Review Toshiba Folio 100

Vorig artikel Volgend artikel
Review Toshiba Folio 100

Toshiba heeft op 2 september haar multimedia-tablet geïntroduceerd. Twee weken terug kregen we als StyleCowboys de mogelijkheid om deze nieuwe Android tablet te testen, vergelijken en reviewen. De nieuwe Toshisba Folio 100 hebben we twee weken aan de tand mogen voelen. Zowel cowboy Arvid als cowboy Marco hebben de Folio 100 een tijdje thuis gehad om hun ervaringen op te doen. Niet alleen voelen en kijken maar natuurlijk ook proberen en vergelijken met de iPad van Apple en de Galaxy Tab van Samsung

Arvid heeft onderstaande review geschreven met ondersteuning van Marco en Harold. Wie deze mensen op Twitter (@arvid en @mfrissen) volgt, weet inmiddels al dat de test-periode niet geheel vlekkeloos verliep en dat er best wel wat op- of aanmerkingen waren. Arvid leest en schrijft Android dus daar zou het niet aan mogen liggen.

UITPAKKEN

UITPAKKEN

De Folio 100 zit netjes verpakt en is voorzien van de gebruikelijke instructies en een stroom adapter. Voor een tablet is de adapter wel aan de grote kant. De verpakking is natuurlijk niet belangrijk maar zegt wat mij betreft wel iets over het product en de visie van een bedrijf erachter. Wat dat betreft vond ik de verpakking niet helemaal aansluiten bij  de verwachting en misschien wel iets onder de maat.

Toshiba Folio 100 11

Bij het uitpakken valt me op dat de Folio 100 degelijk en stevig aanvoelt. De achterkant is van plastic maar ligt lekker in de hand. Opvallend is de verhouding van het scherm. Het is duidelijk een breder scherm met dus een verhouding die afwijkt van andere bestaande tablets.

Toshiba Folio 100 31

Gelijk na het uitpakken hebben we de Folio 100 natuurlijk direct aangezet om deze te proberen. Hierbij viel op dat er eerst nog al wat ingesteld moet worden voor dat je aan de slag kunt. Nadat ik de keuzes en instellingen had gedaan, startte de Folio opnieuw op. Het scherm bleef echter zwart. Ook na enkele tientallen minuten gebeurde er nog steeds niets. Uiteindelijk de aan-/uitknop gevonden en een herstart gedaan. Nadat deze herstart, startte de Folio 100 wel door en kon ik eindelijk aan de slag.

Toshiba Folio 100 41

DESIGN

DESIGN

Na een aantal dagen met de Folio te hebben gewerkt, merk ik dat de afmeting die het apparaat heeft niet echt prettig zijn. Door de verhouding wordt het apparaat vrij zwaar om in een hand te houden. Hierdoor moet je de Folio 100 dus altijd neerleggen wil je er iets mee kunnen doen.

Toshiba Folio 100 6

De scherm verhouding (10.1 inch - 1024x600) is ook vrij onprettig omdat het op een wide-screen apparaat is. Hierdoor krijg je een behoorlijk vertekend beeld. De Galaxy Tab of de iPad ondervangen dit beter door een scherm verhouding aan te nemen die logischer uitziet en ook past bij andere apparaat (laptops, computer schermen, telefoons). De Folio 100 lijkt hier teveel op een mobiele TV.

Ik merkte ook dat het formaat/verhouding het lezen niet echt complementeert. Door dat het apparaat (te) smal is (wanneer in portrait gehouden) wordt een bladzijde geresized wat niets toevoegt aan het lezen. Je zou bij een dergelijk apparaat verwachten dat bijvoorbeeld een A4-tje goed uit zou zien, helaas.

Toshiba Folio 100 17

Aansluitmogelijkheden heeft de Folio 100 genoeg, alle opties die je zou verwachten zitten er op: Bluetooth, DLNA, HDMI-Mini, USB 2.0. Tevens beschikt de Folio over een webcam (1,3 mega pixels).

Toshiba Folio 100 8

Toshiba Folio 100 9

De opslagcapaciteit is 16 GB en de Folio 100 heeft ondersteuning voor Adobe Flash, dit moet echter wel apart geinstalleerd worden. De huidige image die door Toshiba op de Folio is geinstalleerd bevat namelijk geen Flash. De batterij moet volgens Toshiba ongeveer 7 uur meegaan (65% surfen, 10% video, 25% standby).

Toshiba Folio 100 111
Toshiba Folio 100 10
Toshiba Folio 100 12
Toshiba Folio 100 13

SCHERM

SCHERM

De ervaring laat zien dat het scherm zeer slecht reageert. Het vreemde is dat dit niet altijd het geval is. Het gebeurt echter te vaak om aan te nemen dat de Folio 100 met iets bezig is in de achtergrond. Hiervan heb ik ook een tweetal filmpjes om de ervaring te laten zien:


Om de een of andere reden vlekte het scherm ook erger dan bv de Galaxy Tab of de Nexus One. De helderheid van het scherm is wel goed.

De navigatie-knoppen aan de zijkant hebben een soortgelijke ervaring. Soms werken ze wel direct en soms niet. Daarnaast lichten ze soms wel op en soms weer niet. Ik heb geprobeerd een patroon hier in te ontdekken maar helaas is dit niet gelukt.

Toshiba Folio 100 20

Natuurlijk ook een paar foto's die het verschil van de Folio 100 met de iPad en Galaxy TAB duidelijk weergeven.

Toshiba Folio 100 15
Toshiba Folio 100 171
Toshiba Folio 100 Arvid 2

GEBRUIK

GEBRUIK

Het is vreemd dat wanneer je het apparaat in gebruik neemt, je nog van alles moet installeren en moet accepteren. Bij veel andere apparaten ga je akkoord met de voorwaarden wanneer je de doos opent en vooral met mobiele apparaten wil je niet nog van alles moeten installeren wanneer je het apparaat voor de eerste keer gebruikt. Wat hier kan gebeuren is dat als je het apparaat aanzet om even te proberen, de batterij niet volledig vol is en tijdens het installeren dus de batterij leeg gaat.

De sticker voor flash verwijst naar een Toshiba website waar niets over Flash staat vermeldt. Zelfs de APK van Adobe installeren zorgt er niet voor dat Flash werkt op het apparaat. Hier is het vreemde dat Flash voor Froyo al beschikbaar is sinds begin Juni en dus met gemak ingebakken had kunnen worden in de Android-image van Toshiba.

Toshiba Folio 100 22
Toshiba Folio 100 201
Toshiba Folio 100 21

MARKET en APPS

MARKET en APPS

Het grootste gemis is de Market voor de Folio 100. Nu snap ik dat door de verhouding (1024×600 - 10.1 inch) niet alles op de Folio kan draaien maar om dan een onderontwikkelde app-store uit te rollen zorgt voor een deuk voor zowel Android als Toshiba. Klanten zullen het apparaat kopen met in hun achterhoofd dat het Android is en ze dus ook alles kunnen draaien wat vrienden/kennissen ook geinstalleerd hebben op Android.

Een korte walk-through met een aantal top applicatie's in de Android Market laat zien dat de Toshiba Market achterloopt. Dit zal niet geheel aan Toshiba te wijten zijn maar ook aan ontwikkelaars. De Folio 100 is het enige officiële Android apparaat welke 10,1 inch - 1024×600 is. Dit betekent dat wanneer ze apps gaan ontwikkelen voor de Folio 100 ze heel veel moeite moeten steken in iets wat een klein markt aandeel heeft. Voor bijvoorbeeld de Galaxy Tab moeten de ontwikkelaars zich enkel aan de regels van Froyo houden en de app wordt automatisch ge-upscaled. Dit kan dus bij de Folio 100 niet om dat de verhouding dermate 'scheef' is dat een app gewoon niet kan draaien. Nu ben ik zelf vrij goed met Android en heb ik een aantal APKs geïnstalleerd waarvan er geen enkele werkte. De standaard twitter applicatie en Angry Birds (om maar even wat top apps te noemen van Android) bijvoorbeeld, werken totaal niet.

Toshiba Folio 100 1 (1)

Afgelopen week werd de nieuwe versie van Evernote gereleased voor Android. Helaas stond deze dus niet in de Toshiba Market place. Na de differentiatie op het gebied van het OS (allemaal eigen sausjes) gebeurt dat nu dus ook met de Market Place. Nu is het niet erg als apps gelijk worden doorgegeven maar nu zullen ze waarschijnlijk via Toshiba worden gereviewed (10.1 inch - 1024×600 moet werken) alvorens ze in de Market komen.

Toshiba Folio 100 2 (1)

OVERIG

OVERIG

Tijdens het testen heb ik ook enkele losse notitie's gemaakt die ik graag wilde delen;

Wifi
Het duurt vrij lang alvorens de Folio 100 een verbinding heeft gemaakt. Dit scheelde vaker 5 tot 10 seconden bij andere apparaten (Galaxy tab, Nexus One, laptop).

De oplader
Dit is niet echt een oplader die je bij een mobiel apparaat mag verwachten. Alle mobiele apparaten hebben tegenwoordig een USB-kabel met een adapter (nu kun je natuurlijk niet alle apparaten opladen via de USB-poort van een computer maar in veel gevallen wel). De Folio 100 heeft een blok adapter en een stroomkabel om de Folio 100 te voeden. Dit betekent dus dat je altijd twee kabels bij je moet hebben om het apparaat te kunnen gebruiken en als je wilt opladen/bestanden overzetten.

Toshiba Folio 100 Arvid 3

Op zoek naar Google
Android is bekend van de complete integratie met alle Google diensten. Nu heeft de Folio 100 niets van die mogelijkheid aan boord. Je kunt enkel syncen met Exchange wat voor de normale thuis gebruiker niet is weggelegd. Met Google is het simpel om je account in te stellen en dan wordt alles gesynchroniseerd. Deze mogelijkheid is er dus niet voor de gewone gebruiker terwijl alle andere Android apparaten in de winkel deze optie wel hebben.

Uiteraard zou je hier gebruik kunnen maken van de instellingen zoals Google deze heeft vrijgegeven voor de iPhone.

Tijd
De tijd op het homescreen wanneer het apparaat zich in "suspend mode" bevindt loopt uren achter. De tijd springt pas weer goed wanneer je het apparaat een tijdje (1 tot 2 minuten) hebt gebruikt. Dit probleem doet zich niet voor bij andere Android devices dus is op het moment een specifiek Folio 100 probleem. Nu weet ik natuurlijk dat als het apparaat uitstaat je de tijd niet kunt aflezen, maar wanneer je het apparaat dan aanzet moet de tijd wel gelijk goed zijn.

Opstarten
Wanneer de Folio 100 in de "suspend mode" staat, duurt het relatief lang alvorens het apparaat bruikbaar is. Hierdoor ga je vaker op de aan-knop drukken wat zorgt voor frustraties. Wanneer het apparaat uit de "suspend mode" komt, is het apparaat ook aanzienlijker trager dan voorheen.

Gecrashed
Het apparaat is enkele malen volledig onderuit gegaan. Normaal krijg je bij Android een ForceClose te zien, bij de Folio 100 gaat het scherm op zwart en reageert nergens meer op. Helaas was er niets te vinden over hoe je het apparaat weer back-to-earth kunt brengen. De eerste paar keren heb ik de batterij verwijderd en daarna ben ik op onderzoek uit gegaan en merkte ik dat wanneer je de aan-knop >10 seconden ingedrukt houdt, het apparaat herstart.

Camera
De Folio 100 beschikt enkel over een front-facing camera. Ik snap dan ook niet waarom er niet ook een back-facing camera ingebouwd is. De front-facing camera is wel van zeer slechte kwaliteit, foto's zijn heel korrelig. Niet echt wat je zou verwachten van een dergelijk apparaat.

CONCLUSIE

CONCLUSIE

De Toshiba Folio 100 is een leuk alpha product maar zal niet de markt bedienen zoals wellicht wordt gehoopt. Het gemis van de Android-market zorgt ervoor dat mensen de Toshiba Folio 100 links laten liggen aangezien ze niet die apps kunnen krijgen waarover iedereen spreekt.

Daarnaast mist de integratie met Google Accounts, dit zal er voor zorgen dat veel mensen het gevoel hebben dat ze een "niet af"-product hebben gekocht. Toen ik het apparaat opende zag ik dat er een uitsparing was voor een simkaart. Waarom is er nu nog geen versie beschikbaar die dan ook verbinding via 3G aan boord heeft? Dan kunnen mensen vanaf dag 1 een weloverwogen keuze maken om een apparaat aan te schaffen wat hun wellicht beter zal bedienen wanneer ze niet de buurt van een Wifi-punt zijn.

Ik was op zich blij om het apparaat te mogen reviewen maar achteraf heb ik er een heel raar gevoel aan overgehouden. De Toshiba Folio 100 is Android niet waardig en nog niet klaar voor de markt.

Marco heeft de tablet ook een tijdje in huis gehad. Hij heeft zelf, net als Harold, een iPad waar je dan al snel een vergelijking mee maakt. Marco had na twee dagen echt geen idee meer wat hij er mee moest doen. Alles liep vast en niks werkte.

We hebben onze bevindingen aan Tohsiba doorgegeven samen met het review examplaar. We hebben een tijdje gewacht op een reactie maar nog niks vernomen. Gezien de verhalen die sinds vandaag de ronde gaan over het uit de winkel halen van de Folio 100 hebben we toch gemeend deze review nu te plaatsten. PC WORLD haalt volgens de berichten de Folio 100 zelfs uit de winkel.

Wat ons betreft nog niet kopen dus.

Toshiba Folio 100 Arvid 1
Arvid Bux

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies