Windoro: Je ramen laten lappen

Windoro: Je ramen laten lappen

Ieder jaar wordt er meer en meer geautomatiseerd, wat vroeger begon met een volautomatische wasmachine bewandelt nu het pad van de andere huishoudelijke taken die wij niet meer willen vervullen omdat ze of saai zijn of soms gewoon heel lastig. Een rondzwerving over de home-appliances afdeling op de IFA in Berlijn liet ons een 'ramen was'-robot van ISG Micro zien.

Dit ingenieus apparaat wordt aan beide zijden van een raam geplaatst waarnaar het zijn tocht begint om het raam te lappen. De Windoro bestaat uit twee losse elementen, een element bevat de borsteltjes en het andere element zorgt door middel van 4 magneten dat de Windoro op het raam blijft zitten. Hierdoor lapt de Windoro wel maar 1 zijde van het raam per keer, een ramenlapbeurt dient dus in twee keer plaats te vinden. De Windoro kan 60 minuten achter elkaar worden gebruikt waarna deze 180 minuten opgeladen dient te worden. Er wordt 10ml schoonmaakmiddel per 1m2 gebruikt en de poetskunsten worden vertoond met een snelheid van 20cm/sec.

Windoro - SC 2

Wanneer de Windoro klaar is met het ramen lappen keert deze terug naar de start-locatie en kan de Windoro eenvoudig verwijderd worden. Kozijnen worden gedetecteerd door middel van stoot-sensoren en een afstandbediening geeft de mogelijkheid om de Windoro ook zelf te besturen. De mensen achter Windoro geven zelf als toepassing;

 • Grote winkelramen, het personeel plaatst de Windoro en kan vervolgens een andere taak vervullen (alles draait om efficiëntie)
 • Lastig te bereiken ramen zoals bij een hoog flat gebouw

Na een korte demonstratie stelde Harold gelijk de vraag, "Maar wat als je nu niet aan beide kanten van het raam tegelijk kunt zijn?". Dit probleem werd al gelijk door de verkoper weerlegt, momenteel wordt er een hulpstuk ontwikkeld waarmee je een Windoro element met zuignappen op de juist plaats kunt bevestigen en vervolgens aan de andere zijde het andere Windoro element. We merkten hier gelijk dat dit bedrijf geen problemen ziet maar meer in oplossingen denkt.

 

 

Wat wel opviel was dat het zojuist gelapte raam flink wat strepen liet zien, dit werd veroorzaakt door het gebruikte rubber van de wielletjes. Dit wordt momenteel onderzocht en uiteraard opgelost alvorens de Windoro de markt gaat veroveren. Er is al een Nederlandse importeur bekend, alleen wist de verkoop-medewerker ons niet de naam te vertellen. Hopelijk is onze naam wel doorgegeven zodat we de Windoro binnenkort zelf aan een test kunnen onderwerpen. Wat zullen ze ons volgend jaar brengen?

Windoro - SC 3

Reacties (13)

 

  • Ingmar

  Ik neem aan dat er bedoeld wordt 20 cm^2/s, want anders zou het apparaat wel heel snel gaan

  Ma 6 sep 2010, 17:41


 • het lijkt een streeploos resultaat op te leveren — maar als ik de positie van de borstels bekijk, lijkt deze robot een ruit niet tot aan het kozijn te kunnen schoonmaken, of hadden ze daar ook een oplossing voor?

  Ma 6 sep 2010, 19:40


 • @maurits, goed punt, je houdt altijd een strook over naast de kozijnen! Het resultaat was helaas niet streeploos, de vlekken waren goed zichtbaar als je een beetje de lichtinval veranderde.

  @ingmar, volgens de specificatie's is het toch 20cm/sec en als ik zo kijk, gaat ie toch vrij rap over het raam heen. Ik kan het ook fout hebben!

  Ma 6 sep 2010, 19:57


  • jeroen!

  zijn dat weer japanners die dat uit hebben gevonden?

  met heel veel nieuwe technieken en producten die ik tegen kom (vooral robots) zijn meestal door japanners ontwikkeld
  ik denk echt als je in je japan komt, dat je versteld staat hoe ver hun al zijn met de techniek, gaat een wereld voor je open.

  Ma 6 sep 2010, 20:50


  • ChrisS

  Wat als je alleen woont?
  Hoe plaats ik dat dan op de ruit?

  Di 7 sep 2010, 00:25


 • @Chris
  Hiervoor hadden of gingen ze iets maken dat je met zuignapjes kan vast maken. Eigenlijk een soort start punt.

  Ze richten zich trouwens ook echt op flats in bijvoorbeeld HongKong 25 verdiepingen hoog.

  Di 7 sep 2010, 08:16


  • Robbert

  En hoe zit het dan met ramen van een wolkenkrabber die niet open kunnen? Moet ik dan eerst een glazenwasser dat ding laten plaatsen met gevaar voor eigen leven?

  Vr 10 sep 2010, 10:33


  • lamure thierry

  j habite en france et je voudrer hacheter un laveur de vitre windoro comment il faut faire

  Vr 26 nov 2010, 12:13


 • @lamure

  Maintenant, je n'ai pas l'information de revendeur

  Vr 26 nov 2010, 12:18


 • dear
  I would like to have more details about the window cleaning robot. like if it works on a double windows, Termopanel, the price, and if you are hable to send it to Chile

  Wo 29 dec 2010, 02:01


 • @Ely


  we are not selling the Windoro. Best is to contact the actual manufacturer: http://www.isgmicro.com/h_windoro/windoro.html

  Wo 29 dec 2010, 09:34


  • hein vlassak

  Hello,
  How big is the windoro ??
  We have a excercise on school en we like to go this
  Mail me !!

  Bye Bye

  Vr 14 jan 2011, 12:19


 • Wij bieden de windoro aan: het toestel is geschikt voor ramen tot 2,8cm dikte.
  www.robocleaners.be of www.robocleaners.nl

  Za 17 mrt 2012, 10:19

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Zoeken

Follow us

Add to Google

Headlines

© 2014 Stylecowboys.nl - All Rights Reserved - All views and opinions expressed are those of the authors of Stylecowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines