Vanaf deze week geldt in een aantal steden een mondkapjesplicht: dit moet je weten

Vanaf deze week geldt in een aantal steden een mondkapjesplicht: dit moet je weten

Vorig artikel Volgend artikel

Sinds een aantal dagen weten we dat er een gedeeltelijke mondkapjesplicht komt in Amsterdam en Rotterdam. Vanaf woensdag 5 augustus is iedereen die op bepaalde plekken in die steden komt, verplicht om daar een mondkapje te dragen. Dat is natuurlijk nieuw voor ons en daarom hebben we op een rijtje gezet wat je moet weten over de mondkapjesplicht. Het kabinet wil geen landelijke plicht invoeren en daarom kunnen gemeentes dat zelf bepalen.

Regels mondkapjesplicht

Wat ten eerste belangrijk is om te weten: het dragen van een mondkapje geldt in beide steden niet als vervanging van de 1,5 meter afstandsegel. Wie geen mondkapje draagt op de aangewezen locaties, kan hiervoor beboet worden. De regels en locaties worden lokaal bepaald.

Mondkapjesplicht Rotterdam

In Rotterdam is het voor iedereen vanaf 13 jaar verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen:

  • In de winkelgebieden in het centrum, op alle markten en in de overdekte winkelcentra Alexandium en Zuidplein (dit wordt misschien nog verder uitgebreid).
  • Alleen tussen 6.00u en 22.00u.
  • Zowel op straat als in winkels.

Er worden borden neergezet om mensen op de maatregel te wijzen.

Mondkapjesplicht Amsterdam

In Amsterdam wordt het ook voor iedereen van 13 jaar of ouder verplicht om op bepaalde drukken plekken een mondkapje te dragen. In dit geval is daar niet, net als in Rotterdam, een bepaalde tijd aan verbonden. Het gaat om straten en winkels in het Wallengebiedm de Kalverstraat, Nieuwendijk, Albert Cuypstraat en markten op Plein '40-'45.

Waar moet je een mondkapje dragen?

Omdat we nog geen landelijke plicht hebben en iedere gemeente zelf mag bepalen of er wel of geen mondkapjesplicht komt, blijven we dit artikel updaten.

Behalve in Amsterdam en Rotterdam is het nog steeds verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Wat voor mondkapje je draagt, mag je zelf bepalen. Wij hebben al eens een overzicht gemaakt met de mooiste mondkapjes die je online kunt bestellen.