Review: LOOQS MeeFrame en MeeBox

Vorig artikel Volgend artikel
Review: LOOQS MeeFrame en MeeBox

Toen ik begin april van LOOQS MEEFrame hoorde, keek ik even naar links om weer een glimp van mijn (oude) Digital-Photoframe op te vangen. Bij de eerste kennismaking met het LOOQS fotolijstje merkte ik al snel dat het MeeFrame duidelijk lid is van de nieuwe klasse. Wat ik met de MeeBox aan moest, bleef even ongewis.

Introductie


LOOQS' MeeFrame

Het MEEFrame is een comfortabel 8" TFT LCD touchscreen (met een resolutie van 800x600) in een mooie strakke vormgeving. Met het overzicht van enkele van de vele functies dacht ik in een flits aan het Samsung Photoframe (SPF 105-V) met foto's via Facebook, Hyves en Flickr. En op het moment dat de review van de Kodak Pulse online kwam, ben ik het MeeFrame daar ook gretig mee gaan vergelijken: Kodak's Pulse met Facebook-connectie versus LOOQS' MeeFrame met Yahoo!'s Flickr en Google's Picasa.

SC_1_intro

Weliswaar niet helemaal eerlijk, maar toch gedaan: ik heb mijn oude digiframe naast het MeeFrame lijstje gezet. Aanvankelijk ter optisch vergelijk van het scherm, in tweede instantie ter vergelijk van voeding- en ophang-mogelijkheden. Een plusje voor mijn oude schermpje is dat dat apparaat het ook doet op 6 AA-batterijen en dat het ook mp4 files speelt. Toch werden deze plusjes direct overruled door het MeeFrame; wireless, internet radio en foto's, datacard of -stick optioneel (in plaats van vereist) en een wissel-frame.

MeeFrame voorzijde

spacer

MeeFrame achterzijde

Vergelijking van het mooie strakke MeeFrame met touchscreen met mijn oude digiframe met knoppen aan de achterzijde.


Specificaties MeeFrame


Scherm: 8" TFT LCD touch-screen


Resolutie: 800 x 600 pixels (B x H: 16,1 cm x 12,1 cm)


Intern geheugen: 1GB (waarvan 866MB beschikbaar)


Speakers: 2x 2Watt


Netwerk: WiFi 802.11 b/g


Encryptie-support: WEB, WPA, WPA2


File-support: JPEG, BMP, GIF, PNG, MP3, WMA, PCM


Poorten: USB-poort, mini-USB-PC-poort, SD/MMS-cardslot, headphone 3,5 mm jack


Overig: stilus, afstandbediening, desk- e/o wandmontage, wisselframe.



LOOQS's MeeBox

De MeeBox is een opslagmedium wat je in een netwerk koppelt. LOOQS biedt twee soorten MeeBoxen aan: 1. De MeeBox NAS (Network Attached Storage) en 2. De MeeBox NAS-Router. Ik had een NAS ter beschikking en moet toegeven dat ik de mogelijkheden aanvankelijk onderschat heb, simpelweg omdat ik er niet direct mee uit de voeten kwam. Een beetje meer aandacht leverde al interessant resultaat op, en na nog meer verdieping bleek dat er wel zeer uitgebreide mogelijkheden zijn. Aan de voorzijde van de MeeBox NAS is de aan/uit knop te zien met een aantal LED's die harddisk-, USB- of netwerk-activiteit aangeven. De achterzijde heeft de aansluitingen voor 2 USB apparaten, de voeding en een netwerk.

MeeBox voorzijde

MeeBox achterzijde

De MeeBox is strak vormgegeven. Aan de voorzijde de aan/uit knop en de indicatie-leds, aan de achterzijde de LAN, USB en voedingaansluiting.


Specificaties MeeBox


Hardware: metal casing 433 x 209 x 50 mm


Harddisk: 2x 500GB SATA HDD (optioneel zijn 1TB en/of 2TB)


Geheugen: 128MB DDR SDRAM, 16MB Flash ROM


Processor: ARM9 32-bit CPU, 16KB L1 cache


Netwerk: Gigabit Ethernet, SMB, FTP, SFTP, SSH, Telnet, VPN, HTTP, MySQL, printersharing


Systeem: Linux


Poorten: 2x USB 2.0, 1x LAN Gigabit ethernet
(bij MeeBox NAS Router: 1x WAN en 4x LAN switch)


Ext. Drive support: FAT32, NTFS, XFS, ext2, ext3


RAID support: RAID0, RAID1


Overig: Geïnstalleerde applicaties: UPnP MediaServer, iTunes-server, Bittorrent client, APM webserver, web file browser, web photo gallery, blog, web forum. Stroomverbruik: 23-36W maximaal.


Uitpakken


Uitpakken

Uitpakken, "Yes!" altijd leuk. Het eerste wat opviel was het goed verzorgde en degelijke verpakkingsmateriaal. Een herkenbare stijl in vormgeving, logisch sluitwerk, alles goed beschermd ingepakt.

SC_2_boxes

Met het uitpakken van de MeeFrame doos vond ik als eerste de handleiding-CD, een Quick Start Guide en reclame over het MeeChannel. Daaronder lag een decoratief (wissel)frame op het in foam verpakte MeeFrame. In het vak ernaast de accessoires-box met daarin de standaard, een USB kabel, de voeding en een afstandsbediening. Achterin het MeeFrame zit een stilus.

SC_2_frame1

spacer1

SC_2_frame2

spacer1

SC_2_frame3

De MeeBox NAS zat, als tussen twee bodyguards, in de vorm van (zachte) schuimblokken met uitsparingen op maat. Wederom een accessoires-box erbij met daarin de voeding, een UTP-netwerkkabel, PC-installatie-CD, een Quick Setup Guide en een zakje met schroefjes (voor een ander type montage).

SC_2_frame4

spacer1

SC_2_meebox

Installatie MeeFrame


Installatie MeeFrame

De installatie van het MeeFrame was samengevat: plug-and-play. De Quick-Start-Guide was meer een bevestiging van het vermoeden. Ter illustratie: in het scherm "Instellingen" kies je "Netwerk" om verbinding te maken met je WiFi netwerk. Ik koos "DHCP", tikte op "verbinding maken" en het MeeFrame deed de rest. Daarna hoefde ik alleen nog het netwerk te bevestigen (lees: wachtwoord ingeven).

SC_2_7188

Main Menu

spacer1

Setup

spacer1

English

De handleiding op de CD voorziet ook in een gedetailleerde beschrijving voor de verbinding met een statisch netwerk in plaats van DHCP. Maar als je dat al vaker hebt gedaan, wijst zich dat eigenlijk als vanzelf. IP adres, Subnet mask, Gateway, 1e en 2e DNS ingeven, je tikt het zo in met de stilus op het onscreen toetsenbordje.

Instellingen

spacer1

DHCP of Statisch

spacer1

WiFi Netwerk

Afstandsbediening en stylus

De afstandsbediening is na verwijderen van het plastic stripje bij de 3V CR2025 Lithium batterij klaar voor gebruik. Met de afstandsbediening bedien je aan/uit, mute, volume +/-, play, pause, stop, next, previous, forward en reverse. Het was even wennen; het touchscreen reageert niet zoals ik (verwend) gewend ben. Ook het werken met een stilus is niet echt aan mij besteed, ik vind het irritant (sorry). Mijn kinderen daarentegen zijn met hun DS/DSi stilus-ervaring als de bliksem op dit 8" touchscreen. Hun enthousiasme weegt voor mij dan ook heel wat zwaarder dan mijn opvatting over het werken met een stilus.

A. Flickr

Om foto's in Yahoo!'s Flickr te bekijken, ga je naar het hoofdmenu en kiest "Foto's", je kunt hier kiezen uit meerdere 'bronnen', ik koos voor Flickr, tikte op "toevoegen user" en gaf vervolgens mijn Flickr-ID in. Daarna kon ik kiezen tussen mijn foto's of mijn contacten op Flickr. In mijn fotomap kon ik kiezen zoals ik dat ook op Flickr kan: alles, per album, op trefwoord of favorieten. Via contacten kwam ik snel in de albums van mijn contacten.

Flickr

spacer1

Gebruiker toevoegen

spacer1

Online albums

B. Diashow, Weer, Tijd, Touch en Internet Radio

In het instellingenscherm staan ook nog Diashow, Weer, Tijd en Touch. Bij Diashow kun je instellen hoe lang of kort iedere foto in beeld blijft in stappen van 5 seconden tot maximaal 60 seconden. Verder staan er overgangseffecten (ik koos aanvankelijk 'random') en sequentie (volgorde); normaal of shuffle. Bij Weer kan je het gewenste land en (dichstbijzijnde) weerstation ingeven. Bij Tijd kun je datum en tijd op locatie niveau invullen en er is een Timerfunctie waarmee je de ontwaak en slaaptijd van je MeeFrame kan activeren.

Diashow instellingen

spacer1

Weer instellen

spacer1

Tijd instellen

In het hoofdscherm vind je o.a. Internet Radio. Hoewel je via de voorgeprogrammeerde shoutcasts een zender kan kiezen, kan je je eigen favorietenlijst aanmaken. Je kan online de shoutcastadressen vinden van je favoriete radiostation of shoutcast. Ik heb in iTunes nagekeken wat de shoutcastadressen waren van een aantal internetradiozenders die ik regelmatig beluister en deze kon ik eenvoudig ingeven in de MeeFrame om ze vervolgens met een tik in de favorietenlijst toe te voegen. Online kun je nagenoeg alle shoutcast adressen vinden.

Internet Radio

spacer1

Toevoegen URL

spacer1

Favoriet toevoegen

C. Bestanden laden

Je kunt muziek en foto's opslaan op het interne geheugen. Aan de onderzijde is daarvoor een USB-slot. Je sluit het MeeFrame via dat slot met de bijgeleverde USB-kabel aan op je computer. Een beetje raar aanvankelijk, want het frame moest op zijn "gezicht". Het kan namelijk niet normaal rechtop staan doordat de USB-kabel aan de onderzijde ingestoken wordt en de stekker wat lang is. Flauw detail, weet ik, want dat laden doe je waarschijnlijk toch niet vaak, maar laat het gemeld zijn.

Aansluitingen

spacer1

Verbonden

spacer1

Bestanden toevoegen

Het frame verscheen in ieder geval keurig als externe media op mijn bureaublad. Dubbelklik *opent*, et voila, een keurig overzicht van submappen; Alarm, Config, Flickr, MeeBox, Meech, Music, Photo, Picasa en RSS. Behoeft weinig toelichting, foto's in de map Photo (ik heb de demobeelden even in een submapje 'Demospul' gemikt) en mp3's in de map Music (daar stond overigens een map met een Michael Jackson album). Je kunt zelf mappen en submappen aanmaken/ toevoegen. De Alarm-map bevatte ook MP3's dus die kan je blijkbaar ook makkelijk uitbreiden.

D. Media toevoegen

Buiten het interne geheugen geeft het MeeFrame je tevens de mogelijkheid muziek en foto's weer te geven vanaf USB-stick, USB-harddrive of SD-kaart. Aan de rechter (korte) zijde van het frame bevind zich een klepje met daarachter de USB-mediapoort en de SD/MMC kaartsleuf. Het MeeFrame accepteert de mappen structuur die te toekent op je USB-stick of SD-kaart. Handig om een en ander enigszins overzichtelijk te houden.

Aansluitingen

spacer1

Muziek Bron

spacer1

Foto's Bron

E. Wisselframe

Achter het klepje van de mediapoorten vind je ook nog een klein knopje. Druk het in en je zult merken dat het (ingelegde) frame naar buiten komt. Eenvoudig uitpakken en het bijgeleverde rode decoframe er in leggen: klaar! Omdat ik nogal aan het pielen was om de beschermfolie van het decoframe te krijgen, schoten mij allerlei ideeën door het hoofd om "eigen artwork" toe te passen op het standaard zwarte frame.

Beschermfolie

spacer1

Framewissel

spacer1

De Frames

Installatie MeeBox


Installatie MeeBox (Mac)

De installatie van de MeeBox verliep aanvankelijk anders dan verwacht. Maar, met een beetje meer aandacht blijkt de MeeBox meer te kunnen dan je zou verwachten. De Quick Setup Guide was duidelijk; stap 3 en 4 beschrijven de configuratie vanaf de bijgeleverde CD middels een windows-machine. Om te proberen of de MeeBox plug-and-play zou werken op mijn mac, heb ik um gewoon aangezet. De MeeBox verscheen inderdaad netjes in mijn Finder, maar ik kon er niets op kopiëren. Dus de MeeBox maar opgepakt en meegenomen naar een vriend van mij met een PC.

Installatie MeeBox (PC)

Nadat de Quick Setup (nu inclusief stap 3 en 4) gevolgd te hebben, was de MeeBox als server aangesloten op het netwerk. Dus, wederom aangezet door een druk op de ronde knop aan de voorzijde. Standaard staat het apparaat ingesteld dat het automatisch een IP-adres toegewezen krijgt van de DHCP-server. De meeste thuis-routers en/of ADSL-modems hebben een dergelijke server aan boord, alleen is soms lastig om dan te achterhalen welk IP-adres de NAS-server toebedeeld heeft gekregen.

De oplossing hiervoor heeft LOOQS op de bijgeleverde CD staan: een tooltje genaamd "SetupUtil.exe" (onder windows kan dat gestart worden). Door op "setup" te klikken gaat het tooltje op het netwerk 'kijken' en rapporteert alle MeeBox-servers die het kan vinden. Rechts ernaast staan de gegevens vermeld omtrent IP-adres, netmask, gateway en DNS-server. Het is vervolgens mogelijk het IP-adres 'vast' in te stellen. Dat verdient ook de voorkeur omdat het adres dan nooit zal veranderen na een herstart of uitschakelen.

Zodra het IP-adres bekend is, is het mogelijk het apparaat te configureren via een webpagina. De configuratiepagina bevindt zich op http://het-IP-adres:8090
De eerste keer dat de pagina opgeroepen wordt, kan ingelogd worden met de standaard naam en wachtwoord gegevens. De MeeBox 'ziet' vervolgens dat dit het standaard wachtwoord is, en gaat direct naar de instellingen van het apparaat om dat te wijzigen.

PCscreen1

In hetzelfde scherm is het mogelijk om de taal en tijdzone aan te passen. Ook handig om direct te doen. Alhoewel je dit scherm later altijd nog kan benaderen door op "MeeBox Settings" en vervolgens op "Administratie" te klikken. Nadat de instellingen van het wachtwoord e.d. gedaan zijn kan op "Opslaan" geklikt worden. Door nu op het MeeBox-logo (links boven) te klikken verschijnt het hoofdmenu.

PCscreen2

Software op de MeeBox

Zo te merken werkt de server op een Linux-kernel met daarop diverse open-source-software. De geïnstalleerde software voorziet in alle faciliteiten die je van een NAS-server mag verwachten. De standaard NAS-services (NFS, Windows-Share, FTP en UPnP) zijn aanwezig, maar daarnaast beschikt de server ook nog over een paar extra zaken die niet op elke NAS-server aanwezig zullen zijn, zoals:

  • een MySQL-server
  • een webserver met daaronder een aantal (open source) applicaties zoals: Extplorer, Gallery, phpBB, phpMyadmin, Mediawiki en Wordpress
  • een bittorent-downloader
  • een web-proxy-server
  • een printer-server
  • ondersteuning voor MAC OS-X Bonjour.

Alle instellingen voor de server zijn overzichtelijk in het instellingen scherm te vinden. Daardoor is de server makkelijk te beheren zonder verdere kennis van de onderliggende software. Voor voorkoming van verlies van data door het crashen van een harddisk beschikt het systeem over een software RAID faciliteit. Deze is er in twee smaken: RAID0 en RAID1.

Gebruik MeeFrame


Gebruik MeeFrame

In het hoofdmenu staan acht opties:

  • Foto's
  • Weer
  • Muziek
  • Internet Radio
  • Nieuws en Info
  • Klok
  • Utiliteiten
  • Instellingen
SC_5_7190

Foto's presenteert meerdere bronnen waarvan je foto's kan bekijken:

  • Intern geheugen
  • SD kaart
  • USB station
  • MeeBox
  • MeeChannel
  • Flickr
  • Picasa

Foto's

spacer

Weer

Nagenoeg alle opties resulteren in een "Diashow starten". Voor de opties MeeChannel, Flickr en Picasa zijn geregistreerde accounts vereist. Voor de optie MeeBox is de MeeBox bedoeld, maar toen ik het scherm testte in een netwerk met een andere UPnP-server dan de MeeBox, zag het MeeFrame deze ook (als je windows-sharing op je PC aan zou zetten, zal het MeeFrame je share-directory ook zien). Het MeeFrame voorziet in honderden MB's opslagruimte voor je foto's. Mocht je een erg groot foto-archief willen aanspreken, dan is de MeeBox een aanrader, daar heb je honderden GB's ter beschikking. Ik vond het bekijken van foto-albums van mijn Flickr-contacten het leukste.

Weer geeft het weer van vandaag en de weersverwachtingen voor morgen en overmorgen weer van het weerstation dat je hebt ingesteld bij instellingen. Ondanks de taalinstelling naar Nederlands, verschijnt de weersinformatie in het Engels. De 'beperkte locatielijst' was even vreemd omdat ik anders gewend ben als maccie.

Muziek presenteert ook meerdere bronnen waarvan je je muziek kan luisteren:

  • Intern geheugen
  • SD kaart
  • USB station

Muziek

spacer

Internet Radio

Het selecteren van muziek gaat even eenvoudig als het starten van een diashow bij foto's. Als je een muziekmap naar keuze aangezet hebt blijft deze in de achtergrond spelen, ook als je terug naar het hoofdmenu gaat om een van de andere opties aan te spreken (m.u.v. InternetRadio). Jammer is dat de MeeBox niet in de lijst van muziekbronnen verschijnt. Met de afstandsbediening bedien je het volume, pauzeer je of spring je verder of terug in je afspeellijst. Deze bedieningsmogelijkheden staan ook op het scherm maar de afstandsbediening is net zo handig.

Met Internet Radio heb je nog meer muziek ter beschikking. Het MeeFrame voorziet tal van vooringestelde shoutcasts, ingedeeld per genre: Top500, Alternative, Classical, Comedy, Country, Dance, Funk, Hardcore, Jazz, Metal, Mixed, News, Oldies, Rap, Rock, Talk, Techno en World. Ook deze informatie verschijnt in het Engels ondanks je taalinstelling. Een eenmaal geselecteerd station, kan je met één tik aan je favorieten toevoegen. Als je eenmaal een aantal favorieten ingevuld hebt, zul je niet snel meer in de lijsten gaan zoeken, maar eenvoudig kiezen voor een van je presets. Radio reageert uiteraard niet op de "volgend nummer" functie van de afstandsbediening, de overige functies wel.

Nieuws en Info

spacer

Klok

Nieuws en Info presenteert RSS-feeds van Yahoo!, BCC, CNN, MSN, Health, the Weather Channel en de New York Times. In al deze kanalen vind je dan meerdere subcategorieën waarna een overzichtslijstje verschijnt van beschikbare nieuwsitems. Ook hier geldt: alles in het Engels ondanks de taalkeuze die je maakt. Lokaal nieuws of andere nieuwsbronnen zoeken en toevoegen aan de lijst is niet mogelijk.

De MeeFrame klok geeft als mogelijke vervanger van je analoge klok een tijdsweergave in keurige witte cijfers op een blauwe achtergrond. Tevens de mogelijkheid om meerdere alarmtijden in te stellen. Standaard staan er 5 geluiden op: 3 soorten alarm-bliepjes, hondengeblaf en de kraai van een haan. De alarmgeluiden op het MeeFrame kan je eenvoudig uitbreiden met je eigen MP3-geluiden. Om een alarm in te stellen tik je op een klokje om het instelscherm op te roepen. Het is mogelijk alarm in te stellen voor specifieke dagen.

Bij utiliteiten vind je een tweetal beheertools:

  • Geheugen
  • Bestandsmanager

Bij instellingen vind je een zestal instel categorieën.

  • Algemeen
  • Diashow
  • Netwerk
  • Weer
  • Tijd
  • Touch

Utiliteiten

spacer

Instellingen

Algemeen geeft je firmware versie, registratienummer en taalkeuze weer. Bij diashow kan je de overgangstijden en de overvloeïngsstijl kiezen. Netwerk geeft je netwerkgegevens weer, en hier kun je ze dus ook weer wijzigen. Bij weer kan je het weerstation en temperatuurweergave (graden Celcius of Fahrenheit) instellen wat je wilt raadplegen vanuit het hoofdscherm. Bij tijd kan je datum, tijd, tijdzone, timer en weergave wijzigen. Bij touch kan je het touchscreen kalibreren.

Gebruik MeeBox


Gebruik MeeBox

In het hoofdmenu staan zes opties:

  • MeeBox settings
  • Shared photo's
  • Network shares
  • Web file browser
  • Bittorrent
  • Media server

Onder MeeBox settings zijn alle zaken te vinden om het NAS-systeem naar eigen genoegen en inzicht in te stellen. Er bestaan bij die settings twee soorten:

  • Basis instellingen
  • Geavanceerde instellingen.

De basis instellingen zijn globaal voor overzichten en het in/uit schakelen van features op het apparaat. Opvallend is dat standaard alles uit staat, waardoor de server niet direct zichtbaar zal zijn op het netwerk dus ook niet voor het MeeFrame. Om de server zichtbaar te maken voor o.a. het MeeFrame moet dus eerst het nodige ingeschakeld worden. Dat kan door in de basisinstellingen naar "features" te gaan en daar minimaal UPnP in te schakelen.

PCscreen3

Dat is voldoende voor het MeeFrame, maar door alles in te schakelen is de server ook bereikbaar via een webpagina en/of iTunes.


Gebruik als NAS-server

Windows shares: Voor de windows gebruiker zal het handigst de windows sharing zijn. Het is mogelijk om voor iedereen een apart gebruikersaccount te maken en als het moet kan elke gebruiker gelimiteerd worden in de ruimte die gebruikt kan worden op de box. Onder windows is het gebruik nog eenvoudiger te maken door een drive-letter toe te wijzen aan de shares op de box, waardoor gebruik gemaakt kan worden van elke mogelijke bestandsbeheer tool onder windows.

NFS (Network File System): Voor iemand die vaak gebruik maakt van Linux, FreeBSD of een andere vorm van Unix zal de NFS-server aantrekkelijk zijn. Op de MeeBox is het mogelijk om diverse NFS-shares aan te maken die vervolgens te mounten zijn onder het filesysteem van de gebruikte Linux/Unix versie. Op de NFS-shares zijn de gebruikelijke restricties in te stellen wat de toegang betreft. Helaas is het wel zo dat als gebruik gemaakt wordt van quota's, het gast-systeem in de gaten houd of een gebruiker zijn maximum bereikt heeft. Als deze dan dus zijn quota-systeem niet gebruikt is het mogelijk voor een gebruiker de hele ruimte te benutten die aanwezig is op de MeeBox.

FTP (File Transfer Protocol): Het gebruik van FTP is gezien de andere mogelijkheden niet echt nuttig, maar kan van pas komen op het moment als iemand vanuit een andere locatie via het internet bestanden wil plaatsen of lezen die op de box zijn opgeslagen. Daarvoor is dan vaak wel een instelling nodig op de router die zorg draagt voor de toegang naar het internet.


Gebruik als Media-server

UPnP (Universal Plug and Play): Voor het gebruik als mediaserver is de UPnP-server beschikbaar. Zoals al vermeld is dat de mediatomb server van het gelijknamige open source project. Aangezien dit feitelijk een standaard UPnP-server betreft, ligt het voor de hand dat niet alleen de Looqs hardware functioneert, maar ook andere UPnP media client software en hardware.

Allereerst is het MeeFrame gebruikt om te testen. De test verliep zonder enige problemen, de MeeFrame ziet netjes de MeeBox. Jammer genoeg kan dat alleen met foto's omdat het MeeFrame geen optie heeft om MP3's af te spelen via een UPnP-server. Wat wel opvalt, is dat de MeeFrame soms wat moeite heeft om welke UPnP-server dan ook te vinden op het netwerk. Eenmaal gevonden kan naar de gewenste plek geklikt worden en een slideshow gestart worden.

Om de rest te testen zal naar iets anders gegrepen moeten worden. In dit geval drie apparaten: een JVC DD-3 (Home Cinema Set), een Envivo PO-1036 (Netwerk Movie Player) en een Netgear Live EVA2000 (Netwerk Movie Player). Alle devices herkennen de MeeBox als UPnP-server en spelen alle bekende formaten zonder problemen. Meteen is gebruik gemaakt van de situatie door alle drie de clients een andere film te laten spelen. Ook dat was geen probleem, de MeeBox heeft blijkbaar genoeg capaciteit om alle drie de apparaten zonder onderbrekingen of hangen de (Divx)films te laten vertonen. MKV-bestanden (Blu-Ray, HD-TV) zijn niet getest, maar ik vermoed dat deze ook geen enkel probleem zullen opleveren.

LOOQS zal voor dergelijke toepassingen de MeeCiever uitbrengen. Wanneer is echter nog niet helemaal duidelijk.


Beheer van de MeeBox

Het beheer van gebruikers, gebruikersgroepen, shares et cetera is eenvoudig te doen door middel van de beheerderspagina's van de MeeBox. Alles is gemakkelijk te vinden zonder te hoeven graven in enorme submenu's, alles heeft maar één submenu. Wel is het zo dat eerst op "geavanceerde instellingen" geklikt moet worden voordat bijvoorbeeld de shares of gebruikers beheerd kunnen worden.

Ten aanzien van de 'gezondheid' van de MeeBox zijn een aantal overzichten beschikbaar in hetzelfde menu zoals rapporten over de opslag en hoeveel ruimte alle gebruikers in beslag nemen. Verder is het mogelijk van de huidige instellingen een backup te maken. Dat kan van pas komen, mocht de MeeBox stuk gaan en een nieuwe ingericht moeten worden. Het volstaat dan om de backup van de instellingen in de nieuwe te plaatsen om de oude situatie te herstellen. Hierbij moet dan wel even opgemerkt worden dat: A. De inhoud van de box uiteraard niet terug geplaatst wordt, het gaat echt uitsluitend om de instellingen. B. Eventuele folders die gebruikt worden in de configuratie voor de diverse shares niet aangemaakt worden. en C. De RAID instelling hoe dan ook zelf gedaan moet worden. Ook al zou dit door het terugzetten van de instellingen gebeuren, dan heeft het toch de voorkeur dit zelf te doen voordat de backup terug gezet wordt.


Uitbreiden van de opslagcapaciteit

De MeeBox heeft twee USB 2.0 poorten waar je een externe harde schijf op zou kunnen prikken. De extra schijven worden automatisch herkend en toegevoegd aan de opslaglijst als separate HDD (Hard Disc Drive).

Conclusie


Conclusie

Mijn conclusie in één woord: prima! Ik zal het proberen te nuanceren. Beide apparaten hebben een sloot aan toeters en bellen aan boord, waarschijnlijk omdat het kon. Bij het MeeFrame rijst daarmee soms de gedachte 'overbodig', bij de MeeBox speelt iedere keer een waar genoegen op.

SC_7_frame

Het MeeFrame is in basis een digitaal fotoframe. En met het 8" scherm een prima fotoframe. Via de online connectie kan ik ook foto's bekijken via het MeeChannel, Yahoo!'s Flickr en Google's Picasa. Voor de extra functies als tijd, weer en nieuws-in-het-kort loop ik minder warm, simpelweg omdat daar andere apparaten veel handiger in zijn (iPhones, Androids, HTC's, Blackberry's). Internet Radio is daarentegen een prima aanvulling, mede omdat je je eigen voorkeur 'zenders' in kan stellen.
Hoewel er een stilus meegeleverd is, tikte ik de gewenste items gewoon met de vingernagel aan. Het scherm reageert natuurlijk niet als een iPhone of iPad, maar je bent dan ook niet continue op het scherm bezig. Tijdens het installeren en instellen van de MeeFrame is het overigens wel wenselijk om dat met de stilus te doen, alleen al omdat het op die manier nauwkeuriger (lees: sneller) gaat. Naast de 1GB interne opslag kunnen er USB-, SD- en MMS-datadragers bijgeprikt worden. Het wissel-frame is leuk, maar zou voor mij niet doorslaggevend zijn.

Nadelen van het MeeFrame: Geen bewegende beelden, mijn oude Digital-Photoframe heeft foto's, muziek (MP3) en bewegend beeld (MP4), weliswaar enkel via SD-kaartjes, maar toch. 
Het aanspreken van de mappen structuur voor het beeldmateriaal. Zoals ik op Flickr sets hanteer, had ik ook enkele mappen aangemaakt op het interne geheugen van het Frame. Bij de Flickr connectie geeft het Mee-Frame mij de optie "speel alles" of "speel album" (is een specifieke set/map). "Speel alles" is echter niet mogelijk met beeldmateriaal in een mappen structuur op intern- of extern geheugen. Beetje jammer, alhoewel ik meer foto's 'bekeken' heb via Flickr dan dat ik op het lijstje gehad heb.

Dus, alles overwegende en in vergelijking met de andere digitale fotolijstjes op de markt is de prijs voor een MeeFrame van €199 prima te noemen.

SC_7_box

De MeeBox is een NAS-systeem dat prima bruikbaar is voor een groot aantal gebruikers, al zal iemand die absoluut geen idee heeft wat een NAS-systeem is of netwerken wat hulp nodig hebben om het een en ander in te stellen, maar datzelfde zal waar zijn voor de meeste NAS-systemen. Na installatie zal het geen enkel probleem meer zijn om ook voor de beginnende gebruiker het systeem te gebruiken door middel van de web-interface. Voor de geavanceerde gebruiker is het systeem ook prima, omdat het zelfs mogelijk is om met SSH in te loggen. Daardoor is niet alleen rond te snuffelen hoe het e.e.a. in elkaar steekt, maar ook gebruik gemaakt kan worden van zaken die niet direct gesupport worden of instelbaar zijn door de web interface.

Nadelen van de MeeBox: Ik moest uitwijken naar een PC om de MeeBox te configureren (omdat het overige beheer via een web-based-tool gaat, kan dat weer prima met mijn Mac). De MeeBox heeft tussen alle aanwezige mogelijkheden maar één 'overbodige' en dat is de printerserver, gewoon omdat de meeste printers tegenwoordig al netwerk-based en/of wireless zijn.

Samengevat: Een prima aanschaf voor een thuis netwerk als NAS- of media-server voor degenen die een flexibele oplossing en een bijna-all-in-one apparaat willen hebben. De prijs vanaf €289 is, gezien de mogelijkheden, zeker niet te veel.


De combinatie MeeFrame en MeeBox geeft je de mogelijkheid om nagenoeg al je foto's centraal te bewaren op de MeeBox en als 'bewegend behang' op je MeeFrame te spelen, dit is ook de toepassing zoals deze door LOOQS is bedoeld. En dat lijkt mij prima geslaagd. Het MeeFrame en de MeeBox (en aankomende MeeCiever) zijn "dutch design", en daar ben ik eigenlijk best trots op.

Ik dank LOOQS voor het ter beschikking stellen van hun nieuwe producten en het gestelde vertrouwen.

Trailers en Sneak Preview


Trailers en Sneak Preview

Deze trailers van de LOOQS' producten zoals ik die op YouTube vond, wil ik je niet onthouden. Voor wie deze uitgebreide review niet helemaal zou willen lezen: deze trailers geven de mogelijkheden in een notendop weer. Voor wie het hele review gelezen heeft, zijn deze trailers ook zeer aangenaam om te kijken. Laat maar in de reacties weten wat je er van vind.


MeeFrame (trailer)


MeeBox (trailer)


MeeCiever (sneak preview)

Mauritsonline

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies