Review PConTV

Vorig artikel Volgend artikel
Review PConTV

De PConTV heb ik nu een aantal weken in huis en ik heb er zo voor en na mee gespeeld en hem uitgeprobeerd. Het leuke eraan is dat je eigenlijk je PC op je televisie in de woonkamer kunt bedienen en je dus lekker vanuit je luie stoel kunt surfen op internet, twitteren en spelletjes spelen. Toen ik voor het eerst van PConTV hoorde, was ik echt in mijn nopjes omdat dit volgens mij ervoor zorgt dat domotica, en dus huisautomatisering, een stuk dichterbij kan komen.

Direct na de persbijeenkomst kreeg ik een pre-production versie mee om te testen. Afgelopen week heb ik nog de definitieve versie gekregen om mijn review compleet te maken. Dit was ook wel nodig omdat in de pre-production nogal wat bugs zaten die gelukkig in de definitieve versie verdwenen zijn.

UITPAKKEN
De PConTV zit mooi verpakt in een kleine doos. Bijna alles wat je nodig hebt voor gebruik zit in de doos, zelfs de batterijen voor de afstandsbediening. Een duidelijk quickstart en een cd-rom voor de software ontbreken natuurlijk niet. PConTV Stylecowboys 2

Naast de PConTV zit er één power line modem, een toetsenbord en een afstandsbediening in. Verder zit er een 220V kabel, een ethernetkabel, een component videokabel en een analoge audiokabel en een usb-stick voor het toetsenbord in. Wat ik mis, is de HDMI-kabel. Zeker omdat ze nogal reclame maken voor HD kwaliteit op je televisie.

INSTALLATIE
De installatie ging boven verwachting eenvoudig al moest ik soms wel even nadenken hoe het allemaal moet. De duidelijk handleiding gaf gelukkig genoeg houvast om de installatie eenvoudig uit te voeren.

Je begint met het aansluiten van het Power line modem. Het power line modem maakt gebruik van de traditionele elektriciteitsbekabeling in je huis. Ze maken hiervan gebruik omdat het nog niet mogelijk is HD te streamen via het moderne WiFi netwerk. In mijn geval heb ik het power line modem aangesloten in mijn meterkast waar mijn modem van mijn kabelexploitant zit. Maar je kunt natuurlijk overal inpluggen waar je een netwerk- en stroomaansluiting hebt. Vervolgens stopt je de ethernetkabel in je Power line modem en je router en tenslotte de stekker van het Power line modem in het stopcontact. PConTV Stylecowboys 5

Daarna sluit je de PConTV aan op je televisie met de bijgeleverde kabels of via een HDMI-kabel. Dit laatste heb ik gedaan omdat ik natuurlijk HD kwaliteit wilde zien op mijn Sony 117 cm Full HD LCD televisie. Nog even de USB-stick aan de achterkant van de PConTV steken voor het toetsenbord en de stekker van de PConTV in het stopcontact en je bent klaar om de software te gaan installeren op je PC.PConTV Stylecowboys 10

De bijgeleverde cd-rom was nog met de hand geschreven omdat de software nog maar net klaar was, desalniettemin ging de installatie zonder problemen. Als je meer computers wil gebruiken, moet je deze software ook op alle andere computers installeren. Later kun je dan met het menu van je PConTV kiezen vanaf welke PC je content wil bekijken of beluisteren. Je kunt overigens alleen gebruik maken van Windows computers. Mac is helaas nog niet mogelijk.

GEBRUIK
Nadat ik alles geïnstalleerd had, heb ik meteen een eerste poging gewaagd om te kijken hoe het systeem werkt. Direct verscheen het PConTV menu in beeld. Ik kon kiezen tussen MyPC en MyTheatre. Schermafbeelding 2009-12-07 om 20.09.51

MyPC
Via MyPC krijg je het bureaublad van je aangesloten PC in beeld en kan je alles doen wat je normaal ook op je PC kan. Het beeld was echter net iets te groot waardoor een gedeelte (1cm) van mijn scherm wegviel. Snel even terug naar mijn PC om de instellingen iets aan te passen. Op een eenvoudig manier kon ik aangeven hoeveel procent het beeld op je televisie kleiner gemaakt moest worden. Toen ik dit ingesteld had, kreeg ik wel een goed beeld uitgevuld beeld. Bij het instellen van de beeldgroottes heb ik wel een paar keer de PConTV opnieuw moeten opstarten omdat hij vastgelopen was. Het probleem kon ik niet reproduceren en ben ik in de nieuwe versie van de PConTV niet meer tegengekomen.

MyTheater
Als je op MyTheater klikt, krijg je een submenu onderverdeeld in MyFoto, MyVideo en MyMusic. Op je computer kun je aangeven van welke mappen op je PC de PConTV zijn content moet afhalen. De menu structuur is eenvoudig zonder al teveel toeters en bellen.

BEDIENING
De PConTV kun je op twee manieren bedienen: met de afstandsbediening of met het draadloze toetsenbord. Beiden voelen een beetje plastic aan, maar werken redelijk.

De afstandsbediening heeft een paar eenvoudige knoppen waarmee je kunt navigeren door de menu's, play, stop en ook knoppen die dienst doen als linker en rechtermuisknop. Verder zit er een soort joystick op waarmee je de aanwijzer kunt bedienen. Dit laatste is eigenlijk niet te doen. Ik heb er best wel wat mee geoefend, maar het lukte me steeds niet. Voor wat betreft de navigatie door het menu en het afspelen en stopzetten van films werkt de afstandsbediening goed.PConTV Stylecowboys 4

Het bijgeleverde toetsenbord is ook voorzien van een muisfunctie. In de rechter bovenhoek van het toetsenbord zit een fancy, knipperende rode bal die je in alle richtingen kunt draaien. Aan de linker bovenkant van het toetsenbord zitten twee knoppen die dienst doen als linker en rechter muisknop. Ook hiervan moet ik zeggen dat het best wel wat oefening vergt je aanwijzer hiermee te bedienen. Het is net alsof de bal te los ligt waardoor je geen gevoel krijgt bij de bediening. Verder is het raar dat de rode bal blijft knipperen, ook als het toetsenbord niet gebruikt wordt.PConTV Stylecowboys 3

PRESTATIES
De beeldkwaliteit vind ik best goed. De overige review van de prestatie wil ik hieronder verdelen in MyTheatre en MyPC. Er zit namelijk nogal wat verschil in de gebruikservaring daarvan.

MyPC
Bij MyPC wordt je televisie omgezet naar je bureaublad. Dit gaat relatief eenvoudig door in het menu te kiezen welke PC je wil gebruiken. Het bureaublad van je gekozen PC krijg je direct op je TV. Het beeld is scherp en duidelijk, wat nogal eens misgaat als je een PC rechtstreeks op je TV aansluit. Wanneer je een YouTube filmpje bekijkt, is het beeld schokkerig. Dit heb je ook als je zo'n filmpje op je PC bekijkt, maar door het kleine beeld valt dat niet zo op. Doordat je het filmpje nu op een groot scherm bekijkt, wordt dit effect versterkt.

Om een YouTube filmpje op HD kwaliteit te bekijken, heb je de optie om je video te bufferen. Op de afstandsbediening zit hiervoor een knopje. Door dit in te drukken plaatst de PConTV zelf een kader om het filmpje waarna deze selectie gebufferd en vervolgens fullscreen gestreamd wordt. De kwaliteit van het beeld is dan super. Helaas ik heb verschillende keren meegemaakt dat het kader niet goed geselecteerd werd waardoor er een storende rand in beeld te zien was.

De tijd die PConTV nodig heeft om fullscreen af te spelen, is vrij lang. Sommige korte filmpjes zijn al afgelopen voordat de buffering klaar was. Ook het vooruit en terugspoelen ging dan niet. Volgens PConTV had dit te maken met de firmware, die nog niet helemaal up-to-date was bij dit pre-production exemplaar. Bij de definitieve versie is dit probleem gelukkig opgelost.PConTV Stylecowboys 12

Waar ik veel gebruik van heb gemaakt, is de functie fullscreen die je altijd bij een YouTube filmpje kunt selecteren. YouTube heeft voor dit soort apparaten zelfs YouTube XL gemaakt waardoor ook de leesbaarheid van de keuzeknoppen stukken beter is.

Natuurlijk heb ik ook geprobeerd of ik spelletjes kon spelen. Volgens de beschrijving en zelfs tijdens de installatie werd gezegd dat de snelheid van de PC zodanig is gemaakt dat spelletjes geen probleem hoeven te zijn. Als ik echter een spel als rFactor start, gaat het toch helemaal mis. Het feit dat je spellen kunt doen klopt, maar je moet niet al te zware games willen spelen.

MyTheater
De prestaties van MyTheater zijn over het algemeen zeer goed te noemen. Een helder en duidelijk menu geeft een overzicht van al je content op je PC. Je moet dan wel goed kijken of je de goede mappen instelt bij de installatie. Zowel foto's als video's vindt PConTV probleemloos.
Ik heb een paar keer geprobeerd een film te downloaden en dat ging telkens goed. Wat ik nog niet helemaal heb uitgedokterd, is hoe je bijvoorbeeld bij een film in VOB bestandsformaat toch het menu kunt krijgen om bijvoorbeeld de ondertiteling aan te zetten.

Inmiddels heb ik de PConTV bijna een maand in mijn bezit. Ik kan zeggen dat ik er veel mee gewerkt heb. Nu is het niet zo dat ik vanachter mijn TV aan het bloggen ben, maar ik heb vaak wat dingetjes uitgeprobeerd en vrienden en kennissen laten zien wat het apparaat kan en doet. De beeldkwaliteit van het systeem is super.PConTV Stylecowboys 13

CONCLUSIE

Ik ben niet helemaal tevreden over het systeem. Naar mijn gevoel zijn de bedienings mogelijkheden niet geschikt. Het feit dat je alles van je PC op je TV kunt krijgen is wel redelijk gelukt, maar het bedieningsgemak is nog ver te zoeken. Het kan natuurlijk ook zijn dat mijn verwachtingen wat hoog lagen. De naam PConTV geeft me het gevoel dat je letterlijk alles van je PC op je TV kunt krijgen met dezelfde gebruikerservaring. Dit laatste is tegengevallen doordat de bediening van de muis via zowel je afstandsbediening als je toetsenbord erg moeizaam gaat.

Ik moet bij deze conclusie natuurlijk wel opmerken dat ik in eerste instantie met een pre-production sample gewerkt heb en dat het bedrijf nog alle kansen heeft de bugs eruit te halen en het systeem te verbeteren. Later heb ik nog een definitieve versie gekregen om te testen. Bij dit exemplaar was de snelheid een stuk beter en ben ik geen bugs meer tegengekomen. De bedieningservaringen waren hiermee echter niet anders dan bij het pre-production model. Goed om te melden is wellicht ook dat ze blijven vernieuwen en dat de ontwikkelingen niet stilstaan. Via automatische updates kunnen ze softwarematig steeds bijsturen.

Ik vraag me af of het product niet te snel gelanceerd is. Zou het besluit van het Ministerie van Economische zaken hierbij misschien een rol gespeeld hebben? Dit Ministerie heeft namelijk afgelopen vrijdag bekendgemaakt dat ze HD-kwaliteit nu ook draadloos toestaan. Het grote pluspunt van PConTV was met name hierop gericht. Door het power line modem hoef je geen nieuwe kabels te leggen en kun je toch HD-kwaliteit op je televisie krijgen. Tot nu toe was dat ook de enige manier, maar door het besluit van de Minister zou dit wel eens heel snel kunnen veranderen.

PConTV is online verkrijgbaar en kost €349. Er komen redelijk veel reacties binnen over de PConTV waarbij wel eens de opmerking wordt gemaakt dat je voor €100 hetzelfde kunt krijgen met een laptop of via een netwerkkabeltje. Dit kan misschien wel kloppen, maar de kracht van PConTV zit in de eenvoud van aansluiten en als je geen lelijke computers naast je mooie flatscreen wil hebben staan of geen netwerkkabels bij je TV wilt zien.

Wil je foto's en video's bekijken vanaf je PC op je TV in de woonkamer of wil je al je muziek van je PC beluisteren dan is de PConTV zeer geschikt. Als extraatje kun je dan ook nog eens alle PC's in huis benaderen vanuit uit één TV.

PConTV Stylecowboys 6PConTV Stylecowboys 7PConTV Stylecowboys 8PConTV Stylecowboys 11

Harold Kuepers

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies