De redactie van Stylecowboys is te bereiken via redactie@stylecowboys.nl
Ben je blij met je huidige woning maar kun je wel wat extra ruimte gebruiken? Overweeg dan eens om een aanbouw te laten plaatsen. Met een aanbouw creëer je extra ruimte en vaak ook licht in huis en het verhoogt de waarde van je woning. Een goede investering dus. Of het nu gaat om een dakkapel, serre of uitbouw: bij een verbouwing komt nogal wat kijken. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus geven wij in dit artikel handige tips en vertellen je meer over de kosten en financiering van een aanbouw plaatsen. Zodat jij weet waar je aan begint en niet voor verrassingen komt te staan.
1. Aanbouw laten plaatsen – de voorbereiding
Elke aanbouw is ooit begonnen op de tekentafel. Misschien weet je al precies wat je wensen zijn. Of moet je deze juist nog concreet maken. Voordat je een aannemer uitnodigt is het goed dat jij in ieder geval zelf heel helder je wensen voor ogen hebt. Waar ga je de ruimte voor gebruiken en waar moet het aan voldoen?
Denk in ieder geval alvast na over:
- De plek waar de aanbouw moet komen en de afmetingen/ ruimte die je hebt.
- Informeer alvast bij de gemeente welke regels er zijn voor het uitbouwen van een woning en hoe lang het duurt voordat je een vergunning hebt.
- Doe navraag bij buurtbewoners die al een uitbouw hebben. Zij kunnen je vast meer vertellen over hun aanpak en je misschien zelfs een goede aannemer aanbevelen.
- Ga ook van tevoren bij de buren die naast je wonen op bezoek om hen te informeren over de plannen. Zij hebben namelijk het recht om bezwaar te maken tegen jouw verbouwing.
- Verdiep je alvast in de materialen en maak online een plattegrond, zo kun je straks gemakkelijker aangeven waar bijvoorbeeld ramen en stopcontacten moeten komen.
2. Ga het gesprek aan met aannemers en architecten over de aanbouw
Als je duidelijk voor ogen hebt hoe de aanbouw eruit moet zien, dan is dit het moment om een aannemer uit te nodigen. Deze neemt alle wensen met je door en informeert je over de mogelijkheden en kosten. Het kan ook handig zijn om een architect in te schakelen, zeker als je het zelf lastig vindt om keuzes te maken. Een architect maakt een op maat gemaakt ontwerp en onderhoudt het contact met de aannemer in de voorbereiding en tijdens het plaatsen van de aanbouw. Je hebt er op die manier minder omkijken naar dan wanneer je de verbouwing zelf coördineert met de aannemer. En je bent ervan verzekerd dat je nieuwe aanbouw voldoet aan het plaatje dat je van tevoren voor ogen had. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht vallen de kosten voor een architect vaak mee. Op de lange termijn geeft het je bovendien veel rust, je hoeft gewoon minder zaken zelf te regelen.
We adviseren je om met verschillende aannemers in gesprek te gaan over de nieuwe aanbouw. Zo ontdek je vanzelf de prijsverschillen en kun je een weloverwogen keuze maken voor de aannemer waarbij je het beste gevoel hebt.
3. Kosten voor het plaatsen van een aanbouw
Hoeveel de aanbouw je gaat kosten is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe groot wordt de extra ruimte, welke materialen zijn er nodig, moet er elektriciteit en verwarming in de aanbouw komen, hoeveel deuren en ramen komen erin en hoe is het gesteld met de fundering? Veel onderdelen om rekening mee te houden dus. Gemiddeld kost een aanbouw tussen de € 16.000 en € 25.000 en dat is inclusief materialen en montage. Het meest gekozen formaat voor een aanbouw is 5 meter breed en 3 meter diep. Er zit ook een prijsverschil in het soort aanbouw. Is het een kant-en-klare aanbouw (prefab) of maatwerk? Je raadt het al, maatwerk is duurder dan een vooraf geprepareerde aanbouw. Als je goed bent voorbereid is het gemakkelijker om je wensen duidelijk te maken aan de aannemer. Op die manier krijg je een realistische offerte en dat helpt om de financiering voor de aanbouw sneller rond te krijgen.
4. Financieren van een aanbouw
Wil je graag een aanbouw plaatsen maar heb je voorlopig niet voldoende spaargeld om de kosten in één keer te voldoen? Dat is helemaal niet gek, het gaat om een behoorlijk totaalbedrag en dat heeft niet iedereen zomaar bij elkaar gespaard. Als je het geld niet voorhanden hebt, dan kun je overwegen om een lening af te sluiten voor je aanbouw. Ga er wel even voor zitten, want het is belangrijk dat je een goede vergelijking maakt zodat je niet te veel rente betaalt. Geld lenen voor een aanbouw door het afsluiten van een persoonlijke lening is bovendien fiscaal aftrekbaar.
Wanneer ga jij een aanbouw laten plaatsen?
[Fotocredits – Jaruwan photo, contrastwerkstatt © Adobe Stock]
Verder lezen over Huis
Living22.01.2024
Hoe kies je de juiste verf voor jouw volgende schilderproject?
Living28.02.2023
Hoeveel geld kost een gietvloer?
Living11.11.2022
Wat komt er kijken bij het oversluiten van een hypotheek?
Living11.10.2022
Vijf redenen om raambekleding op te hangen
Living23.09.2022
Een nieuw dak? Hier moet je op letten
Living29.04.2022
Vijf redenen om te investeren in een schutting
Living28.03.2022
Vijf manieren om je huis een luxe uitstraling te geven
Duurzaamheid17.03.2022