De redactie van Stylecowboys is te bereiken via redactie@stylecowboys.nl
In februari raasde Eunice over ons land. Schuttingen woeien om, bomen verloren grote takken en uiteindelijk hebben veel huizen ook nog dakpannen verloren, naast ergere schade die in sommige gevallen is ontstaan. Zware stormen komen vaker voor, maar ben je er wel voor verzekerd?
Om te weten of je schade kunt verhalen op stormschade, moet de storm voldoen aan een bepaalde windkracht: windkracht 7 om precies te zijn, wanneer de wind meer dan 50 kilometer per uur gaat. Ook goed om te weten is dat bij stormschade door bijvoorbeeld de boom van de buren die op jouw huis valt, je alsnog je eigen opstalverzekering moet aanschrijven. Je kunt namelijk niet je buren aansprakelijk stellen voor iets wat overmacht is.
Opstalverzekering
Als je een opstalverzekering hebt, dan heb je sowieso dekking voor stormschade, maar wat veel mensen vergeten is dat er wel een flink eigen risico aankleeft. Je moet rekenen op een eigen risico van tot 450 euro bij stormschade. Woon je in een appartement en maak je deel uit van een VvE (Vereniging van Eigenaren), dan zijn dit soort verzekeringen vaak via die VvE geregeld.
Het beste is natuurlijk om stormschade te voorkomen. Dat doe je door alle deuren en ramen te sluiten, losse objecten in je tuin binnen te zetten, je schutting te verstevigen, takken te snoeien en te checken of je dakgoot wel stevig vastzit. Doe dat allemaal wel voor de storm: ga je na de storm zelf aan de slag om de boel weer op te knappen, dan zal je verzekeraar je waarschijnlijk niet helpen. Meldt dus schade door storm altijd eerst met je verzekeraar en maak veel foto’s zodat er goed beeld is van wat er stuk is gegaan.
Stormschade oplossen
Er is storm geweest, er is schade: wat dan? Als je schutting is omgewaaid, dan kun je een timmerman vragen om hem weer rechtop te zetten en meteen te verstevigen, zodat het niet snel weer gebeurd. Gaat het om schade aan je dak, dan heb je een dakdekker nodig. Hier zit bovendien een kans. Als je namelijk een offerte dakdekker aanvraagt, dan heb je meerdere keuzes om te maken. Maak je die van tevoren al, dan bespoedigt dit het proces. Er zijn namelijk drie typen dakbedekking in het geval van een plat dak (van een hellend dak is dat zelfs nog veel meer).
Die drie voor een plat dak zijn bitumen, EPDM en groendak. De verschillen in kostprijs kunnen groot zijn. Op de vraag ‘wat kost bitumen dakbedekking?’ kun je dan ook niet zo makkelijk antwoord geven. Bitumen kan tussen de 40 en 60 euro per vierkante meter uitkomen, terwijl je voor EPDM tussen de 29 en 75 euro klaar kunt zijn. Groendak ligt wel dichterbij bitumen met een prijs van tussen de 40 en 75 euro. Toch zie je: het type dakbedekking kan al snel ongeveer hetzelfde kosten. Ga dus eerst met een dakdekker in gesprek om te kijken wat bij jouw dak de beste oplossing is. Vraag de dakdekker bovendien meteen wat je mag verwachten qua termijn, want als er een beroepsgroep is die het druk heeft na een storm, dan zijn het de dakdekkers wel.
[Fotocredits – Ruslan Mitin © Adobe Stock]
Verder lezen over Huis
Living22.01.2024
Hoe kies je de juiste verf voor jouw volgende schilderproject?
Living28.02.2023
Hoeveel geld kost een gietvloer?
Living11.11.2022
Wat komt er kijken bij het oversluiten van een hypotheek?
Living11.10.2022
Vijf redenen om raambekleding op te hangen
Living23.09.2022
Een nieuw dak? Hier moet je op letten
Living29.04.2022
Vijf redenen om te investeren in een schutting
Living28.03.2022
Vijf manieren om je huis een luxe uitstraling te geven
Duurzaamheid17.03.2022