Interactieve thermostaat geeft realtime inzicht

Interactieve thermostaat geeft realtime inzicht

Enig idee wat je energiegebruik is op een dag? Waarschijnlijk niet. Voor de meeste mensen is de jaarnota van het energiebedrijf elke keer een verrassing. Wat als je die info nu wel eens kon krijgen? En als je het ook nog eens kon beïnvloeden? Zo dacht Eneco erover en begon twee jaar geleden aan de ontwikkeling van een interactieve thermostaat. Het energiedisplay Toon is het resultaat.

Toon ziet eruit als een tablet. Alleen blijft hij aan de muur zitten. Dat is een bewuste keuze, aldus Martijn Verbeek, manager duurzame innovatie van Eneco. “Een app was gemakkelijker geweest, maar de interesse kan dan snel verslappen. We wilden iets realiseren waarmee mensen blijvend worden geconfronteerd, waarmee ze blijven spelen.”

En dat werd dus een thermostaat met allerlei extra's. Naast de temperatuur aflezen, instellen en programmeren, biedt Toon realtime inzicht in het energieverbruik (gas en elektra apart). Middels live updates wordt dit verbruik vergeleken met de schatting die het energiebedrijf maakt. Zo weet je op elk moment of je nog in de pas loopt, wat vervolgens met een duimpje of uitroepteken wordt aangegeven.

Extra info
Naast de temperatuur en het energieverbruik geeft de display verkeersinformatie en weersvoorspelling op basis van Buienradar. Dit moet ervoor zorgen dat men vaker het display gebruikt en daardoor geconfronteerd wordt met het energieverbruik. Uit testen blijkt dat het inderdaad zo werkt. Verder verstuurd het energiebedrijf berichten over onderhoudswerkzaamheden en de status van het verbruik die op het display zijn af te lezen.

Eerder testten StyleCowboys al de Wattcher, die ook inzicht gaf in het energieverbruik. Toon gaat echter veel verder en is eerlijk gezegd ook handiger in het gebruik. Het werkt allemaal vrij intuïtief, zonder al te veel handelingen te moeten uitvoeren. Zo zijn voorgeprogrammeerde temperatuurinstellingen als ‘thuis, slapen, weg en comfort met een druk op de knop te activeren en zijn dagprogramma's te kopiëren, zodat je ze niet opnieuw hoeft in te voeren.

Remote control
Wat vooralsnog ontbreekt is bediening op afstand. Dat is opvallend, want die technologie is er natuurlijk al, sterker nog, het apparaat is al aangesloten op internet voor de live updates, dus is het een kleine en logische stap een app beschikbaar te stellen voor aansturing via tablet en smartphone. Eneco zegt uit veiligheidsoverwegingen dit vooralsnog niet te doen, maar stelt dat het zeker gaat komen. Ze willen nu eerst een apparaat introduceren waarmee mensen in huis meer betrokken raken bij hun energieverbruik. Mobiele bediening komt zeker, maar zou voor nu een te groot gadget-gehalte hebben. In de wandelgangen waren de voorlopgie apps al zichtbaar, dus lang zal het niet duren

Nederlands product
Toon verdient pluspunten voor het feit dat het een volledig Nederlands product is. Initiatiefnemer Eneco ging in zee met de Nederlandse organisaties Prodrive en Quby om de display te realiseren. Het display werkt met twee sensoren die je op de meters in de meterkast plaatst. Zij geven het verbruik door. Vervolgens stuurt het display via een adapter de CV aan.

Toon kost 120 euro. Om de live updates te ontvangen is een abonnement van 3,50 per maand nodig. Gezien de gemiddelde besparing van tien procent is dit bedrag volgens Eneco snel terugverdiend. Eneco-klanten kunnen hem nu al reserveren, maar hij komt in de zomer op de markt.

Reacties (9)

 

 • Tip: maak er een app van en installeer een Nest http://nest.com/

  Wo 18 jan 2012, 12:35


 • @Wouter, goede opmerking. Hij is inderdaad niet zelf-lerend. Een combinatie van de twee zou zeker interessant zijn. Maar vrees dat ze vasthouden aan hun 'unique selling points' ;-)

  Wo 18 jan 2012, 12:37


 • Tof zo'n een display aan je muur, maar kan het worden uitgebreid naar een bediening van mijn verbruikers (verlichting, TV, ...). Stuurt het mijn elektrische verwarming? En hoe? Ben zelf ENECO klant en wil het zeker eens bekijken al is het maar om feedback te geven aan mijn klanten die opzoek zijn echte domotica :-)

  Wo 18 jan 2012, 13:03


 • @Robin, vooralsnog niet. Je ziet het wel direct terug in je verbruiksgrafiek als de TV o.i.d. aanstaat, maar je zult hem nog via de afstandsbediening van de tv uit moeten zetten. Hij stuurt wel de CV aan, uiteraard (het is gewoon een thermostaat wat dat betreft). Of elektrische verwarming daaronder valt, weet ik niet zeker. Ik zal proberen of iemand van Eneco daarop wil antwoorden.

  Wo 18 jan 2012, 13:21


  • Erik

  Komen ze voor dat bedrag ook een handje helpen met installeren? Het ziet er nogal ingewikkeld uit met al die meters die je moet plaatsen?

  Wo 18 jan 2012, 14:35


 • Beste Robin,

  Op woensdag 18 januari 2012 heb je op dit forum de vraag gesteld of er via Toon ook bediening van bijvoorbeeld verlichting, TV e.d. kan plaatsvinden.

  Deze zomer volgt er een app om de thermostaat op afstand te bedienen. We hebben vooralsnog geen plannen om andere apparatuur op afstand te laten schakelen.

  Ik hoop je vraag hiermee duidelijk te beantwoorden.

  Met vriendelijke groet,

  Kelly, medewerkster Eneco

  Ma 23 jan 2012, 13:05


 • Beste Erik,

  Op 18 januari 2012 heb je op dit forum een vraag gesteld over elektrische verwarming in combinatie met Toon en of we komen helpen om Toon te installeren.

  Toon is een thermostaat die je CV ketel aanstuurt om je huis te verwarmen. De aansturing van een stadsverwarming-unit werkt anders dan een CV-ketel. Toon wordt op dit moment ook geschikt gemaakt voor stadsverwarming, we werken nu aan de eerste pilots en verwachten dat Toon in het najaar ook met stadsverwarming werkt.

  Toon wordt geïnstalleerd door een monteur van Eneco Installatiebedrijven. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

  Ik hoop je vragen hiermee te hebben beantwoord.

  Met vriendelijke groet,

  Kelly, medewerkster Eneco

  Ma 23 jan 2012, 13:09


  • Fred

  Is Toon al te koop, of is deze nog slechts in ontwikkeling?

  Do 15 mrt 2012, 15:26


 • Hoi Fred,

  Ik heb begrepen dat eind maart een flink aantal testmodellen worden uitgezet, normaal gezien de eerste lichting van een productie. Ik verwacht dus dat ze eind voorjaar te koop zijn.

  Do 15 mrt 2012, 15:32

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Zoeken

Follow us

Add to Google

Headlines

© 2014 Stylecowboys.nl - All Rights Reserved - All views and opinions expressed are those of the authors of Stylecowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines