Een nieuwe toekomst voor Google TV?

Een nieuwe toekomst voor Google TV?

Vorig jaar probeerde Google al met Google TV voet aan de grond te krijgen. Helaas was dit toch lastiger dan Google voorheen had voorzien en 2011 werd dan ook zeker niet het jaar van Google TV.

Tijdens LeWeb 2011 liet Eric Schmidt weten dat 2012 toch echt het jaar van Google TV zou gaan worden. Rond de zomer van 2012 zou Google TV op het merendeel van de nieuwe TVs moeten staan. Eén van de redenen waarom het zo lang heeft moeten duren heeft ook te maken met de cyclus waarmee nieuwe TVs worden aangeschaft. Waar een mobiele telefoon nog wel eens iedere twee jaar wordt vervangen, zit dat met TV's toch net iets anders. 

Op de CES 2012 hebben wij bij verschillende fabrikanten het nieuwe Google TV kunnen aanschouwen. Het moge duidelijk zijn, of deze fabrikanten zijn overtuigd van Google TV of er wordt aardig in de buidel getast door Google. Eén zeer belangrijke ontwikkeling is wel dat Google TV nu beschikbaar komt via een setopbox. Hierdoor is Google TV ook binnen handbereik van de mensen die nog niet een nieuwe TV willen aanschaffen maar wel Google TV willen gaan gebruiken. 

Google TV CES 078

Nu kan ik een lang verhaal schrijven over hoe gelikt Google TV eruit ziet en wat je er allemaal mee kunt. Dit is echter niet wat er voor zal zorgen of Google TV een success gaat worden. Waar het vooral om al gaan is de content die je hier mee kunt bekijken. Google heeft hard gewerkt aan het mogelijk maken om content die je thuis op een PC of op een NAS hebt staan kunt aanspreken. Dat is met de laatste versie van Google TV ook goed gelukt. Daarnaast is bij bijvoorbeeld de setopbox van Sony mogelijk om de HDMI aansluiting van de decoder direct op Google TV aan te sluiten. Op deze manier wordt Google TV de portal wanneer je je TV aanzet.

Zowel bij Sony als bij LG hadden ze ook een speciale afstandsbediening voor het gebruik van Google TV. Je hebt immers een Qwerty toetsenbord nodig om eenvoudig zoekopdrachten te kunnen type. Misschien onderbelicht maar zeker van belang voor een goede Google TV ervaring.

Uiteraard zijn er ook apps beschikbaar voor Google TV. Apps zijn leuk. Apps zijn hot. Maar of apps nu echt aansluit bij het TV kijken is nog maar afwachten. Een App op de TV is pas leuk en handig als deze meerwaarde geeft aan het TV kijken, zoals "het tweede scherm". Er zijn duizenden Apps te vinden in de Google market maar slechts een honderdtal die ook daadwerkelijk gebruik maken van TV functionaliteiten. En van die honderdtal waren er nog geen echt geschikt voor de Nederlandse markt. Hier geldt natuurlijk wel. Als er geen vraag is, wordt er niets ontwikkeld. Met de verdere uitrol van Google TV gaat dat uiteraard wel veranderen. Dit gaat echt wel tijd kosten. En die tijd kan kostbaar zijn. 

Tijdens het gebruik viel ons op dat je altijd eerst het scherm van Google TV te zien krijgt. Wil je live TV kijken, dan zul je die optie moeten aanklikken. Dit laat ons zien dat TV kijken steeds meer een on-demand bezigheid gaat worden. TV kijken wanneer het jou uitkomt lijkt hier wel het credo te worden. 

Maar zelfs dan zal content die je via Google TV kunt bekijken de doorslaggevende factor gaan geven. Alleen als video diensten content ook daadwerkelijk in Nederland en België gaan bieden en bijvoorbeeld de diensten van eigen bodem zoals Veamer of Uitzendinggemist.nl een goede integratie krijgen, pas dan zal Google TV een echt success worden. Is er geen goede content, dan zal ook 2012 niet het jaar van Google TV gaan worden. 

Ditzelfde probleem speelt uiteraard ook bij Apple TV. Daarbij is het ook nog eens zo dat Apple TV geen live TV mogelijkheden heeft. Apple TV is er puur en alleen voor on-demand content. Waar Google TV een echte portal zal zijn als je TV wilt kijken, is Apple een optie die je kiest wanneer je geen live TV wilt kijken. 

Ben jij van plan dit jaar een Apple of Google TV apparaat aan te schaffen? We horen het graag in de reacties. 

UPDATE: Volgens Sony NL zullen de Google TV boxen pas na de zomer van 2012 in de winkel liggen.

2 - Foto's Google TV Sony

Inhoudsopgave: Een nieuwe toekomst voor Google TV?

Een nieuwe toekomst voor Google TV?
 1. Google TV
 2. Foto's Google TV Sony
 3. Foto's Google TV LG

Reacties (11)

 

  • Gerard

  Ik ben inderdaad overwegende om een Google TV systeem aan te kopen t.z.t. Dat zal dan in de vorm van een Setopbox worden aangezien ik net een nieuwe TV heb.

  Di 14 feb 2012, 09:36


 • @Gerard
  Logitech heeft al een oplossing die je via Amazon kunt bestellen. Dit is een box met een HDMI-in en -out Hierdoor kun je er volgens mij ook een Setop box op aansluiten en dan loopt dus alles via je Google TV box.

  Ik ben nog aan het kijken of we al zo'n box kunnen testen :)

  Di 14 feb 2012, 10:09


  • Gerard

  @Harold
  Heb ik gezien. Ik weet dat Sony een BD speler in de VS uit gaat brengen of heeft gebracht inmiddels met GoogleTV ondersteuning. Dit zou meer aan mijn vraag voldoen dan het proefballonnetje van Logitech :)

  Di 14 feb 2012, 10:41


  • Bobo

  Ben nog steeds aan het wachten op de LG 55 OLED (55EM9600) tv die ze hebben laten zien op de CES in Las Vegas.

  Di 14 feb 2012, 14:07


 • @bobo
  Die is ook mooi maar OLED zal voorlopig wel nog flink aan de prijs zijn ben ik bang. De eerste prijsstellingen zijn volgens mij boven de $10.000

  Di 14 feb 2012, 16:12


  • Bobo

  @Harold,

  Daar was ik al bang voor, maar hoe dichter we bij de productie komen hoe meer geruchten ik lees dat de verkoopprijs tussen de $3.000 en $4.000 zal komen te zitten.

  Quote:

  " volgens LG zou de televisie in Amerika tussen de $3000 en $4000 gaan kosten. Zelfs al zouden de Europese prijzen hetzelfde zijn maar dan met een euroteken ervoor, is de prijs nog steeds acceptabel te noemen voor een OLED televisie"

  Di 14 feb 2012, 16:16


  • WW

  Ik ben een beetje een leek op dit gebied. Zoals ik het nu begrijp, is Google TV een programma dat bijv. op de nieuwe Sony NSZ-GS7 komt te staan. Deze kan ik dus aansluiten op mijn tv.
  Als ik dan Google TV wil gebruiken zet ik de setopbox aan en dan kom in in 'Google TV'. Daar kan ik verschillende apps gebruiken, internetten, youtube-filmpjes bekijken en nog veel meer. En dan kan ik ondertussen (picture in picture) TV blijven kijken via mijn normale abonnement bij Ziggo. Klopt dit? Ik hoef dus geen abonnement af te sluiten bij Google om tv te kunnen kijken!? Dank voor jullie reacties.

  Wo 2 mei 2012, 16:24


 • @WW
  Abonnement bij Google TV is niet nodig. Je kunt alles zo bekijken en wil je meer, dan log je in met je Google Account en kun je eventueel apps installeren of films huren/kopen. Het is echter niet noodzakelijk.

  Voor Sony is er een aparte box waar Google TV opstaat. Deze moet je dus aanschaffen. Je sluit je TV aan op die box en je TV kabel gaat ook naar die box. De box wordt dan het centrale "kijk apparaat"

  Do 3 mei 2012, 19:08


  • WW

  Is er nu al een box van Sony met Google TV? En dan moet je dus altijd de box aanzetten om TV te kunnen kijken? Nu vind ik het juist zo handig dat ik maar 1 afstandbediening heb...

  Vr 4 mei 2012, 06:52


  • WW

  @Arvid
  http://gtvsource.com/2012/01/11/ces-2012-sonys-nsz-gp9-and-nsz-gs7-...
  Hier staat een plaatje van de achterkant. Hier zit toch geen ingang voor het televisiesignaal!? Hoe werkt dit dan? Ik heb nu een COAX-kabel vanaf het punt uit de muur naar de TV lopen.

  Vr 4 mei 2012, 08:57


 • @WW,
  via de HDMI aansluiting koppel je de decoder aan de Google TV box. De Google TV Box heeft een IR-blaster waarmee je dus via de Google TV box de decoder aanstuurt. Je gebruikt dan nog steeds maar 1 afstandbediening. Je hebt dus ten alle tijden een decoder nodig.

  De box schijnt over een aantal maanden beschikbaar te komen. Er zijn wel al wat modellen beschikbaar maar deze zijn al verouderd.

  Di 8 mei 2012, 11:17

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Zoeken

Follow us

Add to Google

Headlines

© 2014 Stylecowboys.nl - All Rights Reserved - All views and opinions expressed are those of the authors of Stylecowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines