Deze ‘afvalauto’ van TU/e-studenten heet Luca

Deze ‘afvalauto’ van TU/e-studenten heet Luca

Gemaakt van plastic flessen

Vorig artikel Volgend artikel

Waar denk jij aan als je een lege fles frisdrank weggooit thuis? Vast niet dat die fles ooit onderdeel kan worden van een echte rijdende auto!

Het studententeam TU/ecomotive van de TU Eindhoven heeft een auto gebouwd die vrijwel volledig uit afval bestaat. Het resultaat is een sportief uitziende, elektrische auto genaamd Luca met als basis een onderstel van vlas en gerecycled plastic, waarvan een groot deel zelfs is opgevist uit de oceaan.

Studenten stappen in de auto

Licht en efficiënt

Luca is een compacte auto met twee elektrische motoren in de achterwielen. Hiermee kan een topsnelheid van 90 kilometer per uur en een actieradius van 220 kilometer gehaald worden. Omgerekend is het verbruik ongeveer 180 kilometer per liter benzine. Naast de efficiënte motoren, komt dit ook door het lage gewicht: de auto weegt zonder batterijen slechts 360 kg. Dit is ruim de helft minder dan vergelijkbare auto’s. Daarnaast heeft de auto slechts zestig kilo batterijen nodig, vergeleken met honderden kilo’s bij andere elektrische auto’s.

Auto Recycling Nederland reageert enthousiast op het project. ,,Wat wij mooi vinden is dat de studenten laten zien dat het mogelijk is om zo’n auto te bouwen”, zegt Martijn Boelhouwer van ARN. ,,Bumpers van auto’s worden vaak gerecycled. Maar even hele auto is wel even iets anders."

Luca de plastic auto

Overal naar gekeken

De carrosserie van de auto is gemaakt van gerecycled ABS, een hard plastic dat in veel consumentenproducten gebruikt wordt, zoals speelgoed, televisies en keukenproducten. De auto krijgt zijn gele kleur door een wrap, een gekleurde folie, in plaats van een lak. Deze folie kan ook weer verwijderd worden zonder dat het resten achterlaat. Hierdoor blijft er een puur plastic over en dit maakt het uiteindelijke recyclingproces een stuk makkelijker. Ook de zij- en achterruiten zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Het recycleproces geeft de ruiten meteen een luxe, zwarte tint. Duurzaamheid hoeft dus alles behalve saai te zijn.

Ook in het interieur is veelvuldig gebruik gemaakt van afval. Zo heeft Luca twee zeer comfortabele, op maat gemaakte stoelen, waarvan de kussens bestaan uit een combinatie van kokosnoot- en paardenhaar.

Kijk hier de lancering van de plastic auto terug:

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...