De consumentenbond geeft op hun site een mooi overzicht van wat 3D nu is is en wat je er voor nodig hebt. Het belangrijkste wat je nodig hebt om 3D-televisie te kijken is uiteraard een televisie die 3D-signaal kan weergeven (inclusief brilletje). Daarnaast heb je natuurlijk een 3D-signaal nodig, een 3D-bron. Er worden nu ook Blu-ray spelers gemaakt die 3D aankunnen maar op dit moment is er nog weinig 3D-content. 3D-films zullen wel in toenemende mate geproduceerd gaan worden. Televisieuitzendingen in 3D laten waarschijnlijk langer op zich wachten.
Net als bij de introductie van HD-televisie, waarbij televisies werden verkocht die voorbereid waren op het ontvangen van HD-beelden (HD-Ready), komt er nu ook zo’n ‘predikaat’ voor 3D-televisies. Televisies die geschikt zijn voor het ontvangen van 3D, maar nog niet de volledige uitrusting bevatten, krijgen een 3D-Ready-predikaat mee. Bij die tv’s moet je dan nog wel eerst een speciale zender en bril(len) kopen.
Shutter Glasses
Natuurlijk worden door fabrikanten verschillende technieken gebruikt. De twee belangrijkste toepassingen zijn Shutter Glasses en Polarisatiebrillen. De Shutter Glasses is een actieve technologie waarbij je dus batterijen in de bril hebt waardoor het mogelijk wordt de brillenglazen om en om te sluiten. De bril wordt eigenlijk gesynchroniseerd met het beeld.
Polarisatiebrillen
De Polarisatiebrillen hebben geen batterijen en maken gebruik van verschil in polarisatie van het licht dat ze door laten. Het beeld wordt ook uitgezonden in verschillende polarisatie waarbij je dus apart beeld krijgt voor je linker en rechter oog.
3D zonder bril
De ontwikkelingen staan na 3D met bril natuurlijk niet stil. Ook bedrijven als LG en Samsung laten al de eerste concepten zien van 3D-kijken zonder bril.
De 3D-ervaring zal uiteindelijk bepalend zijn voor het succes van 3D-televisie. Om te beginnen zal er genoeg content moeten zijn alvorens het interessant is om een 3D-televisie aan te schaffen. Natuurlijk zijn de kosten van een televisie en het dragen van een bril bepalend. Zeker dat laatste laat nog veel te wensen over als het gaat over draagcomfort. Natuurlijk zijn er altijd de voorlopers die het gewoon willen hebben.
Het belangrijkste op dit moment is misschien nog wel het onderzoek wat aangeeft dat 3D-televisie kijken soms tot zicht problemen leidt. In de Limburger van afgelopen zaterdag staat een artikel over het 3D-onderzoek van de TU-Eindhoven. In hun speciale 3D-laboratorium blijkt dat in twintig procent van de gevallen kijkers last krijgen van zichtproblemen zoals pijnlijke ogen, rode ogen, tranen, concentratieverlies, wazig zicht of hoofdpijn. De onderzoekers pleiten dan ook voor een bijsluiter die kopers op de risico’s wijzen. Volgens oogmeetkundige Marten Fortuin, die op dit vlak onderzoek doet voor Philips, treden de problemen op bij een vijfde van de mensen. De problemen zijn volgens hem vergelijkbaar met de problemen die mensen hebben als ze lang achter de computer zitten.
De onderzoekers dragen ook de oplossing aan, zodat iedereen straks met voldoende ‘kijkcomfort’ naar 3D-beelden kan kijken. De zo genoemde “Leestest op scherm” kan worden opgenomen in een display of een game, en de uitslag van de test kan via een algoritme vertaald worden naar de passende kijkcomfortinstelling. Deze instelling past bijvoorbeeld de hoeveelheid diepte aan, zodat niemand meer hoofdpijn hoeft te krijgen.
Dat 3D-televisie er zal komen is voor mij wel duidelijk. De techniek is het laatste jaar sterk verbeterd. Als ze nu nog de brillen een beetje hip en trendy maken dan zitten we binnen kort allemaal voor een 3D-televisie. Sterker nog, de eerste prototypes van 3D-televisie kijken zonder bril heb ik al gezien tijdens de ISE in de RAI Amsterdam. Zowel Samsung als LG toonden hier hun prototypen. De ervaring is nog niet zoals als bij het 3D-kijken met bril maar het gaat zeker de goede kant op. Of de bril een struikelblok voor 3D-televisie in de woonkamer is zal de toekomst uitwijzen.
Samsung 3D zonder bril prototype
LG 3D zonder bril prototype
Verder lezen over Samsung
Lifestyle07.08.2024
Samsung ondersteunt 3×3-basketballers bij het winnen van goud op Olympische Spelen
Gadgets18.01.2024
Dit is de langverwachte Samsung Galaxy S24-serie
Boordevol AIGadgets14.12.2023
Waarom een goedkope smartphone tegenwoordig een goede keuze is
Gadgets02.02.2023
Samsung zet met Samsung Galaxy S23 Ultra fotografie op scherp
Gadgets21.02.2022
Creëer en deel je mooiste momenten met de nieuwste Galaxy S-serie
Gadgets15.03.2021
Is de Samsung Galaxy S21, S21+ of S21 Ultra 5G iets voor jou?
Multimedia24.07.2020
Lifestyle TV The Sero ontworpen voor verticale content
Je smartphone aan de muurLiving23.04.2020
Nooit meer naar de stomerij? Misschien is een stoomkast iets voor jou
Verder lezen over Sony
Multimedia04.12.2020
Muziek maakt je gelukkig en versterkt emoties
Foto & Video03.06.2020
Amsterdam op z’n mooist: een 4K timelapse-film
Alle seizoenen komen voorbijGadgets21.04.2020
Sony’s nieuwe XH95 tv is uitgerust met de nieuwste beeld- en geluidstechnologieën
Gadgets02.04.2020
Sony komt met 3 nieuwe draadloze headphones
En die zijn heel betaalbaarGadgets27.09.2019
Sony Walkman Limited edition van een iconische muziekspeler
Gadgets08.01.2019
Met deze platenspeler van Sony speel je Lp’s af via Bluetooth
Vinyls beluisteren via bluetooth-speakerGadgets21.06.2018
Sony brengt drie draadloze sport-headphones uit
Gadgets11.04.2018
Met deze draagbare speakers van Sony heb je altijd een festival bij de hand
Verder lezen over Televisie
Living07.12.2023
5 regeldingen om aan te denken als je gaat verhuizen
Multimedia22.07.2022
Waarom zou je een TV in de keuken willen?
Travel11.01.2021
Long Way Up is veruit het leukste reisprogramma dat je gaat zien
Multimedia24.07.2020
Lifestyle TV The Sero ontworpen voor verticale content
Je smartphone aan de muurLifestyle02.05.2020
Alle klusjes in huis gedaan? Geef dan je apparaten een voorjaarsschoonmaak!
Zo pak je dat aanGadgets21.04.2020
Sony’s nieuwe XH95 tv is uitgerust met de nieuwste beeld- en geluidstechnologieën
Domotica09.04.2019
Zwevende tv meubels zijn helemaal hip
Optimaal genieten van je televisieGadgets04.09.2018