Je eigen Barista thuis met Philips Saeco Xelsis Espressoapparaat

Vorig artikel Volgend artikel
Je eigen Barista thuis met Philips Saeco Xelsis Espressoapparaat

Afgelopen week heb ik deel genomen aan een kleine koffie workshop van Philips. De nieuwe line-up van volautomatische Philips Saeco espressoapparaten werd er getoond, maar men ging vooral in op de smaakbeleving van koffie. Peter Klosse van de Echoput vertelde uitgebreid over smaak. Hierbij werd duidelijk dat we smaak al jaren helemaal verkeerd uitleggen.

Smaak bestaat eigenlijk niet. Iemand heeft een voorkeur. Proeven is iets persoonlijks en smaak is een producteigenschap. Dat was de insteek van Peter Klosse. Tijdens zijn presentatie maakte hij duidelijk dat we smaak al sinds jaar en dag helemaal verkeerd benaderen. Het begint al bij de fysica van de tong. Sinds 1901 is al bekend dat de vier smaakzones op de tong - zoet, zout, zuur en bitter - helemaal niet bestaan. We weten inmiddels dat er zeker 10 soorten smaakpupillen zijn en naar verwachting zijn dat er zelfs 20. Ze zitten kriskras verdeeld over de tong. We proeven dus niet alleen zout met het puntje van de tong, maar ook andere smaken.

Ander leuke weetje is het feit dat we allemaal denken dat mensen niet van bitter houden terwijl de top van de meest geliefde producten (koffie, thee, bier en chocolade) allemaal bitter zijn.

Volgens Peter Klosse is dus duidelijk dat mensen geen smaak hebben tenzij jezelf wordt opgegeten. Wij kunnen niet zeggen of een product goed of slecht is, we kunnen alleen maar beoordelen of we het 'zelf' goed vinden.

Nu naar de techniek van de Saeco. De volautomatische espressoapparaten van Philips Saeco zijn ontworpen zonder ook maar één concessie te doen aan de kwaliteit van de koffie. De Philips Saeco's zijn de nieuwe barista's (= iemand die alles weet over het bereiden van de lekkerste espresso en andere koffies) voor thuis. Alle processen die horen bij het maken van koffie worden volautomatisch uitgevoerd: malen, doseren, aandrukken, water toevoegen en schoonmaken, maar natuurlijk ook stomen en schuimen voor cappuccino.

Philips Saeco 6

Naast deze taken is de baristo ook nog eens slim. Door nieuwe technieken bepaalt de Xelsis zelf de omgevingsfactoren en past hij er de fijnheid van de maling op aan. Daarnaast is hij voorzien van een vingerafdruk-scanner. Als gebruiker kun je je vinger scannen en zo je eigen gebruikersprofiel instellen. Zo krijg je altijd jouw geliefde kop koffie, cappuccino of espresso.

De eerste vraag die bij me opkwam: Stel mijn vriendin wil een cappuccino volgens mijn gebruikersprofiel voor me maken, heeft ze dan mijn vinger nodig? Het antwoord was helder. Nee, je kunt ook gewoon één van de 6 gebruikersprofielen kiezen via het menu.

Philips Saeco Fingerprint

De Xelsis is de top van de line-up van de Philips Saeco espressoapparaten. Een modern apparaat met negen koffiespecialiteiten voor zes individuele gebruikers. Het melkreservoir is zelfreinigend en kun je gewoon in de koelkast zetten.

Koffie is dus meer dan zomaar een bakkie. Al staan we daar in de huidige maatschappij niet zo vaak bij stil. Met deze nieuwe line-up van Philips Saeco is het eenvoudiger om je eigen smaak te ontwikkelen. Volgens Koffiejuf behoort de Xelsis zeker tot de top van de volautomatische espressoapparaten, maar zal hij zeker geen echte Barsita Champion worden, maar wel "een ideale huisgenoot voor koffiedrinkers die van "tunen" houden met schone handen".

Philips Saeco 5
Philips Saeco 1
Philips Saeco 2
Harold Kuepers

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies