Aan de kook met vis uit blik

Aan de kook met vis uit blik

Al het goede van ingeblikte vis

Vorig artikel Volgend artikel

Zo’n beetje de hele wereld afreizen, op zoek naar visserijgemeenschappen. Bart van Olphen deed het en maakte er samen met kookboekenschrijver Jaap van Rijn een ‘lekker’ boek over: Koken met Vis uit Blik. Je denkt direct aan mooie verhalen in visserslatijn, waarin ieder vangst bovennatuurlijk is. Maar nee de rode draad van Barts boek is duurzaamheid en al het goede uit blik.

Hoe leuk is het om te spelen met taal: Terugblik moet de lezer en kookliefhebber meenemen in de geschiedenis van ingeblikt voedsel en dan vooral vis. Lange tijd was het dé manier om eten voedzaam en veilig in te bewaren, of zoals Van Olphen constateert: ,,handig in de keuken of op een voetreis door de Andes’’. Toch liep het anders met het blik. Door de opkomst van het diepvriezen werd de verpakking minder sexy.

Bart van Olphen
Vers maar waarom niet ingeblikt

Maar met door dit boek lijkt het weer goed te komen. Het is immers nog steeds de beste manier om eten voor langere tijd vers te houden. Nogmaals, zeker als je op reis gaat. Met vis uit blik heb ik altijd direct zin om met het bereiden van maar wat aan te rommelen. Geen wit bord met een bieslooksprietje de boel garneren. Nee, de vingers gebruiken en gewoon wat gaan rommelen aan het aanrecht, zoals Van Olphen dat doet met een snack.

Visserijgemeenschappen

Neem wat smos-tonijn, crème fraîche op geroosterd brood, augurkje, tuinkers en je hebt een snack van heerlijkse vis. En zo kunnen we in allerlei variaties nog wel even doorgaan. Omdat de verschillende culturen van de visserijgemeenschappen in de wereld zo interessant zijn, zocht Van Olphen er velen op. Hij vloog onder meer naar Noorwegen, Australië, Alaska en Vietnam, zo laat hij zien in Het fishes kookboek dat hij in 2009 schreef. Inspiratie genoeg voor nog meer kookboeken.

Gerecht op brood
Schelvislever met komkommer

Zijn werk blijkt zo aanstekelijk dat Jamie Oliver hem via instagram nauwgezet volgt. Daarop maakt Van Olphen de kortste kookvideootjes en vaak nog op de meest gekke locaties. In luttele seconden laat hij zien hoe je op een simpele manier iets heerlijks met vis kunt maken. Dat is nu net wat de Britse kookheld Oliver ook aanhangt: niet te moeilijk, maar gewoon op een simpele manier iets lekkers op tafel toveren.

Recepten

Daarom toch nog even een paar heerlijk aanbevelingen van Van Olphen uit Koken met Vis uit Blik: Ossenhaas met chimichurri, broodje met kalfsoeste en tonijn-crème, sardines à poêler, krab met appel en kerrie-gembersaus of fijne spitskoolsalade met wakame, kokkels en mosselen. Ik zeg eetsmakelijk. 

blikjes
Ik zeg vis in blik
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies