Review: HP Touchsmart 300

Vorig artikel Volgend artikel
Review: HP Touchsmart 300

Het is alweer enige tijd geleden, maar ik mocht uit naam van Stylecowboys in juli 2010 mee met HP naar London. Daar beleefde ik een dag lang de HP Touchsmart beleving. In samenwerking met Edelman organiseerde HP het ‘Touchsmart 300 Bloggers Event’. Het doel was om bloggers te tonen, wat er mogelijk is met de Touchsmart.

Na de deelname aan dit event, kregen alle deelnemers een HP Touchsmart 300 naar huis gestuurd. HP en Edelman wilde graag, dat de bloggers thuis de kracht van het apparaat konden ervaren. Ik heb apparaat nu enige tijd in gebruik gehad en wil graag mijn ervaringen met jullie delen.

Introductie

Specificaties van testproduct

Zoals ik hierboven aangaf, heb ik de HP Touchsmart 300 – 1230nl mogen testen. Hierbij gaat het om de lichte versie, voorzien van een AMD-processor en een 20 inch beeldscherm. De HP Touchsmart ziet er goed uit en misstaat niet in een moderne inrichting.

Laten we even kijken naar de specificaties van het testproduct:

 • Beeldscherm: 20” (50,8 cm) LCD touchscreen met BrightView (resolutie: 1600 x 900)
 • Processor: AMD Athlon™ II X3 processor 400e (2,2 GHz )
 • Werkgeheugen: 4GB DDR3
 • Harde schijf: 750-GB (7200-rpm)
 • DVD-speler: Dvd-writer (dual layer)
 • Grafische kaart: NVIDIA® GeForce® G210 (512MB)
 • Netwerk: Geïntegreerd 10/100/1000 Gigabit Ethernet LAN
 • Draadloos: Wireless LAN 802.11 b/g/n
 • Software: Windows 7 Home Premium (64-bit)
 • Aansluitingen: 5 USB 2.0 poorten, tv-ingang, s-Video ingang, stereo audio-ingang, koptelefooningang, audio-lijningang, digitale audio-uitgang
 • Kaartlezer: 6-in-1 kaartlezer
 • Tv (analoog en DVB-T) tunerkaart
 • Webcam: Geïntegreerde VGA webcam met ingebouwde microfoon
 • Draadloze optische muis
 • Draadloos toetsenbord
 • Winkelprijs: vanaf € 999,-

De Touchsmart is eigenlijk van alle gemakken voorzien. Het beeldscherm is helder en geeft alles goed weer. De kleuren komen mooi naar voren en het effect van de inslag van de zon viel bij mee. Misschien komt wel door de stand van de computer bij mij thuis, maar dit leidde niet tot al te veel hinder. Eigenlijk heb ik altijd met een Intel processor gewerkt, maar je merkt geen verschil met een AMD processor.

IMGP2127

Uitpakken en installatie

Uitpakken

Bij het uitpakken van het apparaat kwam ik eigenlijk geen verrassingen tegen. Wel viel mij meteen op dat het apparaat erg zwaar is, maar liefst 11 kilogram. Dat is niet niks en dat voel je direct zodra je het apparaat wilt verplaatsen. De doos was enigszins beschadigd. Gelukkig was dit niet terug te zien in de inhoud van de doos en had het apparaat geen beschadigingen.

Toen brak het spannende moment aan. Wat zou ik aantreffen in de doos? Dat viel niet tegen! De doos bevatte:

 • HP Touchsmart 300 – 1230nl
 • Instructiekaart (erg handig!)
 • Draadloos toetsenbord
 • Draadloze muis met ontvanger
 • Stroomkabel
 • Reinigingsdoek
 • Documentatie
 • HP afstandsbediening voor HP Win7 Mediacenter
 • Infraroodkabel
 • Adapterconstructie voor wandmontage
IMGP2042
IMGP2044
IMGP2045

Installatie

Met het bijgevoegde stappenplan van HP was dit een koud kunstje. Het beschrijft in 6 stappen hoe je de computer met alle toebehoren gebruiksklaar kan maken. Echt waar, hier kun je niks aan verprutsen.

Het was een hele klus om de juiste kijkhoek te selecteren. Dit kun je helemaal zelf bepalen, middels de standaard aan de achterkant van de computer. De kijkhoek bedraagt minimaal 5 graden en maximaal 40 graden. Ik heb de computer een beetje gekanteld, dit zorgde voor de ideale kijkhoek.Windows 7 was binnen 30 minuten geïnstalleerd.

Tot slot maakte ik verbinding met mijn draadloze netwerk. Ook dit gaf geen problemen en de computer heeft geen last gehad van storingen. Dit heb ik grotendeels te danken aan de kracht van mijn draadloze netwerk, maar de draadloze netwerk kaart vervult haar taak goed. Mocht je geen draadloos netwerk hebben, kun je altijd kiezen voor een vaste aansluiting.

IMGP2066

Prestaties en het touchscreen

Prestaties

De computer is comfortabel in het gebruik en redelijk snel. Het opstarten van Windows ging keer op keer verbazend snel en ik kon direct aan de slag. Andere Windows systemen hebben duidelijk meer moeite met opstarten.

De AMD Athlon II X3 bewijst geen slechte processor te zijn. Ik maakte gebruik van Google Chrome en het was geen probleem om meerdere vensters te openen en daarnaast nog met veel andere dingen bezig te zijn. Dit zijn toch wel de minste dingen die je als gebruiker mag verwachten.

Zoals ik zei had de Touchsmart geen moeite met multitasking. Vaak stonden bij mij meerdere schermen en programma's te draaien en het schakelen tussen bijvoorbeeld internet en Photoshop ging zeer goed. Zonder al te veel denkwerk switchte ik van het ene naar het andere programma.

Spelletjes kunnen makkelijk gespeeld worden op deze computer. De grafische kaart kan veel van de nieuwe spelletjes aan. Zo heb ik als test Fifa '11 geïnstalleerd. Dit spel draaide goed, zonder haperingen en op de maximale resolutie. Mafia II was helaas niet mogelijk. Het testapparaat had een te langzame processor en een te lichte videokaart. Er werd wel voldaan aan de minimale eisen, maar de aanbevolen eisen werden helaas niet gehaald. Misschien is het met de zwaardere versie van de Touchsmart 300 of 600 wel mogelijk. Maar als je echt wilt gamen kom je toch uit bij een 'normale' systeemkast en geen Touchsmart.

Ook het geluid dat uit het apparaat komt valt niet tegen. Het volume en de kwaliteit van het geluid is te vergelijken met een middelmatige speakerset, van bijvoorbeeld Logitech. Tenzij je voor je beroep muziek moet maken, dan komen de standaard speakers tekort. Voor de normale gebruiker heb je al genoeg aan de speakers in de Touchsmart.

IMGP2119

Het touchscreen

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. De touch technologie in het scherm vond ik niet optimaal werken. Naast de Touchsmart werk ik dagelijks op mijn iPhone. Het touchscreen in de iPhone vind ik veel beter. Daar kan deze HP Touchsmart helaas niet tegenop. Ik heb het scherm tot mijn verbazing dan ook relatief weinig aangeraakt.

Je hoeft je vinger niet helemaal op het scherm te plaatsen. Als je je vinger er enkele millimeters voorhoudt reageert het scherm al. Dit was te merken. Het apparaat plaatste ik regelmatig in slaapstand, als ik tussendoor even iets anders ging doen. Tot mijn verbazing stond de computer een aantal keer opeens weer te draaien, zonder dat ik daar opdracht voor had gegeven. Wat bleek, de dader was een vlieg. De computer ontwaakt uit slaapstand wanneer een vlieg het beeldscherm aanraakt. Niet altijd even handig!

Ook het werken in Word of Photoshop was niet wat ik er van had verwacht. Nu heb ik niet zulke dikke vingers, maar een document opslaan of afsluiten was een flinke klus. Probeer je vinger maar eens in de rechter bovenhoek te proppen. Zeker mensen met dikkere vingers zullen hier moeite mee hebben.

Het gebruik van de linker- en rechtermuisklik ging het al beter. Op het bureaublad of in Windows Verkenner werkt dubbelklikken soms wel en soms niet. Door je vinger over het beeldscherm te laten glijden, kun je heel snel van de ene naar de andere map navigeren. Dat werkt snel en effectief. Toch moet je oppassen hoe ver je je vinger opteelt. Regelmatig verplaatste is ongewenst mappen, doordat ik mijn vinger niet genoeg optilde.

HP heeft wel een goede oplossing gevonden op de functie rechtermuisklik. Door je vinger enkele seconden op het beeldscherm te plaatsen, wordt er een cirkel geladen. Als de cirkel is voltooid kun je je vinger van het beeldscherm afhalen. Vervolgens wordt het kadertje geladen met opties voor de rechtermuisklik. Het was wel even zoeken hoe dit precies werkte, maar het werkte wel probleemloos.

IMGP2124

HP Touchsmart software

HP Touchsmart software

Deze software krijg je bij elke Touchsmart, waar HP het speciaal voor ontwikkeld heeft. Het is bedoeld om optimaal gebruik te maken van alle mogelijkheden van dit apparaat. HP heeft er de volgende onderdelen ingestopt:

 • Games
 • Foto
 • Webcam
 • Live TV
 • DVD
 • Agenda
 • Klok
 • Recepten
 • RSS kanalen
 • Muziekstation

Als gebruiker vind je alle mogelijkheden van de Touchsmart in deze software terug. HP heeft er een aantal eenvoudige spelletjes ingestopt. Vooral voor de kleintjes zijn deze leuk. Ook krijg je hier een compleet overzicht van al je foto's. De software inventariseert alle mappen en met een enkele muisklik (of aanraking op het scherm), bekijk je eenvoudig de foto's.

Daarnaast bevat de foto software enkele eenvoudige bewerkingsopties. Hiermee kun je de rode ogen aanpassen, bijsnijden, kleuren aanpassen, etc. Deze opties zijn voor de meeste gebruikers al meer dan genoeg. Professionele gebruikers maken toch gebruik van andere software.

IMGP2113

Een dvd hoef je niet met mediaspeler te openen, want dat kan gewoon in de Touchsmart software. Een video bekijken is geen probleem en de kleuren worden mooi weergegeven. Veel beter dan wanneer je film wilt kijken op je laptop, want het scherm is groot en mooi.

De recepten functie is echt heel handig. Wanneer je van koken houdt, ga je deze functie echt top vinden. In de Touchsmart surf je naar je favoriete receptenwebsite en ga je naar een recept. Dan klik je op de optie 'Klembord' en wordt de titel automatisch gekopieerd. Door vervolgens de ingrediënten en bereidingswijze te selecteren, worden ook deze gegevens overgenomen. Klik op opslaan en het recept staat in jouw recepten boekje. Ideaal voor als je de Touchsmart in de keuken hebt staan of hebt opgehangen. Zo heb je direct toegang tot al je recepten op een interactieve manier.

IMGP2114

Tot slot bevat de software ook nog een functie 'Muziekstation'. Hierin kun je een account aanmaken en al je favoriete muziek beluisteren. Het heeft iets weg van iTunes en Spotify. Je kunt verschillende playlists aanmaken en daar muziek in plaatsen. Ook legt het programma direct de koppeling met vrienden die deze software ook gebruiken. Handig om al je muziek te beheren, maar naar mijn mening geen concurrentie voor bijvoorbeeld Spotify.

Je begint met een proefaccount en daarna is het minstens €9,99 per maand. Spotify vind ik handiger. Muziekstation is slechts voor een beperkte doelgroep, want mijn Facebook vrienden werden niet gevonden. In Spotify kan dit wel. In dit onderdeel kan er dus nog wel wat verbeterd worden.

IMGP2125

Voor- en nadelen

Voordelen en nadelen

Gedurende de test maanden zijn mij een aantal dingen opgevallen. Het apparaat heeft naar mijn mening verschillende voordelen, maar ook een aantal nadelen.

Voordelen:

 • Mooi design
 • Nuttige HP Touchsmart software
 • Voldoende aansluitingen
 • Goede geluidskwaliteit
 • De bijgeleverde accessoires zoals de toetsenbord en muis werken goed en zijn een goede aanvulling op de computer
 • Snelheid en prestaties in Windows 7 vallen niet tegen

Nadelen:

 • Tegenvallend touchscreen
 • Geen HDMI aansluiting
 • Flink prijskaartje
 • Gevoelig voor de kleinste aanrakingen
 • Tegenvallende videokaart (G210)
 • Muziekstation viel qua functionaliteit een beetje tegen

IMGP2122

Conclusie

Conclusie

In mijn conclusie kan ik helder zijn. De HP Touchsmart 300 heeft zeker potentie om een populaire computer te worden. Alleen ik denk wel dat HP in volgende versies nog wel het een en ander kan verbeteren.

De kleuren en kwaliteit van het scherm vallen absoluut niet tegen. Video's werden mooi weergegeven en het was een lust om foto's op deze manier te bekijken. Mijn complimenten daarin voor HP. Toch verdient de Touchsmart technologie enige aandacht. De techniek kan nog niet op tegen bijvoorbeeld een iPhone of iPad. Het werkt nog niet naar volle tevredenheid, een simpele uitglijder is zo gemaakt. Zo verplaatste of kopieerde ik ongewenst diverse mappen en bestanden.

De Touchsmart software valt absoluut niet tegen en is een goede aanvulling op de HP beleving. Of je nu foto's wilt bekijken, genieten van een film of je favoriete recepten op 1 plaats wilt opslaan, dan kun je jezelf uitleven in de Touchsmart software. De lay-out is mooi en de software is eenvoudig in het gebruik. Gewoon duidelijkheid en geen onzin.

Een muis en toetsenbord zijn geen overbodige luxe. Tijdens het testen en het gebruik van de Touchsmart, heb ik hier het meeste gebruik van gemaakt. Het toetsenbord is ideaal in het gebruik en typt lekker. De muis ligt lekker in de hand en reageert snel. Tevens geschikt voor spelletjes.

Met de prijs van de Touchsmart serie zit ik vooral in mijn maag. Voor €999,- heb je een hele mooie systeemkast en een super scherm, waarschijnlijk groter dan 20". Met een betere processor en een krachtige videokaart voor relatief minder geld. Het design is dan wel niet zo mooi als de Touchsmart en ja je zit altijd nog met een losse kast. Dus ga je voor design en wil je geen losse systeemkast, dan is de Touchsmart een goede keuze.

Al met al ben ik een tevreden gebruiker van de Touchsmart. Hij voldeed aan mijn eisen en voerde alle instructies uit. Voor de normale gebruikers onder ons, is het een prima apparaat. Zeker de creatieve gebruikers kunnen zich uitleven. Het ontwerpen van kleding of kunstwerken wordt leuk met de Touchsmart. Met het touchscreen kun je hier op een nieuwe manier mee aan de slag. Daar zie ik echt de meerwaarde van in!

Voor de gebruikers die net iets meer willen van een computer, zoals de wat zwaardere games spelen of zware videobewerking, is het apparaat niet geschikt. Mocht je dan €999,- ter beschikking hebben, kies dan voor een systeemkast met alle opties.

Als je kijkt naar de alternatieven van onder andere Sony of Acer, ben ik wel het meeste onder de indruk van de Touchsmart. HP heeft een knap staaltje techniek weten neer te zetten en zal een grote doelgroep blij kunnen maken met de Touchsmart. Hij misstaat absoluut niet in de woonkamer en je zult er veel bekijks mee hebben. Het blijft toch bijzonder zo'n groot touchscreen!

Foto's en video

IMGP2038
IMGP2050
IMGP2051
IMGP2053
IMGP2059
IMGP2060
IMGP2062
IMGP2069
IMGP2073
IMGP2089
IMGP2109
IMGP2121
IMGP2130
Marvin de Reuver

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies