Skoda

Skoda is een automerk uit Tsjechië. Tussen 1925 en 1945 produceerde Skoda succesvol zeer moderne personenwagens. De kleine en lichte Skoda Popular was hier een voorbeeld van. Deze won de Rally van Monte Carlo in 1936. 

Na een lange periode van stagnatie kwam voor Skoda het keerpunt in 1987 toen de Favorit werd gelanceerd. Voor het ontwerp van dit model was gebruikgemaakt van Bertone. De motorophanging, aandrijflijn en stuurinrichting was door Porsche gecontracteerd. De Favorit was een ruime en comfortabele auto voor een lage prijs. De auto werd goed ontvangen en de export steeg.

Na de val van het IJzeren Gordijn werd Skoda in 1989 een private onderneming. Doordat veel goedkope arbeidskrachten wegvielen moest Skoda op zoek naar een partner om het voortbestaan van het automerk te garanderen. Volkswagen nam Skoda over en bracht in 1994 de Felicia uit. 

De Skoda Octavia en de Fabia brachten het merk terug op de markt. Momenteel brengt Skoda van alle modellen een Greenline versie uit die een extra laag verbruik realiseren.