A Million Dreams roept op tot 3D politie

A Million Dreams roept op tot 3D politie

3D is in staat gebleken om mensen weer massaal naar de bioscoop te lokken en lijkt er nu in te slagen om de verkoop van TV’s een push te geven. Volgens de Nederlandse 3D-pionier A Million Dreams ligt er echter een enorm gevaar op de loer: van slecht gemaakte 3D kun je hoofdpijn krijgen en misselijk worden. Daarom roept A Million Dreams op tot de vorming van een 3D politie.

Ivo Broekhuizen van A Million Dreams: “Ik geloof heel erg in de toekomst van 3D. Als het goed geproduceerd en weergegeven wordt is de ervaring met de huidige digitale technieken superieur aan 2D. Maar dat is absoluut geen garantie voor goede 3D. Door verkeerde keuze van de makers kan heel gemakkelijk slechte 3D gemaakt worden. Volgens mij is er geen andere mogelijkheid dan het instellen van een 3D politie.

3D brillenDie 3D politie zou de kwaliteit van 3D moeten bewaken. Zelf heb ik al veel 3D TV's gezien maar eigenlijk nog nooit echt goed en naar volle tevredenheid kunnen gebruiken. Ook de fabrikanten snappen vaak nog niet de waarde van de omgeving en de ervaring van het kijken. Dat ze scherp en duidelijk 3D beeld kunnen maken is mij wel duidelijk. Maar wat doen we met die brillen, hoe gaan we er in de praktijk mee om.

Sony 3D TVWe hebben als StyleCowboys verschillende 3D TV's gehad om te testen. Toen ik de eerste 3D TV in huis had om te testen had ik zonder na te denken de kids belooft dat we op een vrijdag avond met z'n allen naar een 3D film gingen kijken. Alles geïnstalleerd, film in de blu-ray speler en….. shit we hebben maar twee brillen. Weg ervaring, weg beleving en weg goed gevoel bij 3D kijken. Dit soort ervaringen zullen veel consumenten nu ook krijgen als ze een 3D televisie kopen. Ik snap dan ook niet waarom er standaard bijvoorbeeld niet minimaal 4 brillen bij zitten. 3D kijken is vooral nog het kijken van films en dat wil je dan toch met het hele gezin. Verder is het aanbod van films nog maar zeer beperkt. Toen ik een 3D televisie van Sony kreeg om te testen leverde ze daar zelfs helemaal geen film bij en moest ik het doen met een Bravia Demo disk. Dan vraag je jezelf toch af waar het heen moet met 3D. Voor mij gaat het bij testen vooral om het gevoel en de gebruikerervaring. Tot nu toe nog geen groot succes dus.

Eerdere 3D ‘hypes’ in de jaren ’50 en ’80 van de vorige eeuw doofden uit om deze reden. De mensen gingen op een gegeven moment niet meer naar 3D-films in de bioscoop, omdat het geen prettige ervaring was. “De techniek is nu zo goed dat de ervaring vrijwel perfect kan zijn, dat is een groot verschil met vroeger. Maar dan moet de 3D wel goed gemaakt worden. En daar kan zo’n 3D politie bij helpen.”

Tags: 3d, film, televisie, tv

Reacties (2)

 

 • ik heb op IFA alle mogelijke 3D toestellen gezien...geen enkele voldeed ook maar een beetje aan mijn verwachtingen.

  3D in de huiskamer gaat er volgens mij ni direct doorkomen aangezien je steeds dat brilletje moet op hebben en dat is toch alles behalve gezellig, het licht moet perfect zijn, de content moet GOED zijn, je moet er recht voorzitten want vanop de zijkant is het helemaal niets... weg toffe zetels waarin je op je zij kan liggen en al chips grabbelend TV kan kijken.

  De schermen die geen bril nodig hebben kan je al helemaal niet gebruiken, daar moet het licht zeker goed zijn, de content nog beter en zitpositie moet kloppen of je krijgt hoofdpijn.

  Goed beeld en goed geluid geven een betere ervaring dan die 3D-toestanden. Kijk naar Sharp, ze hebben hun 3D beelden maar zijn vol gegaan voor de ontwikkeling van hun QUATRON LED panel voor LCD (4LEDs ipv 3) voor een betere beeldkwaliteit.

  3D heeft volgens mij enkel nut als je een echte homecinema ruimte hebt (gecalibreerd geluid en beeld, goede verlichting, goede zitpositie) en dan nog de goede content selecteren...

  Ma 22 nov 2010, 13:59


 • Op zich een goed idee maar ik denk niet dat je het politie moet noemen. Ik zou er voor pleiten om een onafhankelijke commissie op te zetten met als doel een soort goedkeuring te geven of wellicht een keurmerk al dan niet met meerdere gradaties.

  Er is nu ook geen politie voor 'gewone' slechte films. Iedereen kan maar wat maken. Ik zie zelf meer in een waardering qua film en een losse waardering voor een eventueel 3D effect.

  Daarnaast is het lastig te zeggen of een goed 3D effect altijd optimaal ervaren wordt. Er zijn natuurlijk kijkers die bepaalde oogafwijkingen hebben of zeer gevoelig zijn voor dit soort technieken.

  Mbt de brillen daar ben ik het mee eens. Er worden nu vaak slechts 2 brillen aangeboden en extra brillen zijn (nu nog) schreeuwend duur. Overigens ga ik er van uit dat binnen niet al te lange tijd iedereen zijn eigen (all-round) bril heeft die bij de meeste 3D televisies werkt.

  Wel interessant om te zien dat het niet zo zeer een kwestie zal zijn of 3DTV geaccepteerd wordt maar vooral wanneer.

  Het zijn interessante tijden.

  Ma 22 nov 2010, 14:20

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Zoeken

Follow us

Add to Google

Headlines

© 2014 Stylecowboys.nl - All Rights Reserved - All views and opinions expressed are those of the authors of Stylecowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines