Quinta dos Vales The Winemaker Experience of hoe wordt je wijnmaker

Quinta dos Vales The Winemaker Experience of hoe wordt je wijnmaker

Vorig artikel Volgend artikel

Vakantie vieren in de Algarve, een van de meest zonrijke regio’s van Europa, en dat in een prachtige vakantiewoning tussen de wijnranken. Dat klinkt als je wijnliefhebber bent als muziek in de oren. Maar wat als aan die wijnranken nu eens jouw eigen druiven hangen waarmee je in het najaar ook je eigen wijn kunt gaan produceren. Het klinkt voor sommigen onder ons als een droom, je eigen stukje wijngaard in Portugal. En bij Quinta dos Vales, een wijndomein gelegen in de buurt van Estômbar, op een steenworp afstand van Portimão en de bekende Praia Benagil, kun je die al die dromen waarmaken.

Hier op deze bijzondere plek kunnen wijnliefhebbers zich laten omscholen tot wijnmakers tijdens The Winemaker Experience, een concept bedacht door Karl Heinz Stock, oprichter, kunstenaar en eigenaar van Quinta dos Vales.

Het wijnlandgoed van Quinta dos Vales bestaat relatief kort maar wordt inmiddels door kenners beschouwd als een van de beste wijngaarden van de Algarve. De filosofie van Karl Heinz Stock is volledig gebaseerd op kwaliteit en niet op kwantiteit. Hier staat vakmanschap echt op de eerste plaats en dat heeft er mede voor gezorgd dat Quinta dos Vales wordt gezien als een van de toonaangevende wijnproducenten in de Algarve.

Praia_Benagil_Algarve
Praia Benagil op een steenworp afstand van Quinta dos Vales

Quinta dos Vales

Quinta dos Vales. Het is een droomplekje waar je eerst geweest moet zijn om het allemaal te geloven. Want waar vind je een prachtige locatie met splinternieuwe en luxe vakantiewoningen te midden van een wijngaard met prachtige tuinen vol met kunst. Een plek waar je kunt tennissen, padel spelen, golf spelen op een minibaan, zwemmen of vroeg in de ochtend tussen de wijnranken even je dagelijkse rondje fietsen op je mountainbike.

Quinta dos Vales is een resort en wijnmakerij waar wijn, kunst, luxe, ontspanning en sport samenkomen op een manier die uniek is. Hier komt letterlijk alles samen, zeker voor wijnliefhebbers die genoeg bestedingsruimte hebben om hier een extra dimensie aan toe te voegen, je eigen stukje wijngaard bij een van de meest gerenommeerde wijnmakers van de Algarve.

Kunst_Quinta_dos_Vales_Algarve
Genieten van wijn, kunst, luxe en het leven in de Algarve
Quinta_dos_Vales_Algarve
Overal vindt je kunst, op de achtergrond staan The Vines

The Vines

Maar voor dat we uitleggen wat The Winemaker Experience nu precies is, eerst nog even wat uitleg over The Vines. Deze bestaat uit een aantal rijen met luxe deels vrijstaande vakantiewoningen. De woningen kijken allen uit op de wijngaarden van Quinta dos Vales. Ze zijn voorzien van alle luxe en hebben in alle ruimtes grote glazen ramen waardoor je een gevoel van vrijheid krijgt. In de woonkamer loopt de vloer eigenlijk door naar het terras zodat het gevoel van buitenleven in dit zonrijke deel van Portugal nog meer wordt versterkt.

De vakantiewoningen beschikken allen over een ruime woonkamer met een open keuken, een slaapkamer en een badkamer met inloopdouche. Door de ligging van The Vines biedt het grote terras je voldoende privacy. Parkeren doe je op een gezamenlijke parking achter de bovenste laag van het resort. Een deel van The Vines is in bezit van privé-eigenaren. De woningen zijn echter nagenoeg het gehele jaar te huren. Wie een woning bezit op The Vines kan rekenen op een 4-jarige huurgarantie. Het beheer en onderhoud is daarbij volledig in handen van het team van Quinta dos Vales.

The_Vines_Quinta_dos_Vales
Fraaie vakantiewoningen op Quinta dos Vales
Quinta_dos_Vales_vakantiewoning
Woningen te huur maar ook bestemd voor een permanent verblijf

Wijn maken begint bij The Bottle Blending Workshop

Om een beetje gevoel te krijgen wat het betekent om zelf wijn te maken moet je eigenlijk eerst weten hoe je jouw wijn z’n eigen smaak en karakter kunt geven. En dat leer je tijdens The Bottle Blending Workshop. Eigenlijk een slim marketinginstrument om je mogelijke passie om zelf wijn te gaan maken aan te wakkeren.

Tijdens de workshop leer je je eigen ‘blend’ maakt. Want welke wijnen wil je mixen en met welke percentages. Het is ongelofelijk hoeveel impact een klein beetje wijn van een andere druif heeft op de smaak van de door jou net verkregen eigen blend. Om daar gevoel (en smaak) bij te krijgen kun je beste werken met kleine hoeveelheden. Uiteindelijk moet ook je smaak wennen aan de verschillen. Het is vooral proeven, proeven en nog eens proeven tot het punt dat jij denkt, dit is mijn wijn.

De workshops vinden buiten onder de grote overkapping plaats en worden gegeven door de Michael Stock, inderdaad de zoon van Karl Heinz. De workshop is echt een aanrader voor aspirant wijnmakers. Je krijgt naast het blenden volop uitleg over alles wat komt kijken bij het produceren van je eigen wijn. En dan ben je bij Quinta dos Vales aanb het juiste adres want hier kun je droom van je eigen wijnranken helemaal waar maken.

Bottle_Blending_Workshop_Quinta_dos_Vales
De start van je eigen blend, welke wijnen en smaak ga jij kiezen
Blending_Workshop
Een halve dag praten over wijn, wijn proeven en wijn maken (samen met Michael Stock)

The Winemaker Experience of hoe wordt je een wijnmaker..

Het hoogtepunt van Quinta dos Vales is echter The Winemaker Experience, een volledig traject waarin je van wijnliefhebber kunt worden opgeleid tot wijnmaker. En dat allemaal op een manier waarop je 100% verzekerd bent van je jaarlijkse eigen productie van wijn. Iets van succes verzekerd.

Dit gehele traject is op dit moment gekoppeld aan het bezit van een eigen vakantiewoning op Quinta dos Vales. Als eigenaar van een vakantiewoning heb je de mogelijkheid om zelf een privé wijngaard te beheren en te exploiteren. Bij dat laatste moet je vooral denken aan het maken van wijn voor privégebruik (300 tot 600 flessen). Bedenker van dit concept is Karl Heinz Stock. Tijdens zijn Winemaker Experience wordt je liefde voor wijn letterlijk maximaal op de proef gesteld. Je zult zelf je eigen wijn moeten maken al heb je daar de hulp van team van Quinta dos Vales bij inbegrepen.

Een wijngaard kopen is kostbaar en arbeidsintensief. Daarbij vraagt het om een enorme investering die maar voor enkelen is weggelegd. Wijnmaker worden is daarbij iets wat je er niet zomaar even bij doet. Het is een dagtaak. Bij de Winemaker Experience worden veel zaken voor je automatisch geregeld. Je kunt het volledig uitbesteden maar natuurlijk ook zelf actief deelnemen. Dat laatste is natuurlijk het leukste van allemaal. Je eigen druiven plukken en dan samen met het team van Quinta dos Vales het gehele proces doorlopen.

Het gehele proces van jouw eigen wijn is online te volgen via een speciale website. Kun je er zelf niet fysiek bij zijn dan kun je het middels webcams allemaal stap voor stap volgen en heb je de gelegenheid zelf mee te sturen in het proces. Van iedere stap in het proces worden tevens alerts gestuurd zodat je altijd op de hoogte bent. Natuurlijk is er de initiële kostprijs voor een eigen perceel (met wijnranken) inclusief alle verdere benodigdheden zoals de ketels en de wijnvaten. Die kosten variëren van 30 duizend tot 60 duizend euro voor je eigen wijngaard. De variabel kosten per fles liggen tussen de 8 en 11 euro per fles. Deze kosten lijken fors maar staan niet in verhouding tot het daadwerkelijk zelf exploiteren van een wijngaard.

Heel eerlijk, natuurlijk is een dergelijke investering niet voor iedereen weggelegd. Maar als je kunt kiezen voor de sportauto van je dromen of een vakantiewoning in een van de zonnigste plekjes van Europa, uitkijkt over je eigen wijnranken en heerlijk zit te genieten van je eigen wijn, dan is dit een unieke kans. The Winemaker Experience, bedenk het maar.

Proeflokaal_Quinta_dos_Vales
Het proeflokaal in de buitenlucht. De plek waar het verhaal van wijnproevers en wijnmakers begint
Quinta_dos_Vales_Bottle_Blending_Workshop
De eerste stap, een blending workshop waardoor je meer van de smaak van wijn gaat begrijpen
Winemaker_Experience_Quinta_Dos-Vales
Een kijkje in de kelder van de Winemaker Experience
Winemaker_Experirience_Wijnmakers
Links liggen de vaten van de wijnmakers, rechts staan de eigen ketels voor ieder zijn wijn
Winemaker_Experirience_wijnranken
De wijnranken (na de oogst) hebben de namen van de wijnmakers (de eigeneran)
Quinta_dos_Vales_Wine
Binnen op de ketels vind je dezelfde informatie terug.
Fam_Stock_Quinta_dos_Vales
Bedenker, oprichter en eigenaar van Quinta dos Vales, Karl Heinz Stock (r) met zoon Michael
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....