Eerste indruk: Sony Music Unlimited nu in Nederland

Eerste indruk: Sony Music Unlimited nu in Nederland

[Steve Djadoenath] Onlangs heeft Sony bekendgemaakt dat ze op 12 april 2012 de Music Unlimited service gaan uitrollen naar Nederland en België. Opvallend genoeg is deze dienst nu al beschikbaar en hebben wij de eerste ervaringen voor jullie. De muziekservice maakt een catalogus van ruim 15 miljoen nummers beschikbaar op diverse Sony apparatuur, zoals de BRAVIA TVs, home audio en video apparaten, Xperia telefoons, tablets en PlayStation consoles. Dit betreft niet alleen nummers van Sony Music, maar ook van andere maatschappijen zoals EMI, Universal en Warner. Bovendien is Music Unlimited ook te gebruiken op Android telefoons en tablets van andere merken.

De afgelopen dagen heb ik Sony Music Unlimited uitgeprobeerd op PlayStation Vita, Xperia S telefoon, Playstation 3 en VAIO laptops. 

De aanmelding voor Music Unlimited verliep soepel. Na het downloaden van de Music Unlimited app op mijn PlayStation Vita kon ik via mijn bestaande SEN (SonyEntertainmentNetwork)-account inloggen. Daarbij was er de keuze uit twee abonnementsvormen: Basic tegen een maandelijks tarief van € 3,99 of Premium tegen een maandelijks tarief van € 9,99, waarbij de eerste 30 dagen gratis zijn. Om het abonnement af te sluiten moet er overigens wel een creditcard gekoppeld zijn aan het SEN account.

De belangrijke feature van het Basic-tarief is MusicSync, dat te vergelijken is met iTunes Match. MusicSync maakt de (DRM vrije) nummers van één van je pc's of Macs beschikbaar op je andere apparaten. Je nummers worden niet geupload naar de cloud, maar er wordt (via een programmaatje dat je op je pc/Mac moet draaien) gezocht of jouw nummers beschikbaar zijn in de catalogus van Music Unlimited. De beschikbare nummers worden toegevoegd aan je Library en deze kan je vervolgens vanuit de Music Unlimited cloud streamen naar je andere apparaten.

Vita 21

Daarnaast biedt het Basic tarief ook een radiofunctie. Je kan daarbij kiezen uit diverse hitlijsten, een bepaald muziekgenre, een SenseMe categorie (zoals lounge, upbeat, relax, of night) of een tijdperk (jaren 70, jaren 80 etc).

Het Premium tarief biedt naast het bovenstaande ook dat wat diensten zoals Spotify bieden: onbeperkt streamen van muziek uit de Music Unlimited database. Hierbij kan je dus behalve (eigen) nummers die via MusicSync zijn toegevoegd aan je Library, ook alle andere nummers uit de Music Unlimited database afspelen. Je kunt zoeken naar nummers uit de Music Unlimited database, deze toevoegen aan je Library, playlists aanmaken, gepersonaliseerde aanbevelingen en nieuwe releases beluisteren etc. In de Android apps en de PS Vita app kan je playlists ook offline beschikbaar maken zodat je ook zonder netwerk naar je playlists kan luisteren.

Als gebruiker van Spotify Premium heb ik vooral gekeken naar verschillen tussen Music Unlimited en Spotify. Het viel mij op dat de Music Unlimited collectie behoorlijk wat albums bevat die ik niet op Spotify kan vinden. Dit geldt met name voor wat oudere albums uit de jaren 90. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met ruimere licenties voor muziek van Sony (Music) zelf.

Een groot verschil is dat Music Unlimited op pc/Mac volledig browser based is; je hoeft niet, zoals bij Spotify, een apart programma te gebruiken om muziek af te spelen. Op de PS Vita, PlayStation 3 en Android heb je uiteraard wel apps nodig. Een andere verschil is de beschikbaarheid op de PlayStation 3 en de PlayStation Vita, die Spotify niet kent. Wat ikzelf momenteel wel als groot nadeel zie ten opzichte van Spotify is dat Music Unlimited nog geen Sonos-support kent. En verder is er ook nog geen scobbling naar Last.fm.

PC21

Al met al ben ik zeer positief verrast door Sony Music Unlimited. De combinatie van MusicSync en unlimited streaming is erg handig. De huidige catalogus is voor mij zeker breed genoeg. Op alle apparaten waarop ik Music Unlimited uitgeprobeerd heb, was ik zeer tevreden over de user interface (wat naar mijn mening zeker niet altijd geldt voor Sony software) en mogelijkheden. Zie hiervoor de verschillende screenshots.

Ik denk dat Music Unlimited een uitstekende stap is van Sony om muziek naar al hun netwerk producten te brengen, om zo hun apparatuur nog aantrekkelijker te maken. Het wachten is nu op de uitrol van Sony Video Unlimited, Sony’s video service, naar Nederland en België.

Reacties (3)

 

 • Hallo Harold,

  Enige vraag die mij rest is, gebruik je nu nog Spotify of ben je volledig overgestapt naar Sony Music Unlimited. Ik geloof er namelijk niet zo in, laat ze lekker 2 tientjes vragen voor een spotify app. In plaats van zelf met een eigen muziekdienst komen. Zeker de verplichting van creditcards zorgen ervoor dat het gedoemd is te floppen. Zeker met de enorme hack van playstation accounts in het geheugen.

  Wo 16 mei 2012, 10:59


 • @Jeffrey
  Ik gebruik in middels verschillende muziek diensten maar vraag me idd af of ik helemaal over zou stappen naar Music Unlimited. Eerste reactie: nee maaaaaar. Als ze dadelijk ook video toevoegen dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat ik dat wel doe. Dan heb ik namelijk een plek waar ik zowel muziek als video kan streamen.

  Wo 16 mei 2012, 11:21


  • Jeffrey Arts

  Dat klinkt wel leuk ja, maar daar heb ik bij de UPC al een kanaal voor gehad, en dat gebruikte ik nooit. En dat was gratis.

  Daarnaast viel het mij juist op toen ik het gebruikte, dat de muziek library juist heel beperkt is. Tenminste, als je zoekt naar de wat nieuwere/minder populaire nummers. Daarnaast heeft het nog niet eens een kwart van de mogelijkheden die Spotify biedt. Leuk dat je het kunt beluisteren op je Ps3 of Vita. Maar dan moet je wel internet hebben. En zo zijn er de apps op Spotify die ik geregeld gebruik als Sounddrop of LastFM. Ik ben echt van mening dat ze een hoop geld hadden kunnen besparen en verdienen wanneer ze niet direct de concurrentie maar een samenwerking aan zouden gaan met Spotify.

  Maybe it`s just me. Maar heb het gevoel dat Spotify is gemaakt door muziekliefhebbers, en SMU door zakenmannen. En de consument anno 2012 valt daar niet meer voor...

  Wo 16 mei 2012, 11:32

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Zoeken

Follow us

Add to Google

Headlines

© 2014 Stylecowboys.nl - All Rights Reserved - All views and opinions expressed are those of the authors of Stylecowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines