Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.
Je hoort er steeds vaker over: thuisbatterijen. Het zijn flinke units die je bijvoorbeeld in je garage installeert en waar bijvoorbeeld energie gegenereerd door je zonnepanelen in kan worden bewaard. Overweeg je zo’n batterij aan te schaffen en vraag je je af wat de voordelen nu precies zijn? We sommen ze voor je op.
Energie zelf gebruiken
Je weet niet hoe het met de salderingsregeling van de overheid gaat lopen, dus kun je als eigenaar van zonnepanelen misschien beter eieren voor je geld kiezen. Door een thuisaccu te gebruiken kun je de energie uit je zonnepanelen zelf opslaan voor eigen gebruik, in plaats van dat dit bijvoorbeeld aan het energienet wordt teruggeleverd. Op die manier haal je zelf meer uit je opgewekte energie.
Installatie door een vakman
Een thuisbatterij installeren wordt door de vakman gedaan en dat betekent dat je weet dat het goed gebeurt. Hij of zij kan je advies geven over de beste plek om het apparaat te installeren en zorgt dat het goed en wel werkt. Zo heb je zelf geen twijfels over of je het goed hebt gedaan en vooral: of je wel alles uit je thuisbatterij haalt. Bovendien heb je nu ook iemand om vragen aan te stellen, mocht je die op een later moment nog hebben.
Een lagere energiefactuur
Dat eerste punt is al heel positief, maar het kan nog beter. Uiteindelijk bespaar je geld op je energiefactuur. Je kunt immers energie in je batterij opslaan, die je op een later moment zelf weer kunt gebruiken. Op die manier is er dus geen stroom nodig van het net. Je haalt met een thuisbatterij het meest uit de energie die je zonnepanelen hebben opgewekt, omdat ze het overdag natuurlijk een stuk beter doen dan ‘s avonds, maar je hiermee toch nog wat ‘voorraad’ hebt voor als je ‘s avonds je telefoon wil opladen, of een kop thee wil maken.
Zelfvoorzienend zijn
Misschien heb je een tiny house of wil je voor het geval er zich een ramp voordoet graag zelfvoorzienend zijn. Door een thuisaccu te installeren heb je veel minder nodig van anderen (de energieleverancier) en ben je dus zelfvoorzienend. Veel off-grid-tiny houses werken hiermee, omdat de zonnepanelen op het dak vaak overdag flink energie opwekken die je dan voor later wil bewaren. En er is maar één manier om dat ook voor elkaar te krijgen: met je eigen accu.
Het blijft lang zitten
Sommige mensen zijn bang dat een thuisaccu ook snel weer energie verliest, maar dat valt mee. Het hangt uiteraard van de batterij af die je kiest, naast de capaciteit die de accu heeft. Het hangt helemaal van je verbruik en de capaciteit af hoe lang de elektriciteit opgeslagen blijft, maar er zijn varianten waarin de stroom gerust een paar dagen “goed” blijft.
Wil jij groene energie gebruiken, ook als de zon zich niet laat zien, dan is een thuisaccu een goede keuze. Laat je voordat je kiest goed informeren en maak je wensen kenbaar, zodat je een apparaat in huis haalt waar je nog vele jaren plezier van hebt.
Verder lezen over Duurzaam
Lifestyle22.05.2024
Op zoek naar vakmensen? Hierop moet je letten
Duurzaamheid17.04.2024
Van duurzame kleding tot toiletpapier: we worden groener
Duurzaamheid01.06.2023
Duurzaam verbouwen, dit heb je nodig
Living11.10.2022
Vijf redenen om raambekleding op te hangen
Duurzaamheid10.08.2021
H&M zet duurzame stap en verstuurt voortaan bestellingen in papieren verpakking
Duurzaamheid29.07.2021
3 redenen om een waterontharder te kopen
Duurzaamheid28.05.2021
H&M zet milieuprestatiescores bij producten
Duurzaamheid26.02.2021