Thule Epos 2: de meest veelzijdige fietsendrager

Thule Epos 2: de meest veelzijdige fietsendrager

Vorig artikel Volgend artikel

Wereldwijd zijn wij het fietsland bij uitstek. Fietsen zijn een onderdeel van onze cultuur en we gebruiken ze niet alleen voor onze dagelijkse activiteiten. We fietsen maar wat vaak voor ons plezier. Van korte fietstochtjes in de regio tot lange fietstochten via de ontelbare fietsroutes dwars door Nederland. Dat doen we op een traditionele fiets, steeds vaker met een gravel-bike, e-bike of op een van de vele andere soorten sportieve fietsen.

Voor lange fietstochten, weekendjes weg in Nederland of op vakantie in Europa, gaan onze fietsen in de meeste gevallen altijd mee. Dat laatste gebeurt op verschillende manieren. Populair is om fietsen op het dak te plaatsen (meestal bij gebrek aan een trekhaak). Maar in de meeste gevallen staan ze bijna altijd achter op met behulp van een fietsendrager.

Door de overweldigende opkomst van e-bikes is er daar een verandering te zien. Het gewicht van de vaak veel zwaardere e-bikes en ook nog eens met dikkere banden (net als ATB’s) zorgt ervoor dat je fietsendrager vandaag nogal aan wat voorwaarden moet voldoen. Veiligheid staat voorop maar ook gemak is een onderwerp. Grote fietsendragers (voor 2 of 3 fietsen) zijn ronduit onhandig in gebruik.

Het is blijft sowieso een uitdaging als je verschillende fietssoorten netjes wilt ordenen en goed moet bevestigen, dat is letterlijk een hoop gedoe. Dit komt met name door de diversiteit van de verschillende frames (hoogte en dikte en vorm) die het extra lastig maken. Als laatste nemen fietsendragers ook nog eens veel plek in als je ze niet gebruikt.

Thule_Epos_2_fietsen
Thule Epos 2 de nieuwste high tech fietsendrager van de Zweedse specialist
Thule_Epos_2_fietsendrager_3
De flexibiliteit en het gebruiksgemak is echt next level

Thule Epos 2 de meest veelzijdige fietsendrager

Bij Thule zijn ze zich hier maar wat van bewust. Met al die verschillende soorten fietsen in afmeting en gewicht is het tijd voor een 'next level' fietsendrager die afrekent met alle nadelen van tot nu toe geproduceerde fietsendragers.

De Thule Epos 2 is een nieuwe, volledig opvouwbare en kantelbare fietsendrager voor op de trekhaak, met een innovatief telescopisch bevestigingssysteem om fietsen van ieder denkbaar type of formaat op een veilige en handige manier te vervoeren. Het mag niets uitmaken of dit een combinatie is van gewone fietsen, e-bikes, mountainbikes of gravelbikes. Ieder soort fiets moet op de dezelfde eenvoudige wijze zijn te bevestigen. Tijdens onze review van de Thule Epos 2 in het Limburgse landschap hadden we een 27 kg zware Gazelle Ultimate en een veel lichtere Bianchi e-Allroad op de Epos 2 bevestigd.

De kerninnovatie van de Epos 2, zoals Thule dit noemt, is met name de flexibiliteit en het gebruiksgemak hetgeen door de telescopische fietsarmen, uitgerust met een draaiende kop en verstevigde banden, wordt gecreëerd. Het bevestigen van beide verschillende fietsen gaan met zoveel gemak dat je je afvraagt of dit niet 10 jaar geleden al bedacht had kunnen worden.

Thule_Epos_2_fietsendrager_achterklep
De kofferbak blijft toegankelijk dankzij een slim kantelmechanisme.

Stap 1: vanuit de verpakking op de trekhaak

Maar laten we eerst even kijken hoe we die Thule Epos 2 vanuit de doos op de trekhaak bevestigen. Want het gemak van deze - next level - fietsendrager begint al bij de eerste kennismaking. Voor je staat een opgevouwen fietsendrager die veel weg heeft van een 'Transformer'. Dit is hoe de Epos 2 voor- en na gebruik er uit ziet.

Aan de bovenkant lijken twee handgrepen te zitten (in werkelijkheid het uiteinde van de drager) die hem eenvoudig doen oppakken. De onderkant spreekt voor zich, je tilt als het ware de Epos 2 op de trekhaak. Met een zich voor zichzelf sprekende hendel zet je hem vast. Daarna klap je de zijkanten open en voor je ontvouwt zich de Thule Epos 2. Dit bevestigen kost je pakweg 15 seconden.

Aansluiten op de auto met een stekker en de hendel blokkeren met een sleutel (voor veiligheid en diefstal) kost je nog eens 15 seconden. In amper een halve minuut is dit fraai stukje innovatie geïnstalleerd op je trekhaak. Makkelijker kun je het niet maken.

Thule_Epos_2_next_level_fietsendrager
De Thule Epos uit de verpakking lijkt eerder op een soort Transformer
Thule_Epos_vergrendeling
Met een hendel (met slot) vergrendel je de Thule Epos op de trekhaak
Thule_Epos_2_fietsendrager_8
Eenmaal op de trekhaak en uitgeklapt (na 15 sec) ziet het er geheel anders uit

Stap 2: het plaatsen van de fietsen

Het plaatsen en vastzetten van fietsen is zeldzaam eenvoudig dankzij de telescopische fietsarmen die zijn uitgerust met een draaiende kop. Deze zijn geschikt voor ieder type fiets en bieden tal van bevestigingsmogelijkheden om welk type fiets dan ook stevig vast te zetten. Het makkelijkste is om een fiets met het voorwiel in de goot te plaatsen en hem dan naar voren te duwen waarna je de fietsarm kunt aanpassen aan de plek waar je hem wilt vastzetten.

De met staal versterkte banden aan het uiteinde van de fietsarmen zijn lang genoeg voor iedere vorm van frame. Met behulp van een kleine hendel kun je fiets verder vastzetten (vast is vast). Daarna kun je de wielen met dezelfde soort flexibele banden (niet met staal verstrekt) vastzetten met een identieke hendel. Doe dit eerst niet te strak zodat je de fiets mooi kunt uitlijnen op de auto. Ook hier geldt, vast is vast. Let op bij carbonframes dat je deze niet te strak aantrekt.

Het bevestigen en vastzetten van de fietsen gaat al net zo eenvoudig als het plaatsen van de fietsendrager. Het kost geen moeite, is zeer eenvoudig en flexibel en kan ook eveneens moeiteloos door één persoon worden gedaan. Het zorgt ervoor dat je in amper 5 minuten tijd het fietsenrek en fietsen kun plaatsen. Thule heeft hier echt heel goed over nagedacht met als resultaat een innovatief product wat zeldzaam eenvoudig is te gebruiken. Het kost wel wat geld maar het gebruiksgemak maakt de investering het meer dan waard.

Thule_Epos_1_fiets
Thule Epos geschikt voor ieder type fiets
Thule_Epos_bandbreedte_3_inch
Thule Epos voor maximale bandbreedte van 3.2 inch
telescopische_fietsarmen_Thule_Epos_2
De telescopische fietsarmen zijn geschikt voor ieder type fiets (ook carbon)
Thule_Epos_2_fietsendrager_9
De flexibele banden worden de wielen vastgezet

Ontworpen voor gemak

De Thule Epos kan tot drie fietsen vervoeren en is geschikt voor alle soorten frames, inclusief e-bikes, mountainbikes, gravelbikes en fietsen met spatborden en bagagedragers. De montage vereist minimale inspanning, waardoor het bevestigen van de drager echt super eenvoudig is.

De fietsen zijn eenvoudig zelfstandig te bevestigen zonder dat je na hoeft te denken over de volgorde op de fietsendrager. Advies is wel om de zwaarste fiets achteraan te plaatsen (dichtbij de auto). Als de fietsen eenmaal zijn geïnstalleerd, blijft de kofferbak toegankelijk dankzij een slim kantelmechanisme wat je met je voet kunt bedienen. Als er geen fietsen zijn bevestigd, kunnen de fietsarmen plat worden opgeborgen, waardoor de kofferbak normaal toegankelijk is, zonder hiervoor de fietsendrager te kantelen.

De Thule Epos is volledig opvouwbaar om eenvoudig te vervoeren of om op te bergen wanneer hij niet wordt gebruikt. De slim bedachte handgrepen aan de bovenkant maken het verplaatsen eenvoudig.

Beveiliging

In de fietsarmen zitten sloten om de fietsen nog beter te beveiligen. De extra beveiliging bestaat uit een hoogwaardig slot (High Grade lock) ontwikkeld in samenwerking met ABUS. Deze robuuste kabel heeft een lengte van 150 cm en een dikte van 1,2 cm. Het slot is gereedschapsloos op de fietsdrager te monteren (geschikt voor beide type drager).

Thule_Epos_Gazelle_Ultimate_T10
Ook zware fietsen als deze robuuste e-bike van Gazelle zijn binnen een minuut vastgezet

Gewicht, afmetingen en specificaties

De Thule Epos 2 weegt net iets meer dan 17 kg en kan op een simpele wijze worden ingeklapt zodat hij makkelijk is op te bergen. Ingeklapt is hij zeer compact met een afmeting van 69×27×73 cm waardoor hij makkelijk is op te bergen.

Door de compacte afmeting en de draaggreep aan de bovenkant kan je moeiteloos zonder hulp de Thule Epos 2 op de trekhaak plaatsen en vergrendelen. De bandenrails zijn geschikt voor vrijwel alle fietsen met een bandbreedte tot maximaal 3.2 inch.

Technische specificaties Thule Epos 2

 • Gewicht: 17.12 kg
 • Maximaal toegestaan gewicht: 60 kg (twee e-bikes)
 • Maximale bandbreedte: 3.2 inch (of 4.7 inch met beschikbare accessories)
 • Geschikt voor ieder soort frame
 • Kantelbaar tot onder een hoek van 50 graden
 • Alle onderdelen zijn afsluitbaar
 • Prijs: € 1099,00

Handige accessoires

 • Thule Epos Bike Repair houder
 • Thule Epos opvouwbare opvouwbare oprijplaat
 • Thule High-Grade Lock (150 cm extra lang fietsslot)

Voordelen

 • Opvouwbaar
 • Supersnel te monteren op de trekhaak
 • Telescopische fietsarmen uitgerust met een draaiende kop
 • Super eenvoudig bevestigen van meerdere fietsen
  Geschikt voor ieder type fiets en frame

Nadelen

 • Forse prijs
 • Slot (High-Grade Lock) moet extra worden aangeschaft
Thule_epos_fietsendrager_slot
Thule Epos fietsendrager slot (High-Grade Lock)
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....