Van vroeger naar nu: de percolator

Van vroeger naar nu: de percolator

Vorig artikel Volgend artikel

In deze huidige tijd is het bedoeling dat we zo snel mogelijk ons bakje koffie klaar hebben staan met de perfecte smaak. Maar vergeten we hierin niet dat het ook nog steeds mogelijk is om koffie te zetten met een ouderwetse percolator?

In de jaren 50 en 60 deed men niet anders. In die tijd was het het namelijk heel normaal om de percolator op het fornuis te zetten en binnen 10 minuten een vers bakje koffie klaar te hebben staan. Met de opkomst van luxe en dure espressoapparaten vergeten we dat het ook mogelijk is om op een zeer eenvoudige manier koffie te zetten met de hulp van een Italiaanse percolator.

Hoe werkt de percolator nu eigenlijk?

Het water in het ijzeren waterreservoir wordt door middel van het gasfornuis verwarmd. Wanneer dit richting het kookpunt gaat stuwt het water via een pijpje naar boven. Het water dat door de koffie is gelopen wordt vermengd met de rest van het water. Hierbij is timing heel belangrijk, wanneer de koffie te lang ‘kookt’ geeft dit een onaangename bittere smaak. Als je van plan bent om een ouderwetse percolator te gebruiken, houd er dan rekening mee dat je koffiebonen gebruikt die iets grover zijn en zet hierbij een timer op 8 minuten om niet een te slappe of bittere koffie te krijgen.

Een degelijke percolator is al te verkrijgen voor om en nabij de 10 euro. Dat is vergeleken met een luxe espressoapparaat qua aanschaf een wereld van verschil. En voor dezelfde kwaliteit heb je een heerlijk bakje koffie!

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies