Drie kwaliteitsproducten uit Zwitserland die elders nauwelijks worden geëvenaard

Drie kwaliteitsproducten uit Zwitserland die elders nauwelijks worden geëvenaard

Vorig artikel Volgend artikel

Zwitserland: het land van luxe en geraffineerdheid, maar ook van alpenmelk en chocolade, prachtige landschappen met bergen en meren, en het beroemde en ingenieuze zakmes. Het is algemeen bekend dat de Zwitsers houden van kwaliteit en vakmanschap. Daarom is het wellicht ook niet zo verrassend dat ze zich op verschillende markten duidelijk onderscheiden van de rest; markten waarbinnen Zwitserse herkomst synoniem is geworden voor premium kwaliteit. Hieronder bekijken we drie producten waarvan de Zwitserse varianten eigenlijk nergens anders worden geëvenaard.

Horloges

Kan niet missen! Als we het hebben over Zwitsers vakmanschap, dan denken we al snel aan hun hoogwaardige uurwerken. Al eeuwenlang staat Zwitserland bekend als het land met de beste horlogemakers ter wereld. Ook al werd het eerste mechanische horloge uitgevonden door de Duitser Pete Henlein, het was de Zwitser Jacob Zech die een systeem ontwierp om horloges gelijk te laten lopen. Nadat deze constructie nog eens verder werd ontwikkeld door een andere Zwitser, de heer Gruet, begon de vraag naar Zwitserse horloges flink toe te nemen; de bakermat van het horloge zoals we dat nu kennen was een feit. Wellicht roept het idee van een Zwitsers horloge meteen beelden op van gevestigde merken als Rolex, Breitling en Omega. Echter, ook relatief jonge Zwitserse horlogemerken - zoals het merk Hublot, o.a. online verkrijgbaar bij Chrono24 - worden geroemd om hun luxueuze uitstraling en voortreffelijke vakmanschap. Geen ander land heeft La Suisse nog weten te verslaan.

Espressomachines

Wie aan koffie denkt, zal misschien eerder uitkomen bij Zuid-Amerikaanse of Mediterrane landen. En of de Zwitserse koffie nu wel of niet de beste keuze is; de koffiemachines vallen zeker in de smaak. Al jaren is één van de bekendste espressomachines voor in de horeca en op kantoren van het Zwitserse merk Jura, vernoemd naar het gelijknamige gebergte op de grens met Frankrijk. Niet alleen staat dit merk voor geraffineerde en duurzame kwaliteit, maar het biedt de zakelijke klanten ook nog eens een hoge servicestandaard en langdurige garantie. Voor consumenten zijn er eveneens espressomachines verkrijgbaar en deze kwamen onlangs als beste uit de test bij de Consumentenbond. Bovendien verkondigen veel andere merken dat hun koffiemachines beschikken over een Zwitsers design of van Zwitserse fabricage zijn, als waarmerk van hoge kwaliteit.

Gesmolten kaas

Ja, het is een inkoppertje, maar deze mag zeker niet op de lijst ontbreken. Want echte kenners van raclette en kaasfondue begrijpen dat de gerechten die je buiten Zwitserland onder deze noemers voorgeschoteld krijgt, het doorgaans niet halen bij de Zwitserse varianten. Dat we bij raclette denken aan plakjes in plastic verpakkingen en gourmetstellen is sowieso al onterecht; de échte raclettebelevenis ervaar je pas als de gesmolten kaas van een half kaaswiel wordt afgeschraapt en rechtstreeks op je bord belandt. Heerlijk romige, aromatische en pittige kaas, die je eet met aardappeltjes in schil, verschillende groenten en eventueel vleeswaren. Het beste drink je hier een jonge witte wijn bij - bij voorkeur een Zwitserse, maar die zijn buiten Zwitserland niet zo eenvoudig te vinden, dus een Franse volstaat ook prima.

Dit geldt eveneens voor kaasfondue, die traditioneel met witte wijn en kersenlikeur wordt gemaakt. Eigenlijk wordt het traditionele recept, met o.a. Gruyère en Emmentaler, erg eenvoudig gehouden om de smaken goed tot hun recht te laten komen. Dat is toch iets anders dan de talloze variaties die er inmiddels op zijn verschenen: van varianten met pesto en Provençaalse kruiden tot versies met sambal. Nee, het originele Zwitserse recept blijft onovertroffen!

[Afbeelding © HappyAlex - Adobe Stock]
Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies