iPad: Eerste Ervaringen na Vijf dagen (Review iPad)

iPad: Eerste Ervaringen na Vijf dagen (Review iPad)

Inmiddels zijn we vijf dagen verder nadat we de eerste iPad in Florida hebben gekocht. Tijdens ons verblijf in Florida hebben we natuurlijk de iPad uitgetest en ervaren maar de tijd was erg kort.

Gelukkig hadden we tijdens de terugreis wat meer tijd. Op het vliegveld hebben we een WiFi verbinding gemaakt en even naar Nederland gebeld. Ja hoor, met de iPad kun je ook bellen maar we noemen het dan Skypen. We moesten er zelf wel om lachen want door het vele lawaai op het vliegveld moest ik de iPad aan mijn oor houden. Het leek dus net alsof ik aan het bellen was.

Uiteraard wil ik al mijn ervaringen met jullie delen. Niet zozeer de technische, maar meer de gebruikerservaringen. De iPad heeft heel veel voordelen, maar natuurlijk zijn er ook nadelen.

Uiterlijk
De iPad ziet er gelikt uit. Het formaat is kleiner dan je zou verwachten. De achterkant is gemaakt van aluminium en het zwarte Apple logo zit iets verzonken. Rondom het heldere scherm zit een zwarte rand. Deze rand is nodig om de iPad goed vast te kunnen houden zonder het touchscreen aan te raken.

Wat de afmetingen en dikte betreft heeft de iPad mij volledig verrast. Het scherm is 19,7 cm bij 14,7 cm (9,7-inch) en is slechts 1,27 cm dik. Gezien de computer capaciteit van de iPad is dit ongelofelijk dun. Ondanks zijn afmetingen weegt de iPad toch nog een kleine 700 gram. De verdeling van het gewicht is goed zodat je hem op elke manier goed vast kunt houden. Als je hem langer vasthoudt, zul je dit gewicht toch gaan voelen.

iPad zijkant 3

De iPad heeft aan de bovenkant een hoofdtelefoonaansluiting, een microfoontje en een aan/uit knop. Aan de rechterkant zit een schuifknop waarmee je het scherm kunt blokkeren tegen routeren/draaien. Eronder zit de volumeknop. Aan de onderkant bevindt zich een luidspreker en een 30-pins connector om de iPad op te laden of in een dock te plaatsen. Dit is dezelfde connector als die van de iPhone/iPod.

iPad zijkant 2

De iPad is een heel eenvoudig apparaat met weinig toeters en bellen dat geen uitleg nodig heeft. De gebruiksaanwijzing bestaat dan ook slechts uit één A5-je.

Interface
De interface is precies dezelfde als die van de iPhone. Grote duidelijk iconen die de verschillende applicaties weergeven. Onderin een dock waarin je de belangrijkste applicaties kunt zetten. Met een simpele vingerbeweging kun je vloeiend van links naar rechts navigeren voor de volgende schermen. Je kunt zelf indelen welke applicaties op welk scherm staan. De iPad heeft net als de iPhone de zoekfunctie in het linker scherm zitten. Hier kun je zoekopdrachten geven om de gehele iPad te doorzoeken. Hierbij is me opgevallen dat hij documenten van Pages en Keynotes niet vindt.

Touchscreen
Het touchscreen is ongelofelijk mooi en helder. Net als de iPhone is de touch-gevoeligheid super. Door het grote scherm is het nog natuurlijker om op deze manier met touchscreen te navigeren. Als het scherm uit staat, en dus zwart is, kun je wel goed de vieze vingers zien. Als het scherm aan staat zie je daar bijna niks van.

iPad vette vingers

In de zon kun je de maximale helderheid gebruiken waardoor je dus ook buiten met de iPad kunt werken. Binnen kun je volstaan met de helft of nog minder. De iPad heeft hiervoor een automatische functie. Op deze manier bespaar je batterijen zonder toe te geven aan de gebruikerservaring, kwaliteit en helderheid van het scherm.

2 - Gebruik

Inhoudsopgave: iPad: Eerste Ervaringen na Vijf dagen (Review iPad)

iPad: Eerste Ervaringen na Vijf dagen (Review iPad)
 1. De iPad
 2. Gebruik
 3. Instellen
 4. Applicaties
 5. Overig
 6. Nadelen
 7. Conclusie

Reacties (39)

 

  • Alain

  De iPad is natuurlijk een prachtig apparaat. Ik begrijp ook volkomen dat er uitvoerig over bericht wordt. Maar zijn er echt geen andere zaken in 'gadgetland' die relevant zijn?

  Want ik word toch een beetje moe om constant maar over die iPad te moeten lezen.

  Wo 7 apr 2010, 17:54


  • Ian

  wat Alain zegt, kunnen we niet wat andere style dingen zien weer?

  kunnen jullie niet voor liefhebbers iPadCowboys of gewoon iCowboys opzetten ofzo?;)

  Wo 7 apr 2010, 18:51


 • @Alain & @Ian
  Ik realiseer me dit ook, maar het is op dit moment even heel druk idd met de iPad, morgen heb ik een dagje beurs over domotica en dan gaan we weer over tot de orde van de dag. Al zal er toch wat extra aandacht voor de iPad blijven. Zeker op het gebied van domotica...:)

  ps iPadcowboys mmmm :)

  Wo 7 apr 2010, 19:00


 • Super review met voors en tegens. Een mooie verwoording dat een iPad niet voor produceren maar voor absorberen is. Ik ben er ook van overtuigd dat de iPad geen vervanger van mijn laptop of phone is. Sterker; al die extra functies op mijn phone kan ik met een iPad toepassen zoals ze bedoeld zijn, en zal mijn phone weer meer telefoon zijn. Waar mijn laptop een werkpaard is, en mijn phone een telefoon, zal de iPad een lifestyle-apparaat zijn (voor het hele gezin, en dat kan ik van mijn laptop en phone niet zeggen).

  @Alain @Ian de non-iPad-artikelen komen er snel weer aan. Hebben jullie voorkeuren?

  Wo 7 apr 2010, 21:40


  • FransIII

  Hehe, eindelijk een goede en uitgebreide recensie van de Ipad ... werd echt al kots misselijk van de fanboy houding van bright, fijn dat jullie de voor en nadelen even op een rij zetten ... is het misschien toch een vet apparaat.

  Wo 7 apr 2010, 22:40


 • Prima review! Goed te zien dat de iPad ook in de praktijk prima bevalt.

  Ook mooi dat je nog even de 3G functionaliteit noemt. Zo te lezen is het wel de moeite om nog even tot het eind van de maand te wachten op de iPad 3G versie.

  Ik heb het idee dat de aanschaf van een Apple MobileMe account de moeite is om je pc, iPhone en iPad te syncen. Wellicht is het ook zo dat iWork dan nuttiger is? Kan me voorstellen dat je via MobileMe je documenten kunt beheren?

  Wo 7 apr 2010, 22:59


 • Mooie review Harold... top werk. Was je nog een vrachtwagen tegen gekomen? Nee zeker :)

  Wo 7 apr 2010, 23:02


  • Remy

  Goed verhaal maar denk je echt dat er een camera reeds ingebouwd is? Dan hadden ze bij de sloopversies hier toch wel iets gevonden.

  Wo 7 apr 2010, 23:06


 • Prachtig apparaat inderdaad. Goede review! Wij hebben er ook eentje in huis gehaald, bekijk hier onze verwachtingen in een korte video: http://bit.ly/dzBfT4

  Do 8 apr 2010, 08:53


  • Tom H.

  Is dat doorschijnende puntje waar je het bij de nadelen over hebt niet de lichtmeter? De iPhone heeft dit (zoals je ongetwijfeld weet) ook, en kan daarop automatisch de helderheid van het scherm aanpassen. Misschien kan de iPad dit ook?

  Do 8 apr 2010, 10:45


 • Thanks!

  Precies waar ik op zat te wachten gewoon een heldere en duidelijke uitleg en niet zoals al die andere sites alleen maar teksten met halve info om maar content te hebben..

  Complimenten!

  Do 8 apr 2010, 11:25


 • Goh, wat een kleinheid druipt er weer af van sommige reacties.

  De iPad is op dit moment even het meest vernieuwende wat er in gadget-land gebeurt. En als je daar geen interesse in hebt sla je de artikelen gewoon even over en ga je iets anders doen in je leven.

  Do 8 apr 2010, 12:44


 • Ik ben nog altijd bijzonder aan het twijfelen, zeker omdat ik mijn iPhone behoorlijk intens gebruik en voor een hoop handelingen simpelweg de iPad niet nodig zou hebben.
  Daarentegen zie ik ook mogelijkheden om dit gebruiken voor presentaties in een one-on-one (verkoop) gesprek.

  Zeer duidelijke review!

  Do 8 apr 2010, 15:46


 • Grappige is dat ik al enkele reviews heb gelezen waarbij mensen die zwarte rand juist zwaar irritant vonden en niet-Apple. Ik denk dat jouw uitleg daarover juist heel goed is en dat die mensen het pas irritant zouden vinden dat wanneer ze de iPad zouden vast houden al gelijk een actie zouden doen.

  Met 700 gram lijkt het me toch vrij lastig om lekker in bed te kunnen liggen lezen. Ik lees of op mijn rug (dus boven mijn gezicht) of een beetje gedraaid op mijn zij. 700 gram is dan toch wel zwaarder dan het gemiddelde boek. Ben benieuwd hoe jij dit ervaart!

  Gezien het beestje een batterij heeft die je 10u bezig zal houden, vraag ik me af hoe snel ie is opgeladen. Ik bedoel als ie helemaal leeg is en je slaapt bijvoorbeeld een uurtje of 5, is ie dan weer helemaal vol?

  Ben benieuwd zaterdag!

  Vr 9 apr 2010, 00:09


 • @All
  Dank voor alle leuke en enthousiaste reacties.

  Voor diegene die even de Looks en Feels willen ervaren hebben we een #iPadTweetUp op zaterdag 10 april om 11 uur bij het AC restaurant in Nederweert. Voor meer info en aanmelden http://www.meeting-manager.nl/665/

  Vr 9 apr 2010, 11:38


 • Ik kan me helemaal vinden in je review! Ik heb de iPad nu een paar dagen, en ik laat mijn iBook s'avonds gewoon in z'n tasje. Wat mijn vrouw al eerder wenste is gebeurt... Ik laat mijn iPhone een avond lang in mijn zak zitten. Top review!!!

  Za 10 apr 2010, 11:22


 • Kunnen we binnenkort ook een HP Slate review verwachten?
  Daar kijk ik eerlijk gezegd meer naar uit op het moment..
  Ik kan nml. nog wat iPad nadelen noemen, maar hou het hierbij voor ik achtervolgd wordt door een iFanclub die mij wilt iRapen omdat ik hun speeltje niet leuk vind.

  Za 10 apr 2010, 18:34


 • @Tim;

  moet de HP Slate eerst nog beschikbaar komen :) momenteel is de eerste release datum Juni
  (zie meer info; http://bit.ly/aAi9eU)

  Za 10 apr 2010, 18:42


 • @Arvid,
  Hey bedankt, kan ik eindelijk die maat van me die continue iPad loopt te roepen terugpesten door Slate te gaan fluisteren in zijn oor :)

  Za 10 apr 2010, 18:46


  • Johan R

  Ik ben overtuigt: de iPad is zwaar tegenvallend. Zelfs geen USB poort! Geen 3G?. Geen Webcam? het is een bijzonder fraai ontwerp, absoluut. Maar meer hype dan functioneel dus. Natuurlijk roept ieder die hem heeft dat het top! is. Iemand ooit zijn recente aanschaf horen afkraken? Ik wacht op de HP's, de Intels en vooral de Nokia Maego tablet: wel Webcam, USB, HDMI, wel Flash, wel verwiiselbare batterij, wel....

  Ma 12 apr 2010, 19:51


  • Simon

  Ik zal je eerlijk vertellen, dat ik mijn webcam op mijn iBook nog maar een keertje heb gebruikt.. Verschrikkelijk dat beeldbellen! Wat ben ik blij dat er geen webcam op de iPad zit. Daarnaast.. USB? Dan begrijp je de bedoeling van het apparaat niet. Al die ict'ers willen natuurlijk USB om hun hele hebben en houwen erop te zetten, stop maar met reageren, want voor jullie is dit apparaat niet bedoelt! Wat zoeken jullie eigenlijk op stylecowboys? Jullie hebben toch geenstijl?

  Het gaat erom dat je op de bank een boekje of de tv gids zit te lezen. Even op je favoriete websites kijken, youtube doorbladeren... S'ochtends je krantjes en je mail... Zonder te veel reply's. Lekker met wi-fi, 3G kan voor op het strand, maar voor in en rondom huis, is dat toch veel te langzaam?
  Ik heb er al 1 maar koop er straks gewoon nog eentje voor mijn vrouw... We willen al niet meer zonder!

  Ma 12 apr 2010, 20:13


 • Als je je iPad een tijdje gebruikt, en daarna je iPhone pakt moet je echt lachen om de miezerigheid!

  Verzonden vanaf mijn iPad.

  Ma 12 apr 2010, 20:16


  • DZ

  Non Ipad review van enTourage eDGe en in de toekomst de WePad, NotionInk Adam, en Microsoft Courier een idee?

  Za 17 apr 2010, 16:17


 • @DZ
  andere reviews zullen nog moeten wachten denk ik. De HP slate en Microsoft Courier zijn van de baan -- http://www.stylecowboys.nl/Computer/970

  Zo 2 mei 2010, 10:52


  • DZ

  @Harold

  Jammer,een beetje concurrentie is niet slecht voor de inovaties naar mijn idee... plus daar zit ik dan met mn courierspaarpot :-P

  Zo 2 mei 2010, 11:48


 • @DZ
  Wellicht is de JooJoo iets...http://www.stylecowboys.nl/Computer/866

  Zo 2 mei 2010, 11:54


  • DZ

  @Harold

  Misschien... Berichtgeving over Adam van Notionink ziet er ook veelbelovend uit. Dus denk dat ik de reviews daarvan nog even afwacht. Voordeel daarvan lijkt me de e-readerstand van het scherm, draaibare camera en grote batterijcapaciteit. En ik moet bekennen erg happy te zijn over Android.

  Zo 2 mei 2010, 12:31


  • gerb

  Hoe je het ook wendt of keert, Apple doet niet anders dan een willekeurige stofzuigerfabrikant met de stofzakken los in de applicatie verkoop. Heb je een iPod of iPhone, dan heb je de iPad zeker niet nodig want die steek je niet zo makkelijk in je zak om altijd bij je te hebben. En om nou te zeggen dat die vernieuwde iPad agenda er beter uitziet, ik dacht het niet. Ik zie meer in de JooJoo. Camera aan boord, flash en breed HD film kijken in 16:9 en niet 4:3. En ook nog Windows 7 installeren als je wilt.

  Di 15 jun 2010, 14:31


  • anja

  Jongens, goeie review, maar doe iets aan die domme taalfouten. 'De iPad verdiend' - tsss...

  Wo 11 aug 2010, 16:55


 • @Anja
  Thnks voor de opmerking... goed te horen als mensen iets leuk of goed vinden. Tja en ook bedankt voor het wijzen op de taalfout :(. Leuk dat je na 4 maanden de eerste bent die het opvalt...of in ieder geval iets van zegt :)

  Wo 11 aug 2010, 17:36


  • els

  Hoi,
  De Ipad is een schitterend hebbedingetje ...Maar helaas....hij zit geblokkeerd en ik weet niet wat doen !!!!Er zijn maar 2 knopjes aan en die reageren gewoon niet.Ik stuurde een mail , met bijlagen , door en plots bleef alles stilstaan .En nu zijn er zo kleine witte lijntjes op mijn scherm ....Help kan iemand mij helpen ???Of kan iemand mij zeggen waar ik hulp kan krijgen !!!!Please...ik kan niet zonder mijn Ipad
  Hopeloze Els uit Belgie

  Ma 22 nov 2010, 21:15


 • @Els
  Als het goed is moet je de twee knoppen 20 sec ingedrukt houden. Dan gaat hij een harde reset doen en dan moet je iPad weer opstarten. Anders kun je ook proberen aan de PC/MAC te koppelen met iTunes en kijken wat hij daar op doet.
  Hoor graag of het lukt

  Ma 22 nov 2010, 21:33


  • els

  Harold,
  Je bent een engel die uit de hemel viel....tis opgelost
  duizend maal dank.

  Di 23 nov 2010, 09:22


 • @Els
  Graag gedaan, have fun

  Di 23 nov 2010, 11:26


  • Frans

  Ik vind de Ipad echt helemaal super! Heb em gekregen als kerstcadeau en wil hem niet meer missen. Snel, makkelijk, niet te groot en niet te klein en hij reageerd ook supergoed. Is een dikke 9 waard vind ik!

  Wo 5 jan 2011, 22:10


  • Robin

  Beste mensen,

  ik ben totaal niet bekend met met de ipad. Maar ik zoek iets waar waarmee ik spelletjes kan doen, snel internetten, downloaden van muziek en verslagen op kan maken. Kortom gewoon voor thuis gebruik

  Is de ipad dan een aanrader?

  Vr 11 mrt 2011, 22:44


  • Bert

  Heb de i pad gekocht om mee op vakantie te nemen, en op (waarbenjij.nu) verhaaltjes en films en foto's te plaatsen, maar dan moet ik Flash downloaden, maar dat doet hij niet, want Apple heeft daar restrikties aan verbonden, dus kan niks uploaden of verzenden, wie weet de oplossing ?

  Vr 1 jul 2011, 06:51


 • Er zijn apps als skyfire die ook flash aan kunnen. Ik weet niet of de site die jij noemt dan werkt maar dat kun je natuurlijk gewoon proberen.

  Zo 3 jul 2011, 22:26


 • Drie jaar geleden dat ik deze review over de eerste iPad schreef..... Leuk de reacties erop te lezen....

  Vr 5 apr 2013, 08:40

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Zoeken

Follow us

Add to Google

Headlines

© 2014 Stylecowboys.nl - All Rights Reserved - All views and opinions expressed are those of the authors of Stylecowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines