Whisky & food pairing op het hoogste niveau!

Whisky & food pairing op het hoogste niveau!

Nederlandse sterrenchef François Geurds en ‘s werelds grootste single malt whisky gaan experimentele samenwerking aan

Vorig artikel Volgend artikel

Als je het hebt over een bekende Schotse single malt whisky dan heb je het bijvoorbeeld over de wereldberoemde Glenlivet. The Glenlivet is fruitig, zacht en romig en heeft een toegankelijk smaakprofiel. Het is dan ook een toegankelijke whisky en dus ideaal om te combineren (pairing) met uitzonderlijke gerechten, of te gebruiken als basis in cocktails. De titel Whisky & food pairing op het hoogste niveau is mede dankzij sterrenchef François Geurds meer dan te rechtvaardigen.

The Glenlivet

De combinatie single malt whisky & food wordt steeds populairder. Dat hebben we mogen ervaren! Sterrenchef François Geurds, lid van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks, is gevraagd om gerechten te maken die het smaakpalet van de whisky ondersteunen. Begin van de zomer liet François Geurds ons zien en proeven dat je met een single malt whisky veel meer mogelijkheden hebt dan je op het eerste gezicht zou denken.

Glenlivet-whisky4
Glenlivet-whisky2

FG Food Lab

François Geurds, bekend van sterrenzaken FG Restaurant en het FG Food Lab werkt samen met de Glenlivet aan de ‘The Glenlivet Taste Experience’. Als enige chef in Nederland beschikt François Geurds over een eigen smaaklaboratorium. In zijn FG lab experimenteert hij op scheikundige wijze door smaken te ontleden. In het FG Food Lab wordt net zolang geëxperimenteerd totdat het perfecte gerecht op tafel staat. Overigens is het FG Food Lab ook met een Michelinster bekroond. De diverse smaakelementen bouwt hij vervolgens op en combineert hij met uiteenlopende gerechten. Omdat de single malt whisky is gerijpt op traditioneel eiken, heeft de whisky een licht zoetig en fruitig karakter dat zich perfect leent voor de experimentele gerechten van de Rotterdamse chef.

Glenlivet-whisky1
Gerechten moeten je verrassen en uitdagen, ditzelfde wordt gerealiseerd door de makers van deze Schotse single malt whisky. In mijn beide restaurants probeer ik grenzen te verleggen. In de samenwerking met The Glenlivet proberen we traditionele gedachten over het drinken van whisky te veranderen, zoals dat een whisky pas aan het einde van de avond gedronken dient te worden
- François Geurds

Cocktails

De sterren chef combineert The Glenlivet Founder’s Reserve niet alleen met de meest uiteenlopende smaaksensaties in gerechten, ook verwerkt hij de single malt whisky in cocktails, waarmee hij nog een taboe doorbreekt:

Veel consumenten zien hun single malt whisky niet graag terug in een cocktail, omdat dit zou afdoen aan de smaak. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik cocktails creëer, met de beste ingrediënten, die de smaak juist nog beter tot z’n recht laten komen. Hierdoor is de whisky een stuk toegankelijker voor iedereen. En daarbij durf ik te zeggen dat de whisky cocktails het stokje snel zullen overnemen van de populaire Gin-Tonics.
- François Geurds
Glenlivet-whisky6
Onno Rompa

Onno is blogger op DutchCowboys, Travelvalley en StyleCowboys. Onno schrijft over technologische innovaties en trends en ontwikkelingen op het gebied van...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies