Brand daagt thuisbrouwers uit in Bierbrouwwestrijd

Brand daagt thuisbrouwers uit in Bierbrouwwestrijd

Vorig artikel Volgend artikel

Brand Bier organiseert voor het vierde jaar op rij een bierbrouwwedstrijd voor thuisbrouwers. Dit doen ze in samenwerking met Pint, de bierconsumentenvereniging van Nederland. De prijs? Je eigen bier brouwen in een echte bierbrouwerij.

Vorig jaar wist Jeroen Free met zijn Brand IPA de titel van beste thuisbrouwer te bemachtigen. Dit jaar moeten de kandidaten echter een ander soort bier brouwen. Ze worden dit jaar uitgedaagd om een Saison te maken.

Het ontstaan van de Saison

Een Saison is een Belgisch biertje uit de Hainaut regio in Wallonië. Het is een droog en licht bier en werd vroeger in de winter op de boerderijen gebrouwen. In de zomermaanden werd deze dan als dorstlesser gedronken door landarbeiders. Omdat gerstemout een duur ingrediënt was, gebruikte de boeren deels granen die ze zelf verbouwden. Om het langer goed te kunnen houden en het rinzige karakter te verzachten voegden ze kruiden en specerijen.

De Saison van nu

Tegenwoordig wordt de Saison het hele jaar gebrouwen en heeft het een minder kruidige smaak. Het is wel één van 's werelds droogste en meest dorstlessende biertypes. Het bier wordt vaak gedronken bij allerlei salades, kazen en witvis soorten. Normaliter bevat de Saison tussen de 4,5 en 6,5 procent alcohol. Het bier voor de Brand bierbrouwwedstrijd mag daarom ook niet meer dan 6,5 procent bevatten.

Opgeven kan nog tot 1 april en op 30 mei zal de finale plaats vinden.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies