteboven in hun broekzak en dan is het weer logisch dat de jack aan de onderkant, dus de bovenkant, zit.

Misschien nog wel interessanter is de ontwikkeling van docks die zowel gebruik maken van de lichtning-connector als de headsetaansluiting. Misschien dat hierdoor weer mooie nieuwe producten ontstaan.

Review iPhone 5 - StyleCowboys 303

Camera

Camera
De camera van de iPhone 5 is gewoon super. De foto's zijn lekker helder en scherp met een goede kleurbalans. We zien zelfs redelijk wat scherpte-diepte in de foto's. Nog even en ik kan mijn Canon 5D MKII thuis laten. Zover is het natuurlijk nog niet maar de prestaties zijn indrukwekkend.

De HD-videofuncties zijn ook subliem, scherp en met een goede stabilisatie. Je kunt er perfect mee filmen. Vooral de verwerkingssnelheid wanneer je een filmpje wil uploaden is super snel.

Met de iPhone 5 heb je dus ook nog eens gewoon een goede camera die je altijd bij de hand hebt.

De camera aan de voorkant (voor Facetime/Skype) is duidelijk verbeterd. Het is nu een HD 720p camera.

iPhone 5 test foto's 342
iPhone 5 test foto's 343
iPhone 5 test foto's 344
iPhone 5 test foto's 345

Prestaties

Prestaties
Ik heb de iPhone 5 nog niet lang genoeg om echt iets te kunnen zeggen over de prestaties. Bij elke nieuwe iPhone gaat de processorsnelheid omhoog en dat kun je ook bij de iPhone 5 goed merken. Mijn eerste indruk is dat de snelheid zodanig is dat alles net even iets lekkerder en sneller werkt. Het laden van webpagina's in Safari is gevoelsmatig wel een stuk sneller net als het opstarten van de camera bijvoorbeeld.

Om iets over de batterij te kunnen zeggen is lastig in zo'n korte tijd. We hebben geen echte testbank maar ik heb niet het idee dat ik rustig aan moet doen om de dag door te komen wat ik bij mijn iPhone 4S wel vaak heb. Ben je echt een heavy-user dan zul je waarschijnlijk ook met de iPhone 5 het einde van de dag net niet halen.

Review iPhone 5 - StyleCowboys 313
Review iPhone 5 - StyleCowboys 297

Conclusie

Conclusie
Mijn conclusie mag duidelijk zijn. De iPhone 5 is alleen al qua design echt een wanna-have. De looks and feels zijn gewoonweg prachtig. De verfijnde afwerking is subliem en zal heel veel mensen een gevoel van extase geven. Bij mijn review van de New iPad schreef ik nog een beetje in een tenneurstemming omdat ik geen positief gevoel overhield aan het Retina display (dat is nu trouwens wel anders). Bij de iPhone 5 is dat duidelijk anders. Voor mij is de iPhone 5 een (logische) volgende stap in de ontwikkeling van smartphones. Het kan mij niet snel genoeg gaan.

Review iPhone 5 - StyleCowboys 3152

Voor mij had het scherm niet groter hoeven worden maar ik zal er, zoals aan zoveel dingen, wel aan gewend raken. Misschien heb ik te kleine handen, misschien heb ik het toestel niet vast zoals het hoort, maar misschien had ik in mijn achterhoofd ook wel gehoopt op meer spectaculaire vernieuwingen. Het heeft de App ontwikkelaars trouwens voor een hoop werk gezorgt. Deze moeten alle App's nu aanpassen voor het grotere scherm. Doen ze dit niet, niets aan de hand, je hebt boven en onder alleen een klein zwart balkje. Dit valt bijna niet op omdat het zwarte scherm van de iPhone 5 niet te onderscheiden is van het zwart boven het scherm. 

Review iPhone 5 - StyleCowboys 3291

Niet genoemd in mijn verhaal maar wel belangrijk zijn de vele vernieuwingen en verbeteringen in de software. Zoals ik mijn verhaal begon zijn de designers wel een beetje 'uitgedesigned' en hoeven we op dat gebied geen spannende dingen meer te verwachten. Vooral de software en de gebruikerservaring zullen de komende jaren bepalen of een telefoon geschikt voor je is of niet. In het nieuwe iOS 6 zijn heel veel kleine veranderingen te zien. Mij viel bijvoorbeeld direct op dat de zoekfunctie in Contacten voortaan zichtbaar blijft. Ook een functie als "niet storen" heeft Apple nu toegevoegd aan iOS6. Wat dacht je van panoramafoto's maken, zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Over dit laatste zie ik, in gedachte, de eerste reacties al verschijnen.... be my guest! Vaak gehoord is natuurlijk dat het allemaal technieken of functies zijn die tig jaar geleden al op een Android toestel zaten. Dat kan, maar of ze toen ook al zo goed werkten als nu in de iPhone 5 is natuurlijk de vraag. Het totaalplaatje maakt de iPhone 5 een compleet toestel waar de concurrentie een zware dobber aan zal hebben.

Natuurlijk moeten we ook even iets zeggen over de prijs. De iPhone 5 is te koop vanaf € 679 (16GB) en dit bedrag loopt op tot € 899 (64GB). Veel mensen hoor ik dan altijd zeggen dat dit veel te duur is. Misschien is dat zo als je smartphones vergelijkt op basis van specificaties. Maar bij de iPhone blijkt dat toch wat anders te zijn. Voor mij, en vele anderen, is een smartphone meer dan een apparaat met specificaties. Voor mij is het design, het gebruikersgemak en de intuitiviteit veel belangrijker. Apple heeft de iPhone 5 € 50 duurder gemaakt dan de iPhone 4S. De iPhone 4S (16GB) had een prijs van € 629 bij de lancering en daar heeft Apple nu dus gewoon € 50 bovenop gezet. Apple doet dit gewoon, waarschijnlijk omdat het kan, en de eerste verkoopcijfers laten dit ook zien. Uit berekeningen die online te vinden zijn blijkt echter ook dat de materialen van de iPhone 5 $ 35 duurder zijn. De materialen van de iPhone 4S hadden een prijs van $ 132,50 en van de iPhone 5 $ 167,50. In de eerste 24 uur is de iPhone 5 meer dan 2 miljoen keer verkocht dus of het de consument wat uitmaakt?

Gaat Apple hiermee over een grens? De verkoopcijfers zullen laten zien of de grens bereikt is. Voor mij is de iPhone 5 qua design, looks and feels én gebruikerservaring een fantastisch toestel. Licht, verfijnd afgewerkt met vele nieuwe minuscule verbeteringen in het iOS. Go Apple!!

Foto's iPhone 5

Review iPhone 5 - StyleCowboys 298
Review iPhone 5 - StyleCowboys 299
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3001
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3012
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3022
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3033
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3041
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3052
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3062
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3071
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3081
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3091
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3101
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3111
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3153
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3161
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3171
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3181
Review iPhone 5 - StyleCowboys 319

Foto's iPhone 5 met iPhone 4S

Review iPhone 5 - StyleCowboys 321
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3221
Review iPhone 5 - StyleCowboys 323
Review iPhone 5 - StyleCowboys 325
Review iPhone 5 - StyleCowboys 326
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3281
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3292
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3301
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3311
Review iPhone 5 - StyleCowboys 332
Review iPhone 5 - StyleCowboys 333
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3341
Review iPhone 5 - StyleCowboys 3351
Review iPhone 5 - StyleCowboys 336
Harold Kuepers

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies