Review: Sharp is terug met de EQ-serie

Review: Sharp is terug met de EQ-serie

4K Ultra HD Android TV

Vorig artikel Volgend artikel

Het is 2022 en de tv is het centrale punt in de woonkamer. Dat is zo en dat zal nog vele jaren zo zijn. Reguliere tv wordt steeds minder aantrekkelijk, er is immers zoveel keus 'on demand', wat resulteert in een schermtijd van maar liefst 200 minuten (gebaseerd op de cijfers van Stichting KijkOnderzoek). En als je dan toch 3 uur en 20 minuten per dag tv kijkt, dan kun je dat maar beter doen op een goed scherm.

Afgelopen zomer introduceerde Sharp de nieuwe EQ-serie met 4K Ultra HD Android. Het Japanse Sharp is een fabrikant waar we de laatste jaren weinig van hebben gehoord, althans, in Nederland op televisiegebied. Met wereldwijd ruim 46.000 medewerkers in dienst is het nog steeds een van de grote spelers in de wereld van elektronica, die al z'n 110e verjaardag viert. In Nederland misschien niet zo bekend, maar met de lancering van de EQ-serie wordt een gooi gedaan naar een stevige positie in het middensegment. Tijd voor een review van de EQ-serie dus!

TV als woonaccessoire

Laten we met het design beginnen, want hoeveel uur we ook naar dat scherm kijken, nog steeds staat 'ie vaker uit dan aan. En zo'n accessoire in je woonkamer mag er dan ook mooi uitzien.

Sharp heeft gekozen voor een behuizing van aluminium die aan de boven- en zijkant vrij slank is. De speakergrill aan de onderzijde is echter vrij breed. Een kwestie van smaak: ik heb het weleens mooier gezien. Wel mooi is de standaard, met een slank model design de tv als het ware los komt. Als woonaccessoire meer dan geslaagd.

Je hebt overigens de keuze uit vier formaten: 50, 55, 65 of 75 inch. En dan kun je ook nog kiezen uit zwart (EQ3) of zilver (EQ4).

sharp-eq-tv
4K Ultra HD Quantum Dot tv

Optimale geluidskwaliteit

Voor het geluid zijn audiopartners Dolby Atmos, DTS:X én harman/kardon ingeschakeld. Bij regulier tv-kijken merk je eerlijk gezegd niet zoveel van de geavanceerde audiotechnologieën die zijn toegevoegd. Daarvoor moet je een film aanzetten en je tv als thuisbioscoop gebruiken. En ja, dan ervaar je de geluidskwaliteit van de EQ-serie pas echt. Helder geluid met een fijne bas, zeker bij dramatische filmmuziek is dat een genot voor je oren.

Beeldkwaliteit: Quantum Dot-technologie

Misschien wel het belangrijkste van allemaal: hoe is de beeldkwaliteit? Het is tegenwoordig haast onmogelijk om een nieuwe tv te kopen met slechte beeldkwaliteit, maar tussen goed, beter en best zijn de verschillen nog behoorlijk groot.

De EQ-serie in 4K Ultra HD maakt gebruik van de zogenaamde Quantum Dot-technologie, die we vooral kennen van een perfecte kleurenweergave. Zet maar eens een Disney-film op, en de kleuren knallen van het scherm. Sharp heeft daar ook nog de AQUOS Smooth Motion-technologie aan toegevoegd, die zorgt voor vloeiende beeldbewegingen. En een extra pluspunt: de geïntegreerde omgevingslichtsensor past de beeldhelderheid automatisch aan, aan de kamerverlichting.

Dit samen zorgt voor een meer dan prettige kijkervaring. Eentje uit de categorie 'beter'.

sharp-eq-design
Fraai design van de voet, alsof de tv lijkt te zweven

Sharp & Android

De EQ-serie bevat het Android 11-systeem. En dat is eerlijk gezegd vooral prettig als je ook een Android-smartphone hebt. Voor team iOS is het minder handig, in sommige gevallen zeer onhandig. Wil je namelijk alle smart tv-functies goed kunnen gebruiken, dan heb je echt een Android-account nodig.

Apps zoals Netflix, Prime Video en YouTube zijn al geïnstalleerd, kwestie van inloggen en je kunt ze met één druk op de knop gebruiken. In totaal zijn er meer dan 7.000 apps die je kunt downloaden vanuit de Google Play Store. Waarvoor een Google-account dus wel noodzakelijk is. Net als voor het gebruik van de spraakbesturing, waarvoor je Google Assistant moet hebben. Team Android koppelt z'n accounts en profiteert van al deze gemakken. Team iOS is net iets minder blij. Misschien nog wel het meest onhandige: dat resulteert ook in het moeten gebruiken van twee verschillende afstandsbedieningen. De een voor geluid, de ander voor het switchen tussen zenders. En nog meer van die onhandigheden.

Chromecast en Bluetooth zijn in ieder geval geïntegreerd, dat is top. En verder heb je qua aansluitingen een micro-SD-kaartlezer, een AUX-uitgang en twee USB-poorten beschikbaar.

sharp-eq-harman-kardon
Sound by harman/kardon

De EQ-serie van Sharp is een meer dan goede aanvulling in het aanbod smart tv's. Voor 799 euro (50 inch) heb je een zeer complete tv in huis om je 200 minuten schermtijd per dag optimaal te besteden!

Meer info en specs via sharpconsumer.nl.