Review: Nexus 7, dé Google tablet

Vorig artikel Volgend artikel

We gaan even terug in de tijd: IFA 2010, Samsung kondigt de Samsung Galaxy Tab aan. Een groot uitgevallen telefoon of een kleine iPad, een aantal benamingen die het ding kreeg van de pers. Veel mensen zagen de grootte van het apparaat niet zitten; Maar 7 inch? Dat is het toch net niet. Ondanks dat Samsung de Galaxy Tab als een iPad-killer zag, deelden Harold en ik deze mening niet.

Review: Nexus 7, dé Google tablet

Een stukje geschiedenis

Wil je gelijk back to the future en naar de Nexus 7? Klik dan hier!

Toch stond ik in oktober 2010 in alle vroegte bij de Mediamarkt in Duitsland. Één van de landen waar de tab als eerste op de markt zou komen. Terwijl ik om me heen keek, besefte ik dat ik niet zou hoeven vechten om een Galaxy tab te kunnen bemachtigen. Enkele minuten later liep ik dan ook als eerste (en waarschijnlijk ook enige voor de komende uren) met een Galaxy tab naar buiten.

samsung-galaxy-tab-ofic-21

Tijdens het gebruik merkte ik dat ik de 7 inch juist erg prettig vond. Na een aantal dagen was mijn oordeel dan ook dat 7 inch een afmeting was die zeer geschikt was voor een tablet. Veel mensen waren het niet mij eens en hielden vast aan de 9.7 inch van de iPad. Helaas was Android Gingerbread (2.3) nog niet echt geschikt voor tablets en lieten ook veel app developers het lange tijd afweten. Uiteindelijk kreeg de originele Galaxy tab niet eens een update naar Android HoneyComb en werd daarmee alweer snel afgeschreven. Voor veel mensen is de originele Galaxy tab nog steeds het perfecte apparaat en ik kan dat ook goed begrijpen.

Een jaar later ging ik de Galaxy tab 10.1 gebruiken. 3.1 inch groter dan de originele Galaxy tab en een zee van extra ruimte op het scherm. HoneyComb zorgde voor de echte tablet ervaring maar ook daar was nog veel op aan te merken. Ik gebruikte de tablet wel maar vond hem al snel te groot. Als ik moest kiezen, verkoos ik vaker mijn laptop boven de tablet als ik op de bank zat of ik zat te pielen op mijn telefoon.

Tijdens The Next Web conference was ik de gelukkige winnaar van een iPad. Eindelijk kon ik dan nu dus de tablet ervaring van Steve Jobs meemaken. Snel stoorde ik me al aan het niet kunnen uitvoeren van bepaalde taken en ook de grootte was niet echt ideaal. Zeker, er zijn gigantisch veel apps specifiek voor de iPad en die zien er zeker allemaal geweldig uit. Maar om het apparaat overal mee heen te slepen als primaire apparaat was niet voor mij weggelegd. Ik zou toch productiever zijn met een laptop en om nu een iPad en een laptop mee te slepen? Ik deed het wel, maar het was altijd weer extra gewicht in mijn rugzak.

DSC_3696

Foto: Jöran 'JeeeM" Maaswinkel

En toen, de geruchten over een Nexus tablet laaiden meer en meer op. De spanning richting Google I/O was te snijden. Eindelijk kwam het hoge woord eruit. De geruchten waren waar, een Nexus tablet, de Nexus 7. Gelijk besteld en toen begon het lange wachten. Na iets meer dan 2 weken na de I/O begon Google met het verzenden van de tablets en na een kleine weekje kon ik de doos met de Nexus 7 tablet in ontvangst nemen.

Nexus 7 in gebruik

De Nexus 7 in gebruik

Nu dan, 4 dagen lang heb ik met de tablet kunnen spelen en over mijn oordeel kunnen denken. Is het een geweldig apparaat? Zeker wel. Is het het geweldigste apparaat? Zeker niet. Google heeft hard aan de weg getimmerd en met de recentste versie van Android, JellyBean, is de Nexus 7 een genot om te gebruiken. De afmetingen van het apparaat zijn perfect. Na anderhalf jaar ben ik weer terug bij af, een 7 inch tablet and I am love' it! Een aantal handelingen voer je net iets makkelijker uit op de tablet dan op de telefoon (okay, ik heb dan wel geen Note!) en toch is de tablet bijzonder handzaam. Met gemak houd je de Nexus 7 met één hand vast terwijl je met de andere hand de pagina van je boek "omdraait".

nexuslogo

Het design steekt goed in elkaar. De achterkant is gemaakt van kunststof en heeft putjes. Hierdoor voelt het oppervlak niet helemaal glad aan maar geeft wel een prettig gevoel als je de tablet vasthoudt. Ik heb zelfs het gevoel dat de Nexus 7 minder makkelijk uit mijn hand glijdt dan bijvoorbeeld een iPad of de originele Galaxy tab.

Op de achterkant treffen we ook de speaker aan. De speaker ligt iets dieper in de tablet en is afgewerkt met een zwarte grill. Buiten de merknamen, Nexus en ASUS, is dit dan ook alles wat we op de achterkant terug vinden. Mocht je het je afvragen; juist, geen camera aan de achterzijde. Het ontbreken van de camera heeft vooral te maken met het zo laag mogelijk houden van de kosten. Daarnaast rijst nog wel eens de vraag; wie maakt er nu foto's met een tablet? Ik in de afgelopen ander half jaar in ieder geval niet.

De afgeronde randen zorgen ervoor dat de tablet prettig in de hand ligt. De bezel, rand rond om het scherm, heeft twee verschillende afmetingen. Houdt je de Nexus vast in de portrait stand, dan plaats je je handen anders, hier merk je dan ook dat de bezel minder breed is. Draai je de tablet, landscape, dan valt op dat de bezel veel breder is. Dit heeft te maken met de stand van je handen. Bij landscape plaats je sneller je duimen op de voorzijde van de tablet en dus heb je de extra ruimte die de bezel je geeft nodig wil je niet per ongeluk het scherm aanraken.

Het scherm oogt vrij helder maar heeft minder diepe kleuren dan bijvoorbeeld de Galaxy Nexus. De Nexus 7 heeft een LED-backlit IPS LCD scherm met ongeveer 216 ppi pixel density. Dit is uiteraard niet te vergelijken met het Retina scherm van de iPad en de nieuwe MacBooks maar bij standaard gebruik is de kwaliteit van het scherm meer dan voldoende.

colordifferencetabnexusipad

Aan de voorzijde treffen we verder een camera aan die gebruikt kan worden voor video gesprekken via bijvoorbeeld een Google+ Hangout. De camera is verder niet echt geschikt voor iets anders, derhalve heeft Google dan ook besloten standaard geen losse camera app te installeren op de Nexus. Uiteraard kan de camera wel worden aangesproken met andere apps die te installeren zijn via Google Play. Als aansluitingen treffen we een micro-USB en een 3.5mm hoofdtelefoon aansluiting aan.

nexus7onderkant

Verder heeft de Nexus Wifi en bluetooth aan boord en huist er een Nvidia Tegra 3 Quad-core 1.3 GHz Cortex-A9 in deze 7 inch tablet. Deze Quad-core processor in combinatie met Jelly Bean (Android 4.1.x) zorgt voor een Android ervaring die we nog nooit hebben gezien. Waar veelal de klacht was dat er altijd een kleine vertraging in Android zit, is deze nu niet meer te zien (ook niet op de Galaxy Nexus met een dual-core processor). De extra processor kracht zorgt ervoor dat je vanalles tegelijkertijd kunt doen zonder dat je moet wachten of dat Android processen gaat afsluiten.

De 4325 mAh batterij heeft ervoor gezorgd dat mijn Nexus 7 de oplader maar weinig heeft gezien in de afgelopen dagen. Met actief gebruik, wist ik zeker 8 uur uit de batterij te persen. Google geeft zelf aan dat je 10 uur kunt browsen en 9 uur HD-video kunt bekijken. In stand-by modus verbruikt de Nexus vrijwel geen stroom en staat het apparaat met gemak 300 uur stand-by. 

Minpunten en eindoordeel

Minpunten

Maar, zijn er ook nog minpunten te benoemen? Natuurlijk wel! Zo is het ontbreken van een 3G-module voor sommige mensen zeker een probleem. Nu is vrijwel overal wifi te vinden, maar toch zullen sommige mensen het prettig vinden om hun eigen verbindingsmogelijkheden te gebruiken. Uiteraard kun je je telefoon om toveren tot een hotspot of een mifi aanschaffen. Allemaal oplossingen voor een probleem wat de meeste mensen niet eens zullen ondervinden.

De camera bevindt zich bij gebruik in een landscape onder je duim. Dit is vooral vervelend als je bijvoorbeeld een Google+ Hangout doet waarbij je in landscape alle deelnemers in de breedte kunt zien. Ook dit is weer een probleem dat niet alle mensen zullen ondervinden. Eenzelfde iets als de camera ondervond ik met de speaker. Als je film kijkt, dan houd je de tablet overwegend vast in de breedte. Wanneer je dit doet, bedenken je vingers de speaker.

nexussclandscape

Vergeten we de hardware en kijken we naar de software op het apparaat, dan is het moeilijk te begrijpen dat het thuisscherm niet meedraait als je de tablet in landscape houdt. Daarnaast is het jammer dat wij als Nederlanders/Belgen nog steeds verstoken zijn van de content in Google Play. Dit apparaat is uitermate geschikt tot het downloaden van magazines, boeken en het bekijken van films en TV series. Geruchten gaat dat de Nexus 7 tablet pas in September in Nederland beschikbaar komt om er voor te zorgen dat alle (of in ieder geval een groot deel) content ook beschikbaar is. Op deze manier kan Google de echte winst van de tablet behalen door de content die verkocht gaat worden.

Uiteraard kon ik het niet laten en heb ik met een aantal workarounds verschillende soorten content op de tablet kunnen krijgen. Het lezen van een krant, boek of magazine gaat perfect. Eén pagina van het boek of magazine past precies op het scherm en je bladdert gemakkelijk naar een andere pagina. Een film ziet er ook goed uit. Zoals ik al aangaf blijven de kleuren iets achter, maar dit doet weinig afbreuk aan de content die je bekijkt. Ik kan dan ook haast niet wachten totdat alle content van Google Play beschikbaar komt in Nederland/België en wij op een legale wijze een gigantische hoeveelheid content op onze tablet kunnen plaatsen.

Daarnaast is mijn tablet één van de tablets die last heeft van losse schroeven waardoor het scherm aan de linkerkant af en toe kraakt. Nu is het voor mij niet eenvoudig om de tablet terug te sturen naar Google en daarbij heb ik het 16Gb model welke overal is uitverkocht. Ik zal er dus voorlopig mee moeten leren leven.  Dat gezegd hebbende, het is nog niet irritant dus het zal wel loslopen.

tabletsize

Bron: http://yfrog.com/z/h36j2np

Eindoordeel

Well, there you have it! Een lang verhaal over een kleine tablet met grote potentie. Ben je op zoek naar een tablet en vind je 9.7 of 10.1 te groot? Dan is een 7 inch tablet zeker aan te raden. Je hoeft uiteraard dan niet te kijken voor een Nexus 7 (de Galaxy Tab 2 is ook in een 7, 7.7 of 8.6 afmeting te koop) maar voor de prijs van, waarschijnlijk, 250 euro is de Nexus 7een tablet die je zeker niet links mag laten liggen. De Nexus 7 tablet komt waarschijnlijk vanaf september in Nederland beschikbaar.

Uiteraard heeft de Nexus 7 tablet de ultieme Android ervaring en ben je verzekerd van snelle updates de komende twee jaar. Twijfelde je nog over de aanschaf? Dan zou ik zeggen, gewoon doen.

tabnexusipadgoogleplus1

Nu blijft natuurlijk de vraag; Wat gaat Apple doen? Komt er een iPad mini?

Nexus 7 Foto's

nexus7box
nexus7boxreflection
nexus7facingbackwards
nexus7hotseat
nexus7hotseathand
nexusscportrait

Nexus 7 filmpjes

Nexus 7 specificatie's

Specificatie's Nexus 7

 • Android 4.1 (Jelly Bean), na het aanzetten wordt 4.1.1 geïnstalleerd
 • 7 inch LED-backlit IPS LCD, resolutie: 800 x 1280 pixels 
 • Capacitief scherm
 • NVIDIA Tegra 3 quad-core 1.3 GHz Cortex-A9 processor
 • 8/16Gb ROM geheugen
 • 1Gb RAM geheugen
 • Wi-fi 802.11 a/b/g/n 
 • microUSB 
 • Bluetooth
 • Hoofdtelefoon 3.5 mm audio jack 
 • GPS 
 • Kompas 
 • Accelerometer 
 • Gyroscoop
 • NFC-chip
 • Camera Voorzijde 1.3 MP
 • 4325 mAh batterij
 • Afmetingen: 198.5x120x10.45mm 
 • Gewicht: 340 gram
 • Prijs: $199/$250 (8/16Gb), gerucht voor Nederland €250 (16Gb)
Arvid Bux

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies