3 zomerse gerechten die lekker snel op tafel staan

3 zomerse gerechten die lekker snel op tafel staan

Vorig artikel Volgend artikel

De komende week wordt het warm, heel warm zelfs. We kunnen ons voorstellen dat je dan geen zin hebt in zware maaltijden of om uren in de keuken te staan. Je kunt natuurlijk de BBQ aansteken of meenemen het park in. Een rooftop bar opzoeken. Of je maakt een snelle, lichte maaltijd klaar en eet die buiten op. Of binnen in de koelte natuurlijk.

Deze 3 zomerse recepten staan snel op tafel!

1. Een frisse pastasalade

Misschien niet heel origineel, maar dit blijft toch wel een van onze favoriete zomerse gerechten. Bovendien kun je er eindeloos mee variëren. Een frisse pastasalade is een uitkomst op een warme dag. Snel klaar, voedzaam en je kunt het gemakkelijk meenemen naar buiten.

Deze ingrediënten heb je nodig voor de basis van een pastasalade:

  • Pasta (zoals penne of fussili)
  • Groentes: tomaten, komkommer, paprika, maïs, avocado en sla zijn altijd goed en kikkererwten passen prima bij een vegetarische salade
  • Zalm of (gerookte) kip. Deze kun je weglaten als je vegetarisch of vegan eet
  • Eventueel gooi je wat (wal)noten door je pastasalade
  • Dressing naar keuze

Je kunt er alle kanten mee op. Denk ook eens aan een Griekse salade met feta en olijven bijvoorbeeld. Of gooi wat groente, zoals courgette of aubergine, op de BBQ. Heel lekker door je salade!

2. Zomerse curry

Curry's zijn over het algemeen inderdaad behoorlijk pittig. Toch eten ze dit volop in landen waar het altijd warm is. Een zomerse curry is snel klaar en je kunt natuurlijk zelf bepalen hoeveel pepers je er doorheen gooit. Net als bij een pastasalade kun je ook met curry's veel kanten op.

Dit zijn de basisingrediënten- en handelingen voor een Thaise curry:

  • Bak vlees, vis, kip, garnalen of tofu (of een combinatie daarvan) in olijfolie met currypasta en een scheut sojasaus;
  • Voeg Thaise vissaus, een lepel rietsuiker en snufje zout toe;
  • Voeg een blik kokosmelk toe en laat 15 minuten pruttelen;
  • De laatste minuten gooi je er groente naar keuze bij, zoals snijbonen;
  • Voeg naar smaak pepertjes en verse kruiden zoals koriander.

Je kunt de curry serveren met witte rijst.

Thaise curry recept

3. Banh mi (Vietnamees broodje)

Ben je weleens in Vietnam geweest? Dan is de kans groot dat je een keer Banh mi hebt gegeten. Het Vietnamese broodje dat traditioneel met varkensvlees wordt belegd. Je kunt het gelukkig ook zelf maken en het is bovendien snel klaar. Ideaal om mee te nemen naar buiten want ook koud kun je banh mi prima eten.

Dit heb je nodig voor de basis van een Vietnamees broodje banh mi:

  • Varkeensvlees (bij voorkeur varkenshaas)
  • Paté
  • Stokbrood
  • Wortel, komkommer en radijs (en eventueel augurk)
  • Sriracha en mayonaise
  • Verse pepertje en knoflook

Er zijn allerlei bereidingswijzen voor het varkensvlees. De basis van het stokbroodje bestaat uit een laag paté met dunne lapjes varkensvlees. Dit beleg je verder met wortel, komkommer en radijs. Gebruik bijvoorbeeld dit goede recept voor een Vietnamees broodje banh mi. Wedden dat je dit daarna vaker wil eten? Als je liever geen (varkens)vlees eet, maak je er gewoon een vega(n) broodje van.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om uitgebreid te koken en bakken, hard te lopen en op reis te gaan. Of dat nu korte...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies