Review: Chrome Pixel, de Chromebook voor "what's next"

Vorig artikel Volgend artikel
Review: Chrome Pixel, de Chromebook voor "what's next"

Er waren altijd wel wat aanwijzigen maar nooit iets concreets. Enkele weken geleden verschenen zelfs een aantal afbeeldingen maar deze lieten veel aan de verbeelding over. Tot op een zekere donderdag in februari daar opeens de Chrome Pixel was. Een soort van Nexus device voor het PC besturingssysteem van Google, Chrome OS. Na de Pixel enkele dagen getest te hebben zullen we nu proberen dit alles zo goed mogelijk te verwoorden. 

Chrome Pixel in gebruik

Chrome OS

Nu zullen veel lezers wellicht denken; Alweer een besturingssysteem? En in principe hebben ze gelijk ware het niet dat een groot gedeelte van de mensen nooit iets buiten hun browser doen. En dit is nu precies wat Chrome OS is. Een besturingssysteem volledig gebouwd binnen de browser. Alles wat je gewend bent te doen in een browser kan met dit apparaat ook gewoon. Wil je iets installeren wat niet binnen de browser werkt, dan zal Chrome OS niet voor je werken. Gelukkig zijn er veel alternatieven voor de verschillende programma's die je gebruikt.

Screenshot 2013-03-12 at 8.39.20 PM

Wat misschien niet bekend is of was, is dat een apparaat met Chrome OS ook zonder internetverbinding gebruikt kan worden. Gmail, Google Drive/Docs, Calendar kunnen ook offline gebruikt worden alsmede vele andere apps. 

Aangezien dit artikel gaat over de Pixel als apparaat is er geen ruimte om uit te leggen wat Chrome OS nu precies is, kan en doet. Wellicht dat we Chrome OS in de nabije toekomst eens nader belichten. De rest van dit artikel zal meer gaan over de Chrome Pixel als een product.

Aan de voorzijde treffen we een inkeping aan die het mogelijk maakt om het scherm te openen. 

Specificaties

Over de specificaties kunnen we kort zijn. Deze zijn aan alle highend modellen van andere fabrikanten. Op sommige fronten is de Pixel zelfs superieur. De i5 processor zorgt ervoor dat Chrome OS straalt. Geen enkele taak is te zwaar. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat er met niets meer dan alleen een browser wordt gewerkt. De hardware is de software dan ook (te) ver vooruit. 

Kijk hier voor een volledig overzicht van de specificaties. 

Uiterlijk

Al bij het bekijken van de doos wordt duidelijk dat er veel aandacht is geschonken aan het uiterlijk. De verschillende Nexus-apparaten hadden allemaal een witte doos met slechts een aantal opdrukkingen. Dit kennen we natuurlijk ook van Apple. Nu ook bij de Pixel is het een volledig witte doos met het woord Google op de bovenkant en 4 strepen met verschillende kleuren aan de voorzijde. In de doos zelf bevinden zich de stroomkabel, een kleine kaartje waarop de nummers van de ondersteuningsafdeling opstaan en natuurlijk de Pixel. 

Aan de buitenzijde van het apparaat is weinig te zien. Op één van de scharnieren staat "chrome" en op het gesloten scherm treffen we de lightbar aan. Deze lightbar heeft verder niet echt een doel. En op de vraag waarom er een lightbar op zit luidt het antwoord; omdat het kan. Gedurende het gebruik licht deze lightbar blauw op. Is de accu bijna leeg, dan is de kleur rood en sluit je de Chromebook, dan verschijnen hier de vier kleuren (blauw, rood, geel en groen) van Google voor een korte tijd. Leuk, maar voegt weinig toe aan het product. 

_MG_5229

Het apparaat voelt solide aan. Iets zwaarder dan een gemiddelde ultrabook maar hierdoor heb je wel het idee dat je een compleet product in handen hebt. Het chasis is gemaakt van geanodiseerd aluminium en ziet uit alsof het heel lichtjes is geborsteld. Dit geeft een soort van relief wat wel zichtbaar is maar niet voelbaar. Het unibody ontwerpt zorgt ervoor dat er zich geen vervelende naden in het zichtveld of op plekken waar normaal gesproken je polsen rusten bevinden. Dit zorgt ervoor dat naast het solide aanvoelen dit ook zichtbaar is. 

Toetsenbord en Touchpad

Toetsenborden op laptops zijn vaak niet de beste waar je op zult typen in je leven. Vaak zijn toetsen te licht, te zwaar, zitten ze te ver uit elkaar of voelen ze niet fijn aan. Bij Google hebben ze op de een of andere manier de middenweg kunnen vinden. Het resultaat is een aangename type-ervaring (schrijf ik dat nu echt?). De verlichting in het toetsenbord is niet te overdreven aanwezig maar is voldoende wanneer je in een donkere kamer zit te tikken. 

Google heeft voor Chrome OS wel de indeling van het toetsenbord aangepast. Zo missen er een aantal knoppen. Enkele voorbeelden; geen delete-knop, geen capslock (shift en zoeken activeert wel een capslock), geen home- en end-knop. Veel niet-zichtbare toetsen kunnen wel door middel van het indrukken van meerdere andere toetsen worden opgeroepen.

_MG_51981

De functie-toetsen hebben ook elk hun eigen functie binnen Chrome OS. Deze functie-toetsen zijn ook anders vormgegeven dan de standaard toetsen waardoor je er niet per ongeluk op drukt. 

Het touchpad is gemaakt van geëtst glas en voelt goed aan. Het touchpad is stroef genoeg om de muis niet over het scherm te laten vliegen en en glad genoeg om de muis niet te laten stotteren. Daarnaast zijn vingerafdrukken hier niet echt op zichtbaar. Helaas is dit wel het geval bij het toetsenbord. 

Aansluitmogelijkheden

De Pixel maakt via Wifi verbinding met het internet, er is geen ethernet-poort beschikbaar. Mocht je dus accu willen sparen, dan zul je een tijdje zonder internet zitten. Een ethernet-poort was hier dan wel weer handig geweest. Het weglaten van een ethernet-poort is echter iets wat we steeds vaker zien bij nieuwe producten. Om eventueel een toetsenbord of muis aan te sluiten kan er ook gebruik worden gemaakt van bluetooth. Op het moment van schrijven ondersteunt de Pixel (en dus Chrome OS) enkel bluetooth profielen voor hardware zoals toestenbord en muis. Audio-ondersteuning is er nog niet maar zal spoedig wel beschikbaar komen. Voor nu is het aansluiten van een bluetooth hoofdtelefoon zoals de Jabra of een externe speaker zoals de Jambox niet mogelijk. 

Aan de linkerzijde bevinden zich 2 USB 2.0 poorten, een mini display-poort, een hoofdtelefoon-/microfoonaansluiting en het aansluitpunt voor de oplader. Tussen beide USB-poorten zit voldoende afstand om bijvoorbeeld een muis en een USB-stick tegelijkertijd te gebruiken. Te vaak zitten deze poorten te dicht op elkaar en moet er één apparaat losgekoppeld worden.

_MG_5225

Op de kabel van de oplader bevindt zich een circle-led. Deze geeft met kleuren aan of het apparaat wordt opgeladen en of de accu al vol is. Dit laat op een eenvoudige wijze de status van de accu zien. Over de kabel van de oplader hadden ze wellicht iets langer mogen nadenken. Deze voelt iets te fragiel aan. Wanneer de oplader is aangesloten, kan de kabel zonder al teveel moeite worden bewogen terwijl deze zich nog in het aansluitpunt bevindt. De manier waarop de oplader is aansloten zal ook niet voorkomen dat deze van de tafel kan vallen mocht iemand achter de kabel blijven hangen. Hier hadden ze dus wel iets meer aandacht aan mogen schenken. 

Aan de rechterzijde bevindt zich een SD-slot. Hiermee kan het aanwezige SSD geheugen dus worden uitgebreid of bestanden van bv een camera worden ingeladen. 

Webcam

Iets wat we standaard op iedere laptop aantreffen is een webcam. De Pixel huist een 720p HD webcam die uitermate geschikt is voor bijvoorbeeld een Google+ Hangout. Het geproduceerde beeld is van goede kwaliteit, ook wanneer er iets minder licht aanwezig is in de camera. Naast de webcam bevinden zich twee microfoons en onder het toetsenbord vinden we de derde microfoon. Geïntegreerd DSP zorgt ervoor dat omgevingsgeluiden worden gefilterd. De derde microfoon onder het toetsenbord heeft als taak het geluid van typen tijdens een videogesprek te verminderen. Het geluid van het toetsenbord is niet weg maar zeker wel gedempt. 

Geluid

Het geluid een laptop is vaak niet optimaal. Het klinkt schel, dof of niet vol. Bij de Pixel is dit totaal anders. In de behuizing zijn de speakers niet zichtbaar. Deze bevinden zich direct onder het toetsenbord. Ondanks de manier waarop ze in het apparaat zijn geplaats en het dus ook niet hebben van een dedicated speaker grill is het geluid zeer goed te noemen. Waar ik bij andere laptops het geluid van bijvoorbeeld Spotify niet "aantrekkelijk" vind, is dat bij de Pixel compleet het tegenover gestelde. 

Scherm

Een touchscreen op een laptop. Handig? Verre van. Eén van de redenen waarom is je het scherm niet kunt plat leggen en het nogal ongemakkelijk voelt/is wanneer je iets op het scherm aanwijst. Daarnaast vallen de afdrukken van je vingers nogal snel op. Het touch gedeelte van het scherm heb ik dan ook alleen gebruikt om andere mensen het te laten zien. Daarna was het met een doek het scherm schoonvegen. 

Het retina-scherm, 2560 x 1700 met 239 PPI, is een geweldig scherm, vreet ontzettend veel accu maar hoort zeker op een parade paardje als de Pixel. De PPI van 239 is nagenoeg het dubbele van veel van de andere hedendaagse laptopos.

De bijgeleverde 4K TimeScapes-video ziet er, zoals was te verwachten, geweldig uit. Wanneer je deze video eerst op een standaardscherm, dan valt wellicht niet op dat er veel detail wordt gemist. Bekijk deze video op de Pixel of op een ander retina-scherm, dan pas wordt het verschil echt zichtbaar. Het scherm had niet gelijk op een Chromebook hoeven te zitten, maar voegt zeker wel toe aan de algehele Pixel ervaring. 

_MG_5211

Daarnaast heeft Google gekozen voor een 3:2 verhouding in plaats van een 16:9 verhouding. Heel vreemd zul je wellicht denken maar er zit meer achter dan enkel wat nummers delen en omgooien. Voor een apparaat wat voor 95% wordt gebruikt voor het tonen van webcontent is een 3:2 verhouding juist de beste verhouding. De meeste websites die je bekijkt voegen op een 16:9 scherm veel lege ruimte toe aan de linker- en rechterzijde.

Screenshot 2013-03-12 at 8.36.04 PM

Bij de Pixel bestaat deze lege ruimte niet waardoor de content ook veel meer de focus krijgt. Het is wel even wennen maar nu vind ik het juiste meer vreemd om gebruik te maken van een scherm wat een 16:9 verhouding heeft. En de balken die verschijnen tijdens het kijken van bijvoorbeeld een film vallen na een aantal keren niet meer op. En zelfs op een 16:9 zijn dergelijke balken aanwezig.

Screenshot 2013-03-12 at 8.37.49 PM

De scharnieren zijn zoals ze het noemen pianoscharnieren. Hierdoor kun je het scherm eenvoudig met één vinger openen en sluiten. Het scharnier is dus soepel genoeg om zonder al teveel inspanning het scherm op de juiste hoek te zetten. De scharnieren zijn wel stroef genoeg dat monitor niet van hoek verandert de Pixel wordt opgepakt en elders wordt neergezet. 

Batterij

De batterij zou goed moeten zijn voor ongeveer 5u gebruik. Dit is in de praktijk ook haalbaar. Uiteraard hangt dit altijd samen met de hoeveelheid zaken die je doet. Zo zal het bekijken van een video op bijvoorbeeld YouTube meer accu vragen dan wanneer je alleen zit te emailen of op Facebook bezig bent. 

Warm

Wellicht een vreemde kop voor in een review maar toch iets wat ik apart wilde benoemen. Tijdens het gebruik wordt de Pixel soms behoorlijk warm. Net zoals bij de speakers is er geen dedicated in- of uitlaat van lucht. Hierdoor moeten de ventilatoren dan ook wat harder werken om het geheel goed gekoeld te krijgen.

Nu worden de ventilatoren niet gebruikt bij normale belasting maar produceren deze ventilatoren bij het bekijken van videos of zware website soms veel lawaai. Ook valt op dat bij het opladen van de accu de ventilatoren soms even aanspringen. Dit is wellicht om eventuele warmte die vrijkomt bij het opladen van de accu gelijk af te voeren. Al met al heb ik dit niet als vervelend ervaren, maar toch een belangrijk punt om te vermelden. 

Conclusie

Na bijna twee weken de Pixel te hebben gebruikt heeft deze voor vrijwel al mijn taken mijn andere PC's vervangen. Aan het scherm ben ik volledig gewend. Ik ben zelfs op het punt gekomen dat wanneer ik een "standaard" PC gebruik ik het verschil goed zie.

Voor iemand die vrijwel alles in de browser doet is de Pixel het perfecte apparaat, ware het niet dat de prijs aan de veels te hoge kant is. Zelfs als je het geld hebt, is het wellicht aan te raden te kijken naar andere apparaten en het overgebleven geld uit te geven aan een ander apparaat. Voor de prijs van de Pixel krijg je er wel 3 jaar lang 1 terabyte aan Google Drive opslag bij. 

Pixel and Nexus

De Pixel is een geweldig apparaat en waarschijnlijk vooral bedoeld voor hetgeen Google noemt "what's next". Waarom de Pixel een overkill aan specificatie's heeft is niet duidelijk maar wellicht dat dit in de komende maanden wel duidelijk gaat worden. Voor nu is de Pixel enkel weggelegd voor die gekken die er het geld aan willen uitgeven. 

Mocht je een Pixel willen aanschaffen dan zul je deze moeten bestellen in de VS of de UK. Wanneer en/of de Pixel ook in Nederland/België beschikbaar komt is (nog) niet bekend.

Het is tevens mogelijk om op de Pixel Ubuntu te installeren. Dit gaat dan via een dual-boot methode. 

Specificaties Chrome Pixel

Specificaties

Scherm
12.85" display met 3:2 aspect ratio
2560 x 1700 at 239 PPI
400 nit screen brightness
178° extra-wide viewing angle

Input
Gorilla® Glass multi-touch screen
Backlit Chrome keyboard
Clickable, etched-glass touchpad
Integrated 720p HD camera

Afmetingen en gewicht
297.7 x 224.6 x 16.2 mm
3.35 lbs / 1.52 kg

Vormgeving
Machined from anodized aluminum
Active cooling with no visible vents
ENERGY STAR® certified

CPU
Intel® Core™ i5 processor (Dual Core 1.8GHz)
Intel® HD Graphics 4000 (Integrated)

Poorten
2 x USB 2.0
mini display port
SD / MMC card reader

Geheugen
4GB DDR3 RAM

Opslag
One terabyte Google Drive cloud storage for three years1
32GB solid state drive (64GB on LTE model)

Audio
Combo headphone/mic jack
Built-in microphone array
Integrated DSP for noise cancellation
Powerful stereo speakers tuned for clarity

Accu
Tot 5 uur (59 Wh battery)

Verbindingsmogelijkheden
Dual-band WiFi 802.11a/b/g/n 2x2
Bluetooth® 3.0

Extras
One terabyte Google Drive cloud storage for three years
12 free sessions of GoGo® Inflight Internet

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies