De nieuwe volledig elektrische MINI Cooper komt er aan

De nieuwe volledig elektrische MINI Cooper komt er aan

Vorig artikel Volgend artikel

MINI lanceert de nieuwste generatie volledig aangedreven MINI 3-Deurs. De elektrische MINI Cooper brengt het Go-Kart gevoel terug in deze nieuwe generatie en doet dat met twee vermogens varianten.

De eerste generatie MINI Electric (2020) was vanaf de introductie een groot succes wat verkoopcijfers betreft en is met stip het meest populaire MINI model. Wereldwijd zijn er al meer dan 43.000 exemplaren van de emissievrije MINI verkocht. Een op de vijf nieuw verkochte MINI modellen is nu elektrisch aangedreven. In ons land is dit zelfs een op de vier.

Mini_Electric_5e_generatie_01
De elektrische MINI Cooper brengt het Go-Kart gevoel terug
Mini_Electric_5e_generatie_02
Het MINI Go-Kart gevoel
Mini_Electric_Go-Kart

Het elektrische Go-Kart gevoel

Dankzij de volledig elektrische aandrijving is het maximale koppel bij deze nieuwe elektrische MINI Cooper al vanuit stilstand merkbaar, zowel bij de MINI Cooper E met een vermogen van 135 kW (184 pk) als de MINI Cooper SE met 160 kW (218 pk). Helaas heeft MINI nog geen cijfers over de prestaties vrijgegeven. De eerste generatie van de elektrische MINI met 135 kW vermogen was al rap: acceleratie 0 - 100 km/u in 7.3 sec. Topsnelheid, 150 km/u. Actieradius Elektrisch 180 km.

De lithium-ion hoogvoltage-accu is in de vloer geïntegreerd wat ten goede komt aan de wegligging en gewichtsverdeling. Net als de stabiliteit en rijdynamiek van de elektrische MINI Cooper.

Actieradius fors verbeterd

De accucapaciteit van de MINI Cooper E is 40.7 kWh en van de MINI Cooper SE 54.2 kWh. Daarmee hebben de nieuwe modellen een verbeterde actieradius van 300 tot 400 kilometer op basis van de WLTP-testcyclus. Realistisch betekent een een bereik tussen de 250 en 350 km. De actieradius is hiermee aanzienlijk vergroot en maakt de modellen geschikt voor ritten tot ver buiten de stad.

Samen met de nieuwe elektrische MINI Countryman, die vanaf november 2023 wordt geproduceerd in de BMW Group Fabriek Leipzig, rolt de nieuwe elektrische MINI Cooper ook de loper uit voor een volledig elektrische toekomst van MINI. Daarbij maakt de nieuwe MINI Aceman de nieuwe MINI familie compleet vanaf eind 2024.

De nieuwe MINI Electric is een belangrijk onderdeel van de merkhistorie. Technologie, efficiëntie en vermogensafgifte zijn essentieel zijn voor het merk gezien de traditierijke historie. Met deze nieuwe uitvoering moet het Go-Kart gevoel nog naar een hoger niveau worden getild.

Mini_Electric_5e_generatie
MINI Electric 2023
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....