​Schuif je kerstdiner gewoon in de oven

​Schuif je kerstdiner gewoon in de oven

Vorig artikel Volgend artikel

De friteuse is uit, de Airfryer is in. Maar uiteindelijk is een Airfryer eigenlijk een soort oven. Wist je dat je in een gewone keukenoven heerlijk kunt koken? En het voordeel: je hebt meer tijd voor je gasten.

Nu de feestdagen eraan komen zijn mensen weer ietwat gestresst. Vaak gaat dat niet eens zozeer om of wat er wordt gekookt wel echt lekker en succesvol is, vaak is het gespannenheid over de keuken-woonkamer-ratio van de avond zelf. Je hebt gasten om te vermaken, maar tegelijkertijd moet je voor diezelfde gasten ook in de keuken staan om een werelddiner op tafel te zetten.

Ovenschotel

Met een heteluchtoven of een ander soort keukenoven hoef je je helemaal niet zoveel zorgen te maken over hoeveel tijd je voor je vrienden en familie hebt met Kerstmis. Je schuift een mooie schotel de oven in en het is wachten geblazen.

Of het nu gaat om een vegetarische ovenschotel of een kalkoen: vaak nemen die dingen aardig wat tijd in beslag om lekker gaar te worden. Meestal gaan thuiskoks elke vijf minuten kijken door de ovenruit hoe het ermee staat, maar als je een goede oven hebt, dan is die extra druk helemaal niet nodig. Zolang je je goed voorbereid, goede materialen gebruikt en een beetje vertrouwen hebt in je recept, kun je zo een half uur tot een uur extra spenderen met je gasten.

Pas op voor je pommes

Gevogelte, maar ook bonen en groenten zoals bloemkool, zijn heel erg geschikt voor in de oven. Het enige waar je rekening mee moet houden, dat is dat je goed uitkient welke gerechten je gaat maken en welke er wanneer in de oven moeten. Je kunt de traditionele pommes duchesse prima tegelijk in de oven hebben als bladerdeeghapjes, maar met wat vochtigere gerechten zoals groenten en kip kan dat de knapperigheid van de aardappelsnackjes wel degelijk aantasten.

Plus, als je als dessert hebt bedacht dat je een taart wil bakken, dan kan het zijn dat er filevorming is in de keuken. Als je iets hebt geleerd van Heel Holland Bakt, dan is het dat veel taarten best even tijd nodig hebben om gaar te worden. Als er iets is dat we niet willen, dan is het met file geconfronteerd worden als we net lekker vrij zijn.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies